Unix/linux woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Unix/linux woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Unix/Linux

Samba

Een opensource initiatief, dat ooit begonnen was om Service Message Blocks (SMB) op Unix te laten draaien. Zodoende kan een Windows netwerk met een Unix-computer communiceren. Het oorspronkelijke doel was om shares op een Unix server beschikbaar te stellen aan Windows clients zonder dat daar dure aparte client-georiënteerde software voor nodig was. Het idee was om in plaats van een NFS-share op de Samba-server een SMB-share te definiëren, een gewone Windows share.

Save under

X-server onderhoudt de vensterinhoud als dit venster door een ander venster overlapt wordt.

sbin directory

Directory van Linux. Deze directory bevat programmabestanden die alleen door de rootgebruiker aangeroepen mogen worden. Daarnaast bevinden zich in deze directory ook bestanden die nodig zijn voor het opstarten van Linux en die te maken hebben met het mouten van bestanden en devices.

Sendmail

MTA (Message Transfer Agent) die op het overgrote deel van de mailservers op het internet wordt gebruikt. Sendmail is oorspronkelijk ontwikkeld voor het UNIX-besturingssysteem BSD, maar wordt tegenwoordig op bijna ieder platform aangeboden. Berucht vanwege een zeer gecompliceerde configuratie, respectievelijk bijna onleesbare configuratiebestanden (sendmail.cf).

Shebang line

Regel in een Perl-script die de Unix-shell vertelt hoe Perl een script moet activeren. Deze regel is overbodig voor Win32 systemen. Een voorbeeld van een shebang line is:
#!C:/perl/perl.exeBij Win32 systemen (Windows 9x, NT, 2000/XP) moet het systeem de plaats van het programma kennen voordat de script wordt geladen, dus is deze lijn overbodig.

Shell

Meestal is een shell een onderdeel van een computer die voortdurend met het internet is verbonden (afgeleid van Shell als commando interpreter onder UNIX). Via telnet kan de gebruiker contact met de shell opnemen en afhankelijk van de gebruikersrechten daar programma's activeren of gegevens opslaan.

Shell account

Een op UNIX-gebaseerd account waarmee een indirecte, command-line verbinding met het Internet mogelijk is. Internet-account beperkt tot de tekstapplicaties: e-mail, Telnet en FTP. Grafische diensten zoals WWW ontbreken.

Shell programma

Een shell programma ligt als een "schil" om het besturingssysteem heen. Via een shell programma kunnen commando's worden gegeven die vervolgens door het besturingssysteem worden uitgevoerd.

Shell script

Een bestand met een reeks Unix-commando's. Een shell-script is een tekstbestand dat een reeks shell-opdrachten bevat. Door het bestand uit te voeren, worden deze opdrachten uitgevoerd, doordat ze achter elkaar aan de shell (invoerconsole) worden doorgegeven. Zo zijn regelmatige terugkerende processen eenvoudig te automatiseren. Shell-scripts zijn vergelijkbaar met batch-bestanden.

Socket

Een mechanisme voor virtuele verbindingen tussen afzonderlijke processen, oorspronkelijk op UNIX-systemen.

SoftWindows

Een bekende PC-emulator/Windows-combinatie voor UNIX.

SSH

  • Secure Shell
Een geactualiseerde, veiliger versie van Telnet.

Sun Solaris

Het Unix-besturingssysteem waarmee bedrijven hun computersysteem optimaal benutten. Een veelzijdige, netwerkgeoriënteerde, softwareomgeving die geschikt is voor meerdere hardware-platformen.

SunOS

Een UNIX-variant, specifiek voor de systemen van de computerfabrikant SUN.

System V

Een Unix-derivaat.