Besturingssysteem: Windows woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Besturingssysteem: Windows woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Windows

C:

 • C-partitie
 • C-schijf
 • C-station
De eerste partitie die het besturingssysteem kan benaderen en waar de letter c aan gekoppeld is. Meestal wordt hierop (automatisch) het besturingssysteem en de programmatuur op ge´┐Żnstalleerd.
Directorystructuur van een c-schijf.
Directorystructuur van een c-schijf.

CA

 • Certification Authority
Een dienst die wordt gebruikt om Public Key-certificaten uit te geven en te beheren, zoals Microsoft Certificate Server die omgaat met digital certificaties.

CAB

 • Cabinet bestand
Deze wordt gebruikt door Microsoft om op gecomprimeerde wijze de installatiebestanden van bijvoorbeeld Windows en andere software op te slaan. Deze archiefbestanden bevatten meestal een aantal gecomprimeerde gewone bestanden. Hierdoor nemen ze minder plaats in. De CAB-bestanden zijn functioneel vergelijkbaar met de populaire ZIP-bestanden. CAB-bestanden kun je onder Windows openen en bekijken met behulp van de Verkenner.

Cache Manager

Een component van Windows NT I/O Manager die zorgt voor de caching van het systeem.

CAL

 • Client Access License
De van Microsoft gekochte licentie die een gebruiker het wettelijk recht geeft een Server te benaderen.

CAPI

 • Common ISDN Application Programming Interface
Een functiebibliotheek in de vorm van een systeem-DLL die is aan te spreken door communicatieprogrammatuur. CAPI 1.1 en de veel uitgebreidere versie 2.0 zijn de meest gebruikte varianten, maar soms kom je ook nog andere versies tegen. CAPI is beschikbaar voor de meeste besturingssystemen, waaronder alle Windows-platforms, OS/2 Warp en DOS. Omdat programma's die met CAPI werken niet belemmerd worden door klassieke snelheidsbeperkingen voor seriële poorten, kunnen dergelijke applicaties op volle snelheid werken.

CCM

 • Change and Configuration Management

CDFS

 • Compact Disc File System
 • CD-ROM File System
Het bestandssysteem dat wordt gebruikt voor cd-roms voor pc's, zoals gedefinieerd door de International Organization for Standardization (ISO) standaard 9660. Tevens het 32-bits bestandssysteem van cd's in Windows 9x en Windows NT/2000.

CDO

 • Collaboration Data Objects
Een messaging API van Microsoft die in toepassingen kan worden gebruikt om functionaliteit voor berichten te creëren. CDO kan worden gebruikt om server-toepassingen te maken die toegang tot BackOffice-producten verlenen aan Internet-clients door middel van een Internet Information Server (IIS).

Certificaat

Een manier om de oorsprong, authenticiteit en doel van een publieke sleutel door te geven aan een gebruiker die over het private deel van het sleutelpaar beschikt. Een certificaat is niet veel meer dan een public key met de naam van de eigenaar erin, voorzien van de digitale handtekening van een CA. De notatie hiervan is vastgelegd in de x.509-standaard. De verzender van een boodschap kan zijn certificaat daaraan toevoegen. De ontvanger kan deze public key dan controleren door het certificaat te decoderen met de public key van de CA. Die public key is meestal al inbebakken in de software, bijvoorbeeld je webbrowser, of kan eenvoudig worden opgevraagd op de website van de CA.

Challenge/Response

Een verzamelnaam voor een klasse beveiligingsmechanismen, met inbegrip van verificatiemethoden van Microsoft die gebruik maakt van Windows NT netwerkbeveiliging en een versleuteld wachtwoord.

Channels

Geïntroduceerd in Internet Explorer 4.0. Informatie van Microsoft, maar ook van derden, kan rechtstreeks naar de desktop (bureaublad) van de gebruikers worden gestuurd. De gebruiker kan die informatie vervolgens offline raadplegen. De beslissing welke content op de kanalen wordt aangeboden wordt lokaal genomen. De informatie van deze contentproviders wordt doorgegeven via kanalen waarop gebruikers zich kunnen abonneren. De update kan plaatsvinden zodra je je pc aanzet. Klikt de gebruiker op een kanaal, dan krijgt hij een outline van de onderliggende site te zien in een vast formaat, bijvoorbeeld een paar nieuwsartikelen van De Telegraaf. De contentproviders met wie een overeenkomst wordt gesloten, verplichten zich om hun informatie in een bepaalde frequentie en in een vaste vorm aan te bieden. Welke kanalen beschikbaar zijn, kan de gebruiker te weten komen in de Channel Guide van Microsoft.

CHAP

 • Challenge Handshake Authentication Protocol
Toegangsbeveiliging van Windows NT.

Child domain

Een Windows domein waarvan de DNS-naam onderdeel is van een ander domain. Bijvoorbeeld research.bedrijf.nl is het child domain van bedrijf.nl. Dit wordt ook wel subdomain genoemd.

Child process

Een gestart computerprogramma vanuit een ander al eerder gestart programma. Als bijvoorbeeld Word is gestart en vanuit Word Excel wordt gestart, dan is Excel het 'child process' van Word.

CIFS

 • Common Internet File System
CIFS definieert een standaard remote-bestandssysteem toegangsprotocol voor het gebruik met het internet, waardoor groepen gebruikers samen kunnen werken met documenten over het Internet of binnen eigen bedrijfs-intranet omgevingen.

Circles

 • Microsoft Circles
Een online omgeving waar je ideeën kunt uitwisselen met andere gebruikers van Microsoft-programma's. Elke Circle is gewijd aan een specifiek onderwerp of Microsoft-productfamilie en bevat het laatste nieuws, discussiegroepen en downloads. Het is tevens mogelijk om in de gehele inhoud van een Circle te zoeken.
Logo van Microsoft.
Logo van Microsoft.

CLASSES.DAT

Onderdeel van Windows ME registry, wat de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\Software_CLASSES bevat, inclusief de alias HKEY_CLASSES_ROOT. Het derde verborgen bestand van Windows dat gegevens van de registry bevat. Terwijl USER.DAT nog steeds hetzelfde is gebleven, gaat een groot deel van de gegevens van SYSTEM.DAT naar CLASSES.DAT. In deze laatste slaat Windows alle OLE-informatie (Object Linking Embedding) op; deze informatie is tijdens het opstarten niet of pas aan het einde nodig. Omdat Windows ME deze opstart bestanden tijdens het bootproces later begint te laden, krijgen we een beduidend snellere opstart.
Registry editor
Registry editor

CLB

 • Component Load Balancing
Functie van Windows. CLB is eenvoudigweg de cluster die loadbalancing uitvoert: verscheidene servers die de load delen van het activeren en uitvoeren van COM+-objecten. CLB is niet beschikbaar in een van de Windows 2000 Server-producten, maar alleen in AppCenter.
Met CLB loadbalancing uitvoeren voor toegang tot COM+-objecten.
Met CLB loadbalancing uitvoeren voor toegang tot COM+-objecten.

CLDAP

 • Connectionless LDAP
Een protocol dat lijkt op UDP en gebruikt wordt voor directory service communicatie. Het heeft geen session nodig.

Clear Type

Volgens Microsoft biedt Clear Type (vanaf Windows XP) een verbeterde lettertype schermresolutie ten opzichte van de traditionele anti-aliasing. Het verbeterd met name de leesbaarheid op kleuren LCD-schermen, zoals TFT en notebook schermen, met een digitale ingang (DVI). Tevens wordt de leesbaarheid voor CRT-beeldsherm enigszins verbeterd.
Klik in het Display Properties scherm op Effects.
Klik in het Display Properties scherm op Effects.
Selecteer ClearType.
Selecteer ClearType.

Client Access License

 • CAL
De van Microsoft gekochte licentie die een gebruiker het wettelijk recht geeft een server (bijvoorbeeld een Windows-, Exchange- of een Terminal-server van Microsoft) te benaderen.
Voor elke werkplek in een netwerk moet een aparte licentie worden aangeschaft.
Voor elke werkplek in een netwerk moet een aparte licentie worden aangeschaft.

Clipboard

 • CLP
Het formaat van het Klembord van Windows, voor het opslaan van tekst, geluid, film en afbeeldingen. In het Klembord van Windows worden alle dingen opgeslagen die tijdelijk naar het geheugen zijn gekopieerd (door middel van knippen --> CTRL+X, of kopiëren --> CTRL+C).
ClipBook Viewer om de Klembord van Windows uit te lezen.
ClipBook Viewer om de Klembord van Windows uit te lezen.

Clipboard

 • Klembord
Onderdeel van Windows. Op een clipboard kun je door te kopiëren of te knippen tijdelijk gegevens plaatsen, die tussen twee toepassingen rechtstreeks uitgewisseld kunnen worden.
ClipBook Viewer om de Klembord van Windows uit te lezen.
ClipBook Viewer om de Klembord van Windows uit te lezen.

CLP

 • Clipboard
Extensie van Windows Clipboard (= Klembord) bitmapafbeeldingen. Het Klembord is een tijdelijke opslagplaats voor tekst of beeld. Vrijwel ieder Windows-programma kan hieruit lezen of ernaar schrijven.
ClipBook Viewer om de Klembord van Windows uit te lezen.
ClipBook Viewer om de Klembord van Windows uit te lezen.

CLR

 • Common Language Runtime
Onderdeel van het .NET Framework dat de klassen laadt voor het programma, het geheugen en de systeembronnen beheert en zorgt voor de vertaling van de IL-code tijdens de uitvoering van het programma.

Cluster

Een groep onafhankelijke computers, die samenwerken bij het uitvoeren van een gemeenschappelijk gebruikte set applicaties en voor de client en de applicatie één enkel systeem lijken te zijn. De doelstelling van clustering is het optimaliseren van schaalbaarheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid in meerdere lagen van een netwerk.

cmdlets

 • Command-line tools
Op commando's gebasseerde hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden voor systeembeheer taken, zoals het beheren van services, processen, event logs, certificaten, registry. De cmdlets kunnen gebruik maken van WMI (Windows Management Instrumentation). De cmdlets zijn terug te vinden in de Windows PowerShell (Monad).

COMM.DRV

Windows communicatiedriver, verzorgt de instellingen van de COM-poorten onder Windows.

Command line

 • Opdrachtregel
Mogelijkheid in een programma om opdrachten in te voeren. Tegenwoordig kom je deze mogelijkheid steeds minder vaak tegen omdat opdrachtregels zijn vervangen door GUI's.

Compatibiliteitsmodus

 • Compatibility mode
Modus van Windows om een oudere Windows-omgeving simuleren, zodat oudere programma's toch kunnen werken.
De compatibiliteitsmodus onder Windows XP.
De compatibiliteitsmodus onder Windows XP.

Computer Management

Het hulpprogramma Computer Management bevat hulpmiddelen voor het beheren van gewone systeemfuncties, de opslagfaciliteiten en de diensten van de computer. Computer Management biedt één compact programma om gewone managementtaken te beheren. De interface is onderverdeeld in drie hoofdgebieden:
 • System Tools biedt toegang tot hulpprogramma's om de computer te beheren, zoals Event Viewer en System Information.
 • Storage biedt toegang tot hulpprogramma's om de opslag van de computer te beheren, zoals Disk Management en Disk Defragmenter.
 • Services and Applications biedt toegang tot hulpprogramma's om de diensten van de computer te beheren, zoals WMI (Windows Management Instrumentation) en Control and Indexing Service.
Computer Management van Windows XP.
Computer Management van Windows XP.

Configuratie NC

 • Configuration Naming Context
Onderdeel Active Directory. De configuratie NC bevat de belangrijkste objecten van de AD-infrastructuur, met andere woorden, de subnets, de sites, koppelingen naar sites en andere configuratie-objecten. De configuratie NC geeft een exact beeld van de topology van de AD-forest en het is deze NC die onder Windows in de totale forest-structuur wordt gerepliceerd.

Configuratiescherm

 • Control Panel
Onderdeel van Windows waarin u de verschillende instellingen vastlegt met betrekking tot bijvoorbeeld systeem, beeldscherm, datum en tijd, toetsenbord en beveiliging.
Afbeelding van de Control Panel van Windows XP.
Afbeelding van de Control Panel van Windows XP.

Connection Object

Een unidirectional replicatie pad tussen twee domain controllers. De bidirectional ring structuur in AD heeft twee connection objects nodig.

Console tree

De MMC bestaat uit twee panelen: een console-tree aan de linkerzijde en een detailvenster aan de rechterzijde. De console-tree geeft de hiërarchische structuur van alle snap-ins die in de console zijn ingelezen. Het detailvenster bevat een lijst met eigenschappen of andere items die deel uitmaken van de snap-in die gemarkeerd is in de console tree.
Microsoft Management Console.
Microsoft Management Console.

Container

Een AD object dat groepen objecten en andere containers kan bevatten. Domeinen en OU's zijn voorbeelden van containerobjecten.

Content Providers

Geïntroduceerd in Internet Explorer 4.0. Informatie van Microsoft, maar ook van derden, kan rechtstreeks naar de desktop (bureaublad) van de gebruikers worden gestuurd. De gebruiker kan die informatie vervolgens offline raadplegen. De beslissing welke content op de kanalen wordt aangeboden wordt lokaal genomen. De informatie van deze contentproviders wordt doorgegeven via kanalen waarop gebruikers zich kunnen abonneren. De update kan plaatsvinden zodra je je pc aanzet. Klikt de gebruiker op een kanaal, dan krijgt hij een outline van de onderliggende site te zien in een vast formaat, bijvoorbeeld een paar nieuwsartikelen van De Telegraaf. De contentproviders met wie een overeenkomst wordt gesloten, verplichten zich om hun informatie in een bepaalde frequentie en in een vaste vorm aan te bieden. Welke kanalen beschikbaar zijn, kan de gebruiker te weten komen in de Channel Guide van Microsoft.

Contextmenu

Dit menu wordt getoond wanneer u met de rechtermuisknop binnen Windows op een item klikt. De geboden menu-opties zijn afhankelijk van het desbetreffende item.
Voorbeeld van een contextmenu.
Voorbeeld van een contextmenu.

Control Panel

 • Configuratiescherm
Onderdeel van Windows waarin u de verschillende instellingen vastlegt met betrekking tot bijvoorbeeld systeem, beeldscherm, datum en tijd, toetsenbord en beveiliging.
Control Panel van Windows XP.
Control Panel van Windows XP.

Controle systeembestanden

 • System File Checker
Bij de installatie van programma's gebeurt het nog wel eens dat er allerlei systeembestanden op de harde schijf worden gezet. Vooral met de bekende DLL-bestanden gebeurt dat vaak. Oude versies worden door nieuwe overschreven, wat tot gevolg kan hebben dat het nieuw geïnstalleerde programma wel werkt, maar dat eerder geïnstalleerde programmatuur dienst weigert. Het programma in het systeemwerkset dat Controle systeembestanden heet, controleert alle systeembestanden op correctheid. Mochten er fouten worden geconstateerd dan geeft het programma de gebruiker de gelegenheid de oorspronkelijke bestanden (van de CD) terug te plaatsen.

Convergentie

De tijd die nodig is om een verandering zichtbaar te maken binnen een deel van Active Directory.

CoS

 • Class of Service
Een manier om algemene programma's en gebruikers met gelijke service eisen te ordenen in een algemene service of prioriteitsklasse.

Courier

Een van de lettertypes die standaard geleverd wordt met Windows en die door alle printers kan worden geprint. De letters lijken op typemachine letters en hebben een vaste breedte. Alle letters nemen evenveel ruimte in.
De lettertype Courier.
De lettertype Courier.

CRL

 • Certificate Revocation List
Een lijst die wordt uitgegeven door een CA (Certificate Authority) en die certificaten bevat welke niet langer meer geldig zijn.

Crss.exe

 • Client/Server Runtime
 • Server Subsystem
Proces onder Windows. Deze service is verantwoordelijk voor de grafische commando's in Windows.
Het actieve proces crss.exe.
Het actieve proces crss.exe.

Cryptografie

De wetenschap van het opstellen van geheimschriften en het versleutelen van informatie. Versleuteling is een methode die een veilige verzending van gegevens mogelijk maakt. De gegevens worden namelijk op een bepaalde manier gecodeerd. Het versleutelingsproces heet encryptie, ook wel afgekort tot crypto; encrypten of crypten is versleutelen. Een goed encryptieprogramma is PGP.

CSCRIPT.EXE

Deel van WSH (Windows Script Host), waarbij cscript.exe de command line engine is. CSCRIPT geeft alle output weer op het command prompt venster. Indien je meerdere regels wilt weergeven, is CSCRIPT makkelijker dan WSCRIPT (de grafische interface), omdat je dan niet voor elke regel op OK hoeft te klikken.

CSP

 • Cryptographic Service Provider
Code die keys maakt en vernietigt om cryptografische bewerkingen mogelijk te maken.