Telecommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Telecommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Telecommunicatie

06-nummer

Mobiele telefoonnummers, semafoon- en buzzernummers beginnen altijd met 06-2, 06-5, 06-6. Bij het bellen naar deze nummers betaalt u het mobiele telefoon- en oproeptarief. Als u via een mobiele telefoon naar een servicenummer of 06-nummer belt, betaalt u per minuut het geldende tarief voor de geboden informatie, verhoogd met een toeslag voor het gebruik van het mobiele telefoonnetwerk. De hoogte van de toeslag wordt bepaald door de mobiele operator. Bellen naar een 0800-Servicenummer of een gratis 06-nummer is ook via het mobiele telefoonnet gratis.

0800-nummer

Gratis servicenummers waarbij de beller niet hoeft te betalen. Alleen in Nederland.

0900-nummer

Servicenummer waarbij de beller betaalt voor de geboden informatie. Alleen in Nederland.

0906-nummer

Overige servicenummers, waaronder erotische amusementsnummers en babbelboxen, waarbij de beller betaalt voor de geboden informatie. Alleen in Nederland.

0909-nummer

Servicenummer, waarbij de beller betaalt voor de geboden informatie. Alleen in Nederland.

1600 nummer

Elke aanbieder van carrier select werkt met een eigen code van vier cijfers, die allemaal beginnen met 16. Dit getal wordt ingetoetst voor het telefoonnummer dat u wilt bellen, bijvoorbeeld 1600-020-1234567.

1800 MHz-band

Een type netwerk voor mobiele telefonie. Het 1800 MHz-netwerk is vergelijkbaar met het 900-netwerk. Het verschil zit hem vooral in de (spraak)kwaliteit en de frequentie. De aanbieders Ben, Dutchtone en Telfort hebben ieder een eigen 1800-netwerk.

1TR6

Eerste technische richtlijn van de zesde versie van de Telekom � Duits ISDN-D-Protocol, dat stap voor stap wordt vervangen door EDSS1 (Euro ISDN).

2B+D

De standaard ISDN Basic Rate desktop service. Bestaat uit 2 B-kanalen en 1 D-kanaal: B-kanalen transporteren spraak, gegevens of beelden met een snelheid van 64 Kbps. D-kanalen transporteren besturingsgegevens, signalering en linkmanagement-data met een snelheid van 16 Kbps.

3G

  • Derde generatie
  • Third Generation
Derde generatie mobiele telefonie, onder de 3G vallen technieken als UMTS en HSDPA. De snelheid van 3G is ongeveer 2 Mbps.

Crosslinks:
  1. UMTS
  2. HSDPA

3G network

  • Third-generation network
  • Derde generatie netwerk
Telefoonnetwerk die geschikt is voor gebruik van 3G-technieken, waaronder UMTS.

3GPP

  • Third-Generation Partnership Program
Samenwerkingsverband voor het maken van een globaal topeasbaar technisch systeem en rapport op basis van de derde generatie telefoonnetwerken (telecommunicatiestandaarden zoals ARIB, CCSA, ETSI, ATIS, TTA en TTC) en radiotechnologie (FDD, UTRA en TDD). 3GPP is opgeriht in december 1998 en wordt beheerd door MCC (Mobile Competence Center). De 3GPP is onder meer verantwoordelijk voor de specificaties van de netwerkprotocollen en infrastructuur van GSM, GPRS en UMTS.

4G

Vierdegeneratie mobiele telecommunicatie, de opvolger van UMTS. De vierdegeneratie moet volwaardige digitale video via de mobiele communicatie mogelijk maken.

900 MHZ-band

Het 900 Mhz-netwerk is de oude standaard van GSM. In Nederland hebben KPN en Libertel een 900-netwerk.