Telecommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Telecommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Telecommunicatie

M-commerce

De e-commerce van de mobiele toestellen, zoals gsm's, smart phones en pda's.

Magic Cap

De naam van de standaard gebruikers-interface voor een personal communicator. In plaats van de gebruikelijke menulijst met keuzes of de gangbare functionele pictogrammen, staan er objecten uit de mensenwereld op het beeldscherm. De drie voornaamste locaties van deze objecten zijn:
 1. Desk (bureau)
 2. Hallway (gang)
 3. Downtown (stad)

Magic Cap actiebalk functies

 • Desk-knop
  brengt u direct terug naar het bureaublad, het hoofdmenu.
 • Stamp-knop
  gebruikt u ter versiering van e-mail, boodschappen en dergelijke voor het toevoegen van clip art, een melodietje en bericht-classificatie.
 • Lamp-knop
  bestemd voor algemene opdrachten zoals afdrukken, faxen, opslaan, zoeken of verzenden.
 • Tote Bag-knop
  hieronder worden veelgebruikte objecten verzameld die vervolgens eenvoudig zijn over te nemen, bijvoorbeeld logo's, favoriete geluidjes en standaardteksten.
 • Tool Holder-knop
  geeft toegang tot een compleet electronisch tekenprogramma voor het toevoegen van 'digitale inkt'.
 • Keyboard-knop
  hier kan een heus alfanumeriek toetsenbord op het scherm worden getoverd dat vanwege de geringe afmetingen geschikt is voor korte boodschappen
 • Trash Truck-knop
  vervangt de gebruikelijke prullenbak voor het weggooien van boodschappen of objecten

Magic Link

De eerste commerciële versie van een personal communicator (PIC) van Porat.

Mailbox

Menustructuur voor het afhandelen van diverse akties, voor antwoordapparaat en faxfuncties.

MANUAL

ISDN Backup Unit conditie. Handmatig een backup verbinding opzetten d.m.v. het frontpaneel.

Mapsource

 • Kaartenbron
Meestal op cd opgslagen kaartmateriaal voor de GPS, dat voor de routeplanning en navigatie wordt gebruikt. Is vaak voor verschillende landen en regio's verkrijgbaar.

Mark

Aanwezigheid van signaal. In de telegrafie stelt een mark de gesloten toestand voor van stroom in beweging. Een mark-impuls is gelijk aan een binaire 1.

Maskering

Dit begrip duidt het fenomeen aan dat het ene geluid het andere afdekt. Een pneumatische hamer maskeert bijvoorbeeld een gesprek met een mobiele telefoon. Het zwakkere signaal is er nog wel, maar het wordt niet meer waargenomen.

MBMS

 • Multimedia Broadcast/Multicast Service
Een technologie om omroepdiensten en multicast diensten binnen UMTS en GSM mobiele netwerken mogelijk te maken. Met MBMS is het mogelijk om kleine video- en audioclips en andere data te verspreiden onder een grote groep mobiele gebruikers. MBMS kan worden gezien als een punt naar multipunt dienst, waarmee bedoeld wordt dat meerdere gebruikers dezelfde data via dezelfde radiokanaal kunnen ontvangen.

MCD

 • Minicandela
Geeft de lichtsterkte van displays van mobiele telefoons aan. Hoe hoger de waarde, hoe helderder het beeldscherm.

Media blending

Het combineren van een webserver met andere communicatiemiddelen zoals live video en telefoon.

Memo

Optie voor een draagbare telefoon. Biedt de mogelijkheid om tijdens het gesprek op uw telefoon tientallen seconden van het gesprek op te nemen, zodat u dit na het gesprek kunt afluisteren.

Memocom

Elektronische berichtendienst (E-mail) van PTT-Telecom (nu KPN).

Messaging services

Diensten die via de ether naar een ontvangstmogelijkheid worden gestuurd, zoals een GSM toestel of een daartoe geschikt horloge.

MIDI File Format

 • MMF
Standaard MIDI-bestand dat compatible is met de meeste MIDI-apparatuur en -programma's. Dit type geluidbestand wordt ook wel gebruikt in telefoons voor polyforme ringtones.

MIDP

 • Mobile Information Device Profile
Een specificatie voor gsm-software die onafhankelijk van de fabrikant werkt.

Minitel

Informatiesysteem in Frankrijk waarbij de gebruiker met een speciaal apparaat met beeldscherm en toetsenbord via een telefoonverbinding informatie kan opvragen en met andere gebruikers kan communiceren. Ingevoerd rond 1980.

MMCmicro

Multimedia geheugenkaart voor mobieltjes ontwikkelt door Samsung. Het kaartje is slechts 12x14x1,1 millimeter en kan 10 MB per seconde lezen en 7 MB per seconde schrijven.
MMCmicro geheugenkaartje.
MMCmicro geheugenkaartje.

MMF

 • Midi File Format
Standaard MIDI-bestand dat compatibel is met de meeste MIDI-apparatuur en -programma's. Wordt vaak gebruikt door mobiele telefoons als polyforme ringtone.

MMS

 • Multimedia Messaging Service
Een standaard voor het versturen van berichten met de mobiele telefoon. De berichten kunnen bestaan uit tekst met opmaak, plaatjes, foto's, geluids- en videofragmenten. De MMS-berichten kunnen verstuurd worden naar een andere mobiele telefoon met MMS-ondersteuning of naar een e-mailadres. De foto's, geluids- en video-fragmenten kunnen in de telefoon worden opgeslagen voor later gebruik. MMS ondersteunt standaardformaten, zoals GIF en JPG voor plaatjes, MPEG 4 voor video en MP3 en MIDI voor geluid. Multimedia Messaging is afhankelijk van een hoge snelheid, wat door GPRS en 3G-technieken geleverd kan worden. De bestaande GSM-netwerken moeten een MMS-C (Multimedia Messaging Service Centre) hebben om MMS-technologie te kunnen gebruiken.

Mobiele Intranet

Een draadloos sub-systeem van het draadloze Internet. De apparaten voor het draadloze kantoor worden kleiner en intelligenter en daarmee geschikter voor onderweg.

Mobile walk

Manier van telefoneren. Het heen en weer lopen tijdens het mobiele telefoneren.

MobileIP

Ondersteuning voor mobiele computers in het IP-netwerk.

Mobilofoon

Mobilofonie is een van de eerste toepassingen van communicatie voor groepen mobiele werkers, gecoördineerd vanuit een centrale meldpost. De vast gemonteerde zender/ontvanger heet mobilofoon, het draagbare toestel de portofoon. Mobilofonie betreft privé-netwerken van publieke diensten, aangeduid met PMR (Private Mobile Radio) - in Nederland onder de naam Traxys. De opvolger van Traxys is het digitale Tetra (Trans European Trunked Radio Access).

Moblog

Een weblog voor de mobiele telefoon.

Monotone ringtone

 • Monofone beltonen
 • Monotone beltonen
Beltoon van een mobiele telefoon voor een binnenkomend gesprek of SMS. Een monotone ringtone kan slechts enkele tonen bevatten.

MSC/VLR

Na uitbreiding met GPRS ondersteunt dit conventionele gsm-netwerkelement eindapparaten die zowel gebruik maken van de GPRS-dienst als van de verbindingsgeoriënteerde diensten van het netwerk. Het dient bijvoorbeeld voor de afstemming van lokale informatie die zowel in GPRS als in het klassieke gsm-netwerk nodig is.

MSN

 • Multiple Subscribers Number
Extra nummers die verkregen worden bij een ISDN-aansluiting (8 totaal waarvan 4 reeds automatisch worden bijgeleverd). Daarmee kunnen verschillende aansluitingen (eindapparaten) aan een ISDN-hoofdaansluiting worden gekoppeld en gescheiden worden benaderd. Mogelijke waarden zijn 1 tot en met 9. Via het cijfer 0 worden alle eindapparaten benaderd.

Multilink

Multilink combineert meerdere fysieke verbindingen tot een logische "bundel". Deze bundel verhoogt de bandbreedte.

Multilink PPP

Gelijktijdig 2 ISDN-B-kanalen gebruiken, wat een snelheid van 128 kbps kan opleveren.

Multilinking

 • Call bumping
 • Channel bundling
Bundelt u alle B-kanalen van een ISDN-aansluiting voor datatransmissie, dan bent u telefonisch niet meer bereikbaar en krijgt de beller een in-gesprektoon. Gelukkig is hier iets op gevonden: 'call bumping'. Wanneer deze optie is ingeschakeld, maakt uw apparatuur bij een binnenkomend gesprek de kanaalbundeling tijdelijk ongedaan. Na afloop van het gesprek wordt de kanaalbundeling hersteld.

Multislotklasse

Deze klasse definieert de maximale snelheden tijdens dataoverdracht via GPRS.