Telecommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Telecommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Telecommunicatie

E.164

Een gestandaardiseerd nummerplan dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in ISDN. Het zorgt ervoor dat iedereen in de wereld een ander nummer heeft, en wel op een gestructureerde manier.

E1

  • European Digital Signal 1
Basis Europese multiplex eenheid die dertig voice kanalen in een 256 bit frame samenvoegt en verstuurt met een snelheid van 2,48 Mbps. Het is een van de snelheden die in PDH zijn vastgelegd.

E3

  • European Digital Signal 3
Europese transmissie-standaard voor een verbinding (bijvoorbeeld huurlijn) van 34 Mbit/s. Het is een van de snelheden die in PDH zijn vastgelegd.

E911

Een initiatief van de FCC (Federal Communications Commission) die gebruik maakt van draadloze antennes om zo de locatie van een telefonerende gebruiker met een gsm te kunnen herkennen. De E911 is de meest gebruikte LBS (Location-based Service) in Amerika.

EasySwitch

  • Wisselgesprek
Hiermee krijgt u er als het ware een tweede lijn bij. Wanneer er een tweede gesprek binnenkomt, hoort u een korte toon waarna u twee mogelijkheden heeft: het bestaande gesprek in de wacht zetten en het tweede telefoontje aannemen, of het bestaande gesprek direct verbreken om het tweede telefoontje aan te nemen.

EDACS

Fabrikant-specifiek mobilofoonsysteem voor getrunkte PMR-netwerken; in dit geval van Ericsson.

EDGE

  • Enhanced Data rates for GSM Evolution
Mobiele datacommunicatie met 384 kb/s.

EFR

  • Enhanced Full Rate
Een techniek die ervoor zorgt dat uw telefoon beter klinkt (minder last van ruis) dan niet EFR-telefoons. EFR werkt alleen als uw telefoon en de aanbieder/netwerk beide het ondersteunen.

EIR

  • Equipment Identity Register
Onderdeel bii GSM dat de identiteit van de mobiele terminals (en die van niet de abonnees) bijhoudt. Meestal gecombineerd rnet het Authenticatie Centrum (AUC).

EMS

  • Enhanced Messaging Service
EMS biedt de mogelijkheid met een mobiele telefoon simpele media, zoals korte geluidsbestanden, beeld en aangepaste tekst te versturen en te ontvangen. Een EMS'je is een aaneenschakeling van verschillende SMS'jes met uiteenlopende inhoud (tekst, geluid of beeld), die via de SMS-centrale wordt verstuurd.

EMS-venster

Een 64 KB blok in de adresruimte van een pc tussen 640 KB en 1 MB, waarin vier EMS-pagina's met elk 16 KB kunnen worden gezet. Het EMS-venster vormt een soort venster op de veel grotere adresruimte van het expanded memory.

Enertel

Samenwerkingsverband van regionale energie- en kabelbedrijven voor het aanbieden van telefonie en dataverkeer.

ERG

  • European Regulator Group
De verzameling van Europese OPTA's (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit). De ERG is een onafhankelijke organisatie voor het spiegelen, debateren en adviseren op het gebied van de elektronische communicatie. Samengesteld uit de directies van de diverse Europese OPTA's, als een bemiddelaar tussen de OPTA's en de Europese Commissie, met als taak om de Europese Commissie te adviseren en assisteren bij de consolidatie van de interne telecom markt.
Logo van ERG.
Logo van ERG.

ERMES

  • European Radio Message System
Een systeem voor paneuropese digitale semafonie op het land. Met dit systeem is het mogelijk om iemand met een semafoon in heel Europa op te roepen.

ESN

  • Electronic Serial Number
Een nummer, dat samen met het MAN, tijdens de authenticatie gecontroleerd wordt. Bij GSM wordt dit nummer bijvoorbeeld weer het mobile equipment identity number (IMEI) genoemd.

Euro-ISDN

Een verzamelnaam voor Europese ISDN-protocollen voor het D-kanaal, bestaande uit: DSS1, ETSI, ETSI-1 en NET3.

Event

GPS-term. Een event is een bepaald punt met een bepaalde eigenschap. Vaak kunnen deze events (boom, paadje, kei) worden opgeslagen in de GPS-ontvanger om zo dat punt terug te kunnen vinden.