Unix/linux woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Unix/linux woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Unix/Linux

LAMP

  • Linux, Apache, MySQL, PHP
Database ondersteund web-publishing-systeem met freeware. Waarbij de afkorting duidt op de vier freewarecomponenten. In het LAMP-systeem dient PHP (Hypertext Preprocessor) als schakel tussen database en webserver. In de regel wordt het als extra module gewoon aan de Apache webserver gekoppeld. Je kunt de bronnen ook als zelfstandig programma compileren en via CGI gebruiken, dan loopt PHP zelfs onder Windows.

lib directory

Directory van Linux. In deze directory staan libraries die gebruikt worden door de programma's die in de /bin- en /sbin-directories staan.

LILO

  • Linux Loader
De bootmanager van Linux. LILO biedt de mogelijkheid om van verschillende images te booten. Dit is heel handig bij het testen van een nieuwe kernel waarvan je nog niet weet of deze werkt. Je kan de oude kernel behouden en de nieuwe testen. Werkt deze niet, dan boot je gewoon weer de oude kernel. /etc/lilo.conf is het configuratiebestand van LILO. Deze bootmanager wordt geladen in de Master boot en kan worden verwijderd met de commando FDISK /MBR (onder DOS).

Linuxconf

Hulpprogramma om Linux te configureren.
Screenshot van Linuxconf.
Screenshot van Linuxconf.

Listeners

Letterlijk: Luisteraars. Listeners zijn eigenlijk methoden waarmee je te kennen kunt geven dat je op hoogte gehouden wilt worden van een bepaald type van events - en enkel van dat type events.

Live-CD

  • Linux Live-CD
Bootable cd waarvan een compleet functionerend Linux besturingssysteem kan worden geladen zonder dat hierbij de harde schijf gebruikt wordt. Een Linux live-cd-firewall bouwt voort op het live-cd-concept en maakt het mogelijk om een Linux-router en firewallsysteem vanaf cd te draaien. De configuratiebestanden worden op diskette opgeslagen, zodat de instellingen van de firewall bij een reboot niet verloren gaan.
Knoppix is een bekende Linux variant die vanaf CD gestart kan worden.
Knoppix is een bekende Linux variant die vanaf CD gestart kan worden.

LPD

  • Line Printer Daemon
Unix-protocol afkomstig van Berkeley. Een LPD-service op de afdrukserver ontvangt documenten (afdruktaken) van LPR-hulpprogramma's (Line Printer Remote) die op clientsystemen worden uitgevoerd.

LSB

  • Linux Standard Base
Project voor een standaardversie van Linux met als doel de compatibiliteit te blijven waarborgen zonder de noodzakelijke vernieuwing af te remmen.

LUM

  • Linux User Management
Component die ervoor zorgt dat de lokale Linux loginprocedure wordt omgeleid via de eDirectory en dat de gebruikers in eDirectory worden voorzien van de eigenschappen die nodig zijn om als Linux-gebruiker op het Linux-werkstation aan te melden.

LVM

  • Logical Volume Management
Schijfbeheerprogramma op HP-UX.

LVM

  • Logical Volume Manager
Feature onder Linux. Met LVM kun je partities on-the-fly vergroten of verkleinen, zonder te herpartitioneren. Het enige probleem is dat het bestandssysteem ook vergroot of verkleind moet worden. Dit kan niet on-the-fly, je moet eerst de desbetreffende partitie unmouten.

LVM

  • Logical Volume Manager
Onconventionele manier om bestandsmanagement te benaderen. Een LVM kan bestandssystemen uitspreiden over verschillende (netwerk)schijven. LVM maakt de bestandssystemen overzichtelijk en eenvoudig te onderhouden. De Linux-LVM voldoet aan de standaarden zoals die ook voor grote Unix-versies als HP-UX en Tru64 Unix gelden.

Lynx

Webbrowser voor Unix, gemaakt door de Universiteit van Kansas. Clientprogramma op je hostcomputer waarmee je de tekst van World Wide Web kunt zien.