Unix/linux woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Unix/linux woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Unix/Linux

X Windowing System

Lang voordat Microsoft met zijn eerste Windows versie kwam, was er op Unix al een grafische interface beschikbaar in de vorm van het "X Windowing System". Dit systeem was speciaal ontworpen om toepassingen op een centrale server te laten draaien en met minimale netwerkoverhead gegevens door te sturen naar clients.

X-client

De node (terminal/computer) waarop de schermoutput van toepassingen die op een X-server draaien, te bekijken is. De X-client maakt onderdeel van het X windowing System.

X-server

De centrale server waarop applicaties draaien. De schermoutput van de applicaties zijn te bekijken op de aangesloten terminals, de zogenaamde X-clients. De X-server maakt onderdeel van het X windowing System.

X-terminal

Grafische terminal die gebruikt maakt van het X-protocol om applicaties weer te geven die op een afgelegen server draaien. Vooral courant in de Unix-wereld.

X-Windows

Een windowssysteem dat draait onder UNIX. Wordt gebruikt op zeer geavanceerde grafische systemen zoals SUN-stations. Grafische gebruikerinterface voor Unix-werkstations ontwikkeld in 1984 door het MIT in samenwerking met DEC en IBM.

X-Windows client-server concept

Alle UNIX-varianten, inclusief Linux, ondersteunen het X-windows client-server concept. Hierbij kun je grafische toepassingen op een UNIX-server draaien; deze toepassingen maken gebruik van het geheugen, de disk en de processor van de UNIX-server. De werkplek is voorzien van X-server-software die het beeldscherm aanstuurt en er lijnen, tekst, cirkels en dergelijke op weergeeft in opdracht van de toepassing op de UNIX-server. Vanaf de werkplek worden via de muis en toetsenbord opdrachten ingevoerd. Deze worden via het netwerk door de server ontvangen en door de centrale toepassing ge´┐Żnterpreteerd. De X-omgeving is een echte server-based omgeving, met alle voordelen die daar bij horen. Alle UNIX werkstations bieden deze functie standaard en ze wordt op grote schaal gebruikt, voornamelijk in technische omgevingen met UNIX-werkplekken.

XUIX-Windows User Interface.

Windowsachtige gebruikersinterface van X-Windows.