Unix/linux woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Unix/linux woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Unix/Linux

PAM

  • Pluggable Authentication Modules
Op het gemiddelde Linux-systeem zijn er heel wat programma's waarbij het nodig is je op een of andere wijze bekend te maken. Als eerste is er natuurlijk het loginprogramma dat vanuit de opstartroutines wordt gestart. Daarnaast is het echter ook mogelijk om aan te melden voor een aantal andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan het aanmelden op een FTP-server, een SSH-sessie en een Windows domein. Bij al deze loginprocedures wordt gebruik gemaakt van dezelfde processen. Om die reden ligt het voor de hand dat je niet voor elke methode het wiel opnieuw wilt uitvinden, het is beter gebruik te maken van een algemene infrastructuur, waarin alle routines voor gebruikersverificatie geregeld is. Een infrastructuur voor Linux heet PAM.

Piping

Manier om de uitvoer van het ene programma te gebruiken als invoer voor het volgende programma. Een vorm van redirecten binnen éen commando-regel.

proc directory

Directory van Linux. Deze directory bevat speciale filters die informatie van de kernel ophalen en wegschrijven.

Prompt

Systeemboodschap. Commandoregelaanwijzer bij commandogestuurde besturingsystemen als MS-DOS en UNIX. Voorbeeld hiervan is C:\DATA >.

Putty

Een veelgebruikt terminal-emulatieprogramma voor beheer van systemen (met name Unix) en andere apparaten die met opdrachtregels werken zoals routers, switches enzovoort. Putty is een SSH-opdrachtregel client en is open source (dus gratis te gebruiken).
Configuratie van Putty.
Configuratie van Putty.