Telecommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Telecommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Telecommunicatie

PABX

 • Private Automatic Branche eXchange
Bedrijfstelefoniecentrale die het inkomende en uitgaande telefoonverkeer verzorgt. Het systeem voorkomt wachtrijen wanneer het gecombineerd wordt met een voice response unit, automatic call distribution etc. De automatische telefooninstallatie is in principe geschikt voor het koppelen van PC's via de telefoonkabel zodat een netwerk gecreëerd kan worden.Vroeger werd er onderscheid gemaakt tussen PBX en PABX, omdat de laatste "automatisch" is; vandaag de dag is dat onderscheid niet meer relevant, omdat praktisch alle bedrijfstelefoniecentrales "automatisch" zijn.

Page

Oproepen van een persoon elders om een conversatie aan te gaan.

Paging

Systeem voor het versturen en ontvangen van berichten. Het principe berust op broadcast. De ontvanger kan het bericht op zijn 'pager' (pieper, semafoon) ontvangen. Sommige systemen laten alleen cijfercodes toe als berichten, andere systemen ondersteunen ook teksten (zogeheten alfanumerieke paging). Paging wordt in Nederland ook 'semafonie' genoemd.

Pairing

Als Bluetooth-apparaten constant met elkaar verbonden moeten worden, kunnen ze elkaars adres na het uitwisselen van een code (passkey) permanent in de lijst van bekende apparaten opslaan. Dat wordt pairing genoemd.

PAMR

 • Public Access Mobile Radio
Een elektronisch communicatienetwerk voor mobiele communicatie. Het is ontworpen voor gebruik van zowel spraak als (breedband)data. Het is vooral bedoeld voor besloten gebruikersgroepen. Denk aan groepen als openbaar vervoer, taxi's en beveiliging, waarbij professionele communicatie vereist is, ook in noodsituaties waarbij publieke gsm- en gprs-netwerken het door overbelasting kunnen begeven.

Passieve hoorn

Optie bij een draagbare telefoon. Hoorn als toevoeging van een carkit waarmee u alleen kunt luisteren en spreken. Dit geeft u meer privacy en beter geluid in de auto.

PCM

 • Pulse Code Modulation
Een bekende codec voor stemgeluid. PCM stelt dat geluid correct gedigitaliseerd kan worden door tweemaal de maximale frequentie te meten. Aangezien de maximale frequentie van stemgeluid via een telefoon 4 KHz is, betekent dit een meting van tweemaal 4000Hz ofwel 8000 zogenaamde smaples per seconde. Bovendien is na elke 125 microseconde een meting vereist.

PCN

 • Personal Communications Network
 • DCS 1800
 • GSM 1800
Variant op de gsm-standaard die gebruik maakt van hogere frequenties (1800 MHz in plaats van 900 MHz).

PCS 1900

GSM frequentie. PCS 1900 werkt in het frequentiegebied van 1,9 GHz en is de standaard voor GSM in Noord-Amerika. Ook wel Noord-Amerikaanse GSM genoemd.

PCS-1800

Upbanded (1800 MHz) gsm-standaard.

PDC

 • Personal Digital Cellular
Standaard voor digitale mobiele netwerken. PDC wordt met name in Japan en in andere Aziatische landen gebruikt. Als techniek is PDC concurrerend met gsm.

PDH

 • Plesiochronous Digital Hierarchy
Een digitale transmissie-techniek die onder andere gebruikt wordt tussen telefooncentrales en voor het aanbieden van huurlijn-diensten. PDH legt een stapsgewijze multiplex-structuur vast: de snelheden van PDH zijn in Europa vastgelegd op 2 Mbit/s, 8 Mbit/s, 34 Mbit/s en 140 Mbit/s.

Person to Person communicatie

Van mens tot mens communiceren, bijvoorbeeld via de telefoon.

Personal Handy Phone System

 • PHS
Japanse mobiele telefoonstandaard.

PHS

 • Personal Handy-phone System
Japanse standaard voor draadloze telefonie.

Piconet

Bestaat uit één Bluetooth (BT) apparaat dat master wordt over de verbinding met zeven andere apparaten. Eén van die zeven 'slaves' kan op zijn beurt weer meester zijn van zeven andere slaves. Zo kun je met een Bluetooth apparaat bestanden versturen naar verschillende pc's die met een BT-module ter grootte van een lucifer uitgerust zijn.

PIN-code

Toegangscode om bepaalde functies van de SIM-kaart van een mobiele telefoon te kunnen activeren. Standaard wordt een PIN-code bij de SIM-kaart geleverd. De PIN-code beveiligt de SIM-kaart tegen gebruik door vreemden.

PIN2-code

Toegangscode om bepaalde extra functies van een SIM-kaart te kunnen benaderen.

PMR

 • Private Mobile Radio
Toepassing van mobilofonie in een privé-netwerk.

POCSAG

 • Post Office Code Standardisation Advisory Group
POCSAG is een standaard voor semafonie (paging ) uit de jaren zeventig. Met POCSAG kan met numerieke codes versturen, maar ook alfanumerieke berichten met een maximale lengte van 80 tekens.

Polyfone beltonen

 • Polyphonic ringtones
Beltonen waarin meerdere instrumenten te horen zijn. In tegenstelling tot de monotone beltoon klinken ze bijna als de originele liedjes, alleen dan zonder de zang.

Portofoon

Draagbaar draadloos toestel voor communicatie tussen bepaalde personen. Portofoons worden bijvoorbeeld gebruikt in PMR- en PAMR-netwerken. De handheld gsm-telefoon is de moderne uitvoering voor openbare netwerken.

POTS

 • Plain Old Telephone Set
Een aansluiting op een ISDN-modem met een analoge poort voor aansluiting van een traditionele telefoon, antwoordapperaat of een faxapparaat van Groep 3.

POTS

 • Plain Old Telephony Service
Letterlijk: gewone ouderwetse telefoniedienst. Term die wordt gebruikt om telefoniediensten aan te duiden, met name in een context waarin men ook andere, meer geavanceerde communicatievormen (zoals ISDN) bespreekt.

Powerbox geschikt

Optie draagbare telefoon. Apart te bestellen en te installeren onderdeel van een carkit dat het signaalverlies in kabels neutraliseert en voor een zo optimaal mogelijke zend- en ontvangstkwaliteit in de auto zorgt.

PRA

 • Primary Rate Access
Een gestandaardiseerde digitale ISDN-interface. De snelheid is 2 Mbit/s, en de PRA is gestructureerd in 30 B-kanalen en een D-kanaal (voor signalering ). De PRA wordt meestal toegepast voor het koppelen van bedrijfstelefooncentrales aan het openbare netwerk.

Pre-paid

Term die bij de mobiele telefonie hoort. Pre-paid houdt in dat de telefoonkosten vooraf betaald worden, in ruil voor een beltegoed. Zodra het tegoed verbruikt is, kan het beltegoed worden opgeladen via een telefoonkaart of via een creditcard.

PRI

 • Primary Rate Interface
 • ISDN-30
ISDN-aansluiting voor grotere bedrijven. Bij PRI krijgt men 30 ISDN-basiskanalen ter beschikking. De Amerikaanse versie van de PRA. PRI levert 23 B-kanalen en een D-kanaal ; de snelheid is 1.5 Mbit/s.

Prijssqueeze

Er is sprake van een prijssqueeze als de marge tussen enerzijds het tarief dat concurrenten van KPN moeten betalen voor het gebruik van het netwerk van KPN en anderzijds de eindgebruikerstarieven zo klein is dat concurrenten hun diensten niet rendabel kunnen aanbieden.

Private Branch Exchange

 • PBX
 • PABX
 • Private Automated Branch Exchange
Een schakelnetwerk voor spraak- en gegevenslijnen.

PSK

 • Phase Shift Keying
Modulatiemethode, waarbij een nul en één worden aangegeven door fase-verschuivingen. Veelgebruikt voor modem-verbindingen over telefoonkieslijnen voor de hogere baudrates.

PSTN

 • Public Switched Telephone Network
 • Public System Telephone network.
Normale telefoonlijn. Het openbare netwerk voor (analoge) telefonie.

PTO

 • Public Telecom Operator
Een bedrijf dat een telecommunicatienetwerk exploiteert en telecommunicatiediensten aanbiedt aan derden.

Public Data Network

 • PDN
Een commerciële dienst voor WAN's die gebruik maakt van packet-switching of circuit-switching en die wordt geleverd door telefoonmaatschappijen voor lokaal en internationaal verkeer. Veelgebruikt in de VS.

PUK-code

Als je bij een mobiele telefoondrie keer de verkeerde PIN-code invoert, wordt je toestel geblokkeerd. Met de PUK-code kun je deze blokkade opheffen. De PUK-code zelf kun je maximaal één keer foutief intoetsen. Hierna blokkeert de SIM-kaart definitief. All

PUK2-code

Reserve-pincode voor het geval dat de gebruiker van een mobiele telefoon drie maal de verkeerde PIN2-code heeft ingevoerd.