Unix/linux woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Unix/linux woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Unix/Linux

Daemon

  • Disk and Execution Monitor
Unix-programma dat op de achtergrond draait en op commando of na regelmatige intervals opdrachten uitvoert. Te vergelijken met TSR (Terminate and Stay Resident)-programma's uit de Windows-wereld, al zijn daemons meestal uitgebreider. Bekende deamons zijn de webserver Apache, het systeemonderhoudprogramma Cron en de printer-spooler.

Daemon

Een UNIX-programma dat op de achtergrond werkt totdat het geactiveerd wordt door een bepaalde gebeurtenis (event). Deze term wordt vaak gebruikt door programma's die e-mailberichten verzorgen. Daemon is een Grieks woord voor aanwezige kracht of geest.

DCE

Software-omgeving geleverd door het OSF voor het ontwikkelen, onderhouden en uitvoeren van gedistribueerde applicaties op diverse UNIX-machines.

Debian

Een solide en uitgebreide GNU/Linux distributie. Kenmerken van Debian zijn een gegarandeerde niet-commerciële instelling en apt-get. Apt-get is een programmaatje die ervoor zorgt dat je automatisch software kunt updaten of installeren.
Desktop van Debian.
Desktop van Debian.
Logo van de Debian distributie.
Logo van de Debian distributie.

Dependencies

  • Dependance
Dit zijn programmabestanden die door meerdere Linux-programma's worden gebruikt. Zonder deze dependencies kunnen bepaalde toepassingen niet draaien. Verschillende toepassingen kunnen gebruik maken van één enkele dependency.

dev directory

Directory van Linux. In deze directory staan de bestanden die betrekking hebben op de diverse hardwarecomponenten.

DevFS

Feature onder Linux. Een virtueel bestandssysteem voor devices, wordt ondersteund door de kernel. Met DevFS kan de kernel zelf devices aanmaken wanneer dat nodig is. Het onderhoud van de /dev-directory wordt zo veel simpeler en een stuk overzichtelijker.

Device

  • Dev
De verschillende hardwarecomponenten die betrekking hebben op opslagmedia. Onder Linux wordt device afgekort tot dev. Voorbeelden van devices zijn fd0 (diskettestation), hda0 (cd-romspeler) en hda5 (Linux-partitie).

DFSG

  • Debian Free Software Guidelines
  • Debian Vrije Software Richtlijnen
Een aantal richtlijnen die gebruikt worden door het Debian project om te bepalen of een software licentie wel een vrije licentie is, welke gebruikt wordt om te bepalen of het software kan worden toegevoegd aan de kernel vande distributie van Debian.

DUX

  • Distributed UniX
Variant van het Unix besturingssysteem.