Video woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Video woordenboek
Home | Sitemap | Zoektips |

Video

0-lux nachtzichtfunctie

Een functie van een camcorder, waarmee zonder enige verlichting kan worden opgenomen. In deze functie zendt de camera infrarood licht uit, waardoor dingen zichtbaar worden die normaal gesproken met het blote oog niet zijn te zien.

1080i

 • HD Ready 1080i
Een standaard videosignaal voor High Definition (HD) televisies. Het beeld is opgebouwd uit 1080 lijnen met 1920 beeldpunten per lijn (verticaal). De i in 1080i staat voor interlaced, wat betekent dat de standaard gebruik maakt van de halvebeeldtechniek. Per beeldwissel worden de vertikale beeldlijnen om en om benut. Ondanks dat de 1080i meer beeldlijnen heeft, wordt per beeldwissel slechts de helft van de pixels benut. De halve beeldtechniek gebruikt daardoor minder bandbreedte dan de volledige beeldtechniek (progressive scan).

15 inch monitor

 • 15" monitor
De grootte van een beeldscherm wordt aangegeven met de beelddiagonaal, die in dit geval 15 inch (ongeveer 37,5 cm) is.

16:9

Beeldverhouding van breedbeeldtelevisies (breedte: hoogte = 16: 9). Conventionele beeldschermen hebben een 4:3-verhouding.

17 inch monitor

 • 17"
De grootte van de monitor wordt aangegeven door de beeld-diagonaal in inches. Een 17" monitor heeft een diagonaal van 17 inch (ongeveer 42,5 cm).

2½D

Weergave van een 3D-grafiek (driedimensionaalgrafiek) op een 2D beeldvlak.

2:2-pulldown

Omzetting van bioscoopfilm (24 beelden per seconde) naar PAL-video. Uit elk filmbeeld worden twee halve beelden gewonnen en de afspeelsnelheid wordt met vier procent verhoogd om op 24 x 2 x 1,04 = 50 halve beelden per seconde te komen.

2D

 • Two-Dimensional
 • Tweedimensionaal
Duidt aan dat een voorwerp twee dimensies heeft (lengte en breedte). Binnen grafieken wordt vaak met tweedimensionaal aangeduid dat het grafiek twee richtingen kent (omhoog en opzij), maar geen diepte. Ook een foto is in principe tweedimensionaal, ook al wordt er een diepte gesuggereerd. Binnen spellen wordt met tweedimensionaal een vlakke omgeving bedoeld waarbij de speler slechts op de vlakte kan bewegen.
Een 2D-grafiek.
Een 2D-grafiek.
Een 3D-grafiek.
Een 3D-grafiek.

2ViewVideo

Een type videoband dat je twee keer kunt bekijken, waarna de band automatisch wordt gewist.

3 dimensional

 • 3D
 • 3 dimensionaal
 • Driedimensionaal
Voorwerpen en figuren bevatten diepte. Door deze manier van werken ziet alles er veel realistischer uit.

3:2-pulldown

Omzetting van bioscoopfilm (24 beelden per seconde) naar NTSC-video. Uit elk filmbeeld worden afwisselend drie en twee halve beelden gewonnen, zodat er 12 x 2 + 12 x 3 = 60 halve beelden per seconde zijn.

3D

 • 3 dimensionaal
 • Three-dimensional
 • Driedimensionaal
Beeld dat ruimte weergeeft, door schaduwen, perspectief en belichtingseffecten. Binnen spellen worden met driemensionaal bedoeld dat de speler alle kanten op kan en het idee heeft dat hij zich in een ruimte kan voortbewegen. Het geluid wordt ook driemensionaal weergegeven, zodat het lijkt dat het geluid van alle kanten komt.
Een 3d-figuur.
Een 3d-figuur.

3D bril

 • H3D eyewear
Met deze bril komen 3D-graphics daadwerkelijk je monitor uit. De draadloze bril krijgt visuele signalen via een apparaatje dat op de monitor geplaatst wordt en een adapter die in je 3D-videokaart geplugd wordt.
3D-bril van ASUS.
3D-bril van ASUS.

3D videokaart

 • 3D grafische kaart
 • 3D graphics card
Is speciaal gemaakt om de processor te ontlasten bij het weergeven van 3D beelden. De grafische weergave, die anders door de processor verzorgd wordt, wordt nu sneller en beter door de 3D chipset geregeld. Daardoor kunnen complexe grafische applicaties, zoals spellen, toch met een redelijke snelheid op een traag systeem werken. Dat kan alleen als de software zo is geschreven dat deze gebruik maakt van de 3D functies van de kaart.
Een bekende 3d videokaart: Geforce.
Een bekende 3d videokaart: Geforce.

3D-accelerator

De meerderheid van computerschermen is tweedimensionaal. Het resultaat hiervan is dat de meeste objecten die op de computer voorkomen ook tweedimensionaal zijn. 3D-objecten worden meestal voorgesteld door een netwerk van polygonen (meestal driehoeken) die de buitenste oppervlakken van dat object voorstellen. Als er genoeg polygonen gebruikt worden kunnen zelfs de meeste hoekige oppervlakten vloeiend op een computerscherm worden geprojecteerd. De minimum parameters die nodig zijn om een 3D-object te beschrijven zijn de coördinaten van de hoeken, de polygoonnormalen (om te bepalen welke zijde van de polygoon naar buiten wijst en welke in het object is), reflectiekarakteristieken van de oppervlakken, de coördinaten van de kijker, de locatie en de intensiteit van de lichtbronnen, en de locatie en oriëntatie van het vlak waar de 3D-scène op geprojecteerd zal worden (bv. het computerscherm). Als al deze informatie beschikbaar is dan zal de computer berekenen waar het de 3D-scène op het 2D-scherm zal projecteren, rekening houdend met de hierboven gegeven informatie. Dit proces heet rendering en het bestaat uit het uitvoeren van vergelijkingen om de kijker door de scène te leiden, vergelijkingen om te bepalen hoeveel licht gereflecteerd wordt van lichtbronnen naar objecten en terug naar de kijker, en algoritmen om te bepalen welke objecten in de scène zichtbaar zijn en welke niet. Dikwijls worden objecten die verder gelegen zijn donkerder gemaakt om een beter 3D-gevoel te creëren.Hiermee is wel aangetoond dat 3D-rendering een zeer complex proces is waar veel berekeningen bij nodig zijn, zelfs voor heel eenvoudige scènes met weinige objecten of lichtbronnen. Als de CPU al deze bewerkingen zou moeten uitvoeren, dan zou dat veel tijd kosten. Gelukkig assisteren de nieuwe videokaarten de CPU bij het renderen. Een programma dat van deze 3D-technieken gebruik maakt werkt met een standaard 3D grafische bibliotheek zoals OpenGL of Renderman. Een speciale driver speciaal geschreven voor elke 3D-videokaart, behandelt al de verzoeken van de interface van de 3D grafische bibliotheek, en vertaalt ze naar de hardware. Als je een softwaredriver gebruikt is er een extra laag tussen de applicatie en de videokaart. Het resultaat hiervan is trager dan dat wanneer je de hardware rechtstreeks aanspreekt. Als de applicatie geen driver zou gebruiken, dan zou voor elke videokaart een nieuwe versie van dit programma geschreven moeten worden. Een extra voordeel van deze drivers is dat wanneer er een nieuwe 3D-standaard wordt uitgegeven, er een nieuwe driver geschreven en geïnstalleerd kan worden om de nieuwe standaard te ondersteunen.

3D-add on kaarten

Insteekkaarten die naast gewone grafische kaarten worden gebruikt om 3D-berekeningen in spellen te versnellen.

3D-chip

Chip op een videokaart die geoptimaliseerd is voor 3D berekeningen. Door gebruik te maken van een dergelijke chip wordt de processor ontlast.

3D-interface

Als API (Application Programming Interface) aangeduide gestandaardiseerde set instructies, waarmee spellen of andere applicaties grafische bewerkingen in gang zetten. Voorbeelden van 3D-interfaces zijn Direct3D, OpenGL en Glide.

3D-interface Glide

Een programmeerbibliotheek die door 3Dfx ontwikkeld is voor Voodoo Graphics. Deze is uitgesproken goed gedocumenteerd.

3D-modeling

 • Three-dimensional-modeling
 • Driedimensionale modellering
 • Driedimensionale weergave
Het ontwikkelingsproces voor het ontwikkelen van een meetkundige draadmodel van een driedimensionaal object met behulp speciale software, zoals AutoCad en 3DStudio MAX. Het resultaat wordt 3D-model genoemd, welke kan worden weergeven als een tweedimensionale afbeelding. Het proces dat van een 3D-model een 2D-afbeelding maakt heet 3D rendering.
Van draadmodel naar bol.
Van draadmodel naar bol.

3D-navigation

 • 3D-navigatie
 • Three-dimensional navigation
 • Driedimensionale navigatie
Het navigeren in een 3D-virtuele ruimte om bijvoorbeeld informatie op te zoeken of een bepaalde locatie te vinden.
Navigeren in Microsoft Vritual Earth, waar u tussen de 3D gebouwen kunt navigeren.
Navigeren in Microsoft Vritual Earth, waar u tussen de 3D gebouwen kunt navigeren.
Navigeren door de virtuele stad Apeldoorn.
Navigeren door de virtuele stad Apeldoorn.

3D-rendering

 • Driedimensionale rendering
 • Three-dimensional-rendering
Het proces dat van een 3D-model een 2D-afbeelding maakt. Door het gebruik van schaduwen, belichting en perspectief lijkt het alsof de voorwerpen in het plaatje diepte hebben.

Amazing 3D Rendering Technology

Een voorbeeld met rendering van gezichten.

3Dfx

3Dfx Interactive is het bedrijf dat de 3D graphics revolutie in 1996 startte. De op de 'Voodoo Graphics'-chip gebaseerde grafische kaarten als de Diamond Monster 3D waren de eerste brute 3D-videokaarten. Quake, in die tijd het enige goede 3D spel, draaide geweldig op de Voodoo Graphics. En 3Dfx wist het succes vast te houden met de bijna dubbel zo snelle Voodoo-2 serie. Toen verscheen echter Nvidia op het toneel, dat met betere (32 bits) graphics de leiding in de 3D markt overnam. Het bedrijf 3Dfx is in 2000 opgeheven.
Logo van 3dfx.
Logo van 3dfx.

3IVX

Codec voor het comprimeren van video, gebasseerd op MPEG4. 3ivx is vergelijkbaar met DIVX, een andere codec. 3ivx is een codec die MPEG-4 Video, MPEG-4 Audio en het bestandsformaat MP4 ondersteund. Met 3ivx kan audio en video comprimeren zodat een bestand slechts een fractie is van het orgineel, zonder daarbij veel te hoeven inleveren aan kwaliteit.
Instellingen binnen de 3ivx codec.
Instellingen binnen de 3ivx codec.

4:3

Beeldverhouding van conventionele televisies (breedte x hoogte = 4 bij 3).
Gewone televisie.
Gewone televisie.

4D

 • Four dimensional
 • Vierdimensionaal
Driedimensionaal met tijd als vierde dimensie.

8514/A

Videonorm van IBM. Komt overeen met super VGA.