Stroom woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Stroom woordenboek
Home | Sitemap | Zoektips |

Stroom

Aarde

Aansluiting van een elektriciteitskabel waarop geen lading staat.

Aardlekschakelaar

Een beveiligingsapparaat in een elektrische installatie. De aardlekschakelaar schakelt de elektriciteit uit zodra er een lekstroom naar de aarde loopt. Dat doet hij door de stroom in de fase- (bruin) en de nulleiding (blauw) te meten. Als hier een verschil in zit, betekent dit dat er ergens anders stroom kan weglekken. Hierna wordt de interne schakelaar uitgeschakeld. Maar vergis je niet: een aardlekschakelaar voorkomt niet dat iemand een �schok' kan krijgen. Hij zorgt er �alleen' voor dat deze niet te lang duurt.
Een aardlekschakelaar zoals die in de meterkast te vinden kan zijn.
Een aardlekschakelaar zoals die in de meterkast te vinden kan zijn.

AC

 • Alternating Current
Dit betekent dat we te maken hebben met wisselsstroom. Het stroomsterkte verandert dus constant tussen een maximale positieve en een maximale negatieve waarde. Een voorbeeld van een AC-stroombron is het normale lichtnet.

Accu

Een herlaadbaar reservoir voor elektrische energie. In de accu worden, net als in een batterij, in een chemische reactie energierijke stoffen omgezet in energiearme stoffen. Het energieoverschot wordt tijdens de omzetting benut als elektrische energie (ontlading). In de accu is, in tegenstelling tot in de batterij, vervolgens een onvrijwillige chemische reactie mogelijk, waarbij de energiearme stoffen weer worden omgezet in energierijke stoffen. Deze reactie treedt alleen op wanneer er elektrische energie wordt toegevoerd (laden). Dit geldt voor een accu; probeert u echter batterijen te laden, dan barsten ze open en kunnen ze in brand vliegen.
Een accupack die gebruikt wordt in een UPS.
Een accupack die gebruikt wordt in een UPS.

Accu reconditionering

Als de accu het nog maar circa 50% van de oorspronkelijke tijd uithoudt, reconditioneer hem dan:
 1. Ontlaad hem gecontroleerd, d.w.z. laat hem in de notebook werken totdat deze een signaal tot bijladen geeft.
 2. Laad de accu dan volledig.
 3. Herhaal de twee eerste stappen nog twee keer.
Daarna heeft hij de optimale capaciteit - afhankelijk van zijn leeftijd - weer terug.
Een accupack voor de UPS.
Een accupack voor de UPS.

Accu risico's

Tijdens het dagelijkse gebruik zijn notebook-accupacks ongevaarlijk. Bij verkeerd gebruik is er sprake van risico's voor lijf en goed.
 1. Accu's kunnen heet worden.
 2. Accu's kunnen barsten en branden.
 3. Giftige en bijtende stoffen kunnen vrijkomen.
Neem daarom de accu-onderhoudtips van de leverancier ter harte.
Accu van een Toshiba T1910 notebook.
Accu van een Toshiba T1910 notebook.

Accu-refresh

Is de prestatie van de accu onvoldoende, dan bieden sommige dealers een accu-refresh aan. Met behulp van speciale laad- en ontlaadprocessen, wat met een standaard laadapparaat niet mogelijk is, wordt de accuprestatie getraind. Daarmee is 50 tot 90 procent van de oorspronkelijke prestatie weer herstelbaar, voorzover het probleem door een celdefect wordt veroorzaakt.
Accu van een Toshiba T1910 notebook.
Accu van een Toshiba T1910 notebook.

Accucapaciteit

Capaciteit van een batterij. De capaciteit wordt uitgedrukt in mAh (milliampère per uur). Als er op een accu 2000 mAh staat, kan de accu een uur lang 2000 mA leveren of vijf uur lang 400 mA. Daarna is de batterij ontladen en valt de spanning bij belasting uit.

Acculaadsnelheid

De laadsnelheid geeft de grootte op van de laad- of ontlaadstroom, onafhaklijk van de accucapaciteit. Als bijvoorbeeld een 1000 mAh-batterij met 3C geladen of ontladen wordt, is de acculaadstroom 3 maal 1000 mA, dus 3 ampère. Diverse fabrikanten melden de capaciteit van Lition batterijen in watturen aan (Wh), maar deze waarde kun je makkelijik omrekenen naar mAh. Een accu van 10 Wh en 7,2 volt heeft een capaciteit van ongeveer 1,4 Ah oftewel 1400 mAh. De berekening is dan 10Wh : 7,2V = 1,4 Ah.

Actieve apparaten

 • Active devices
In current-loop toepassingen is een apparaat dat stroom aan de lus kan leveren actief, en een apparaat dat stroom moet betrekken van een aangesloten apparaat passief.

Amplitude

 • Niveau
De hoogte van de analoge wisselspanning. Aanduiding in volt (1 V).

APM

 • Advanced Power Management
Methode om het stroomverbruik van pc's (vooral notebooks) te beperken door alleen die onderdelen van spanning te voorzien die daadwerkelijk aan het werk zijn.
De power management instellingen van Windows XP.
De power management instellingen van Windows XP.

Auto-adapter

 • Car adapter
Kan worden aangesloten op de sigarettenaansteker van een auto om de notebook/printer van stroom te voorzien of het batterijpakket op te laden.
Auto-adapter.
Auto-adapter.