Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

Table of Contents

  • TOC
De eerste track op een CD, waar de directory- en bestandsinformatie wordt weggeschreven. De Table of Contents wordt pas weggeschreven als alle data zijn gekopieerd. De inhoud ervan is niet noodzakelijkerwijs correct. De TOC van een audio-CD kan bijvoorbeeld een totale speeltijd van 88 minuten te zien geven (die door een audiospeler dan ook wordt weergegeven), hoewel de CD daadwerkelijk maar 74 minuten muziek bevat. Als het kopiëren van een audio-CD in de DAO-modus mislukt, zijn meestal de TOC en de eerste sporen intact, zodat deze ook kunnen worden aangesproken.

Tapestreamer

Soort recorder met cassettes voorzien van een magneetband, waarmee een reservekopie (backup) van de gegevens op de harde schijf gemaakt wordt. Door de hoge snelheid is een tapestreamer geschikt voor grote hoeveelheden informatie.

Tapestreamer, werking

Een tapestreamer werkt volgens het principe van magnetische registratie. Een magneetband wordt voortbewogen over een ijzeren kop. De spanningswisselingen in de kop veroorzaken een wisselend magnetisch patroon op de band. De gegevens worden op deze manier vastgelegd. Het lezen gebeurt in omgekeerde riching. Het magnetisch patroon veroorzaakt een stroom in de kop.

TBW

  • Thermo-Balanced Writing
Een techniek van Philips die in de CD-RW branders van Philips wordt toegepast. TBW moet door de dynamische aansturing van de laserschrijfstroom de gegevensintegriteit bij alle (her-)beschrijfbare media verbeteren. Verkeerd branden naar aanleiding van foute laserinstellingen hoort volgens Philips hiermee tot het verleden. De TBW-writers werken in twee modi. In de eerste modus, die in het verleden uitsluitend werd gebruikt, gebruiken de apparaten een interne medialijst, aan de hand waarvan ze de desbetreffende passende parameters voor een optimaal brandproces achterhalen. In de nieuwe zelflerende modus berekent de drive bij onbekende media de correcte laserinstellingen zelfstandig uit de al op de CD staande gegevenseenheden (pits). De functie loopt volledig op de achtergrond en zonder ingrepen van de gebruiker, gestuurd door de firmware van de brander. Op die manier moet je bij elk beschikbaar medium de maximale brandsnelheid kunnen gebruiken, zonder compromissen op het gebied van betrouwbaarheid te moeten sluiten.

Thermal Balanced Writing

Techniek van Philips voor het branden van CD's. Deze techniek kan de buffer-underruns niet tegenhouden.

Thermische kalibrering

Voor het compenseren van mechanische vervormingen door warmteontwikkeling in de drive, voeren oudere harde schijven af en toe een zogenaamde thermische kalibrering uit. Tijdens dit proces, dat een paar tienden van een seconde duurt, positioneren ze de koppen op verschillende sporen om zo hun positie te meten. Hierbij zijn ze niet voor de computer adresseerbaar. De daardoor ontstane inbreuk op de continue tranfer-rate weerspiegelt zich in de bijbehorende lage minimale waarde.

Thermo-Balanced Writing

  • TBW
Een techniek van Philips die in de CD-RW branders van Philips wordt toegepast. TBW moet door de dynamische aansturing van de laserschrijfstroom de gegevensintegriteit bij alle (her-)beschrijfbare media verbeteren. Verkeerd branden naar aanleiding van foute laserinstellingen hoort volgens Philips hiermee tot het verleden. De TBW-writers werken in twee modi. In de eerste modus, die in het verleden uitsluitend werd gebruikt, gebruiken de apparaten een interne medialijst, aan de hand waarvan ze de desbetreffende passende parameters voor een optimaal brandproces achterhalen. In de nieuwe zelflerende modus berekent de drive bij onbekende media de correcte laserinstellingen zelfstandig uit de al op de CD staande gegevenseenheden (pits). De functie loopt volledig op de achtergrond en zonder ingrepen van de gebruiker, gestuurd door de firmware van de brander. Op die manier moet je bij elk beschikbare medium de maximale brandsnelhied kunnen gebruiken, zonder compromissen op het gebied van betrouwbaarheid te moeten sluiten.

Thuiskopieheffingen

  • Thuiskopievergoeding
Heffing op beschrijfbare dvd's of cd's, die bedoeld is om artiesten en andere rechthebbenden schadeloos te stellen voor zogenaamde thuiskopieën. Voor iedere blanco gegevensdrager die voor privégebruik is bestemd, wordt een toeslag betaald, de thuiskopievergoeding. De auteursrechthebbenden lopen veel inkomsten mis doordat hun werk door consumenten massaal gekopieerd wordt. De Thuiskopievergoeding beoogt de rechthebbenden gedeeltelijk te compenseren voor deze inkomstenderving. De stichting Thuiskopie int de vergoedingen en keert ze uit aan rechthebbenden (auteurs, kunstenaars, producenten) en een deel aan de ThuisKopie Fonds.
Logo van stichting de Thuiskopie.
Logo van stichting de Thuiskopie.

TOC

  • Table of Contents
  • Inhoudstabel.
De eerste track op een CD, waar de directory- en bestandsinformatie wordt weggeschreven. De Table of Contents wordt pas weggeschreven als alle data zijn gekopieerd. Aan het begin van iedere CD en van iedere sessie op een CD-R staat een directory met inhoud. De inhoud ervan is niet noodzakelijkerwijs correct. De TOC van een audio-CD kan bijvoorbeeld een totale speeltijd van 88 minuten tonen (die door een audiospeler dan ook wordt weergegeven), hoewel de CD daadwerkelijk maar 74 minuten muziek bevat.

Toegangstijd

De gemiddelde toegangstijd wordt gebruikt als maat voor snelheid. Bij vaste schijven is het de tijd die verstrijkt tussen het moment dat de computer de harde schijf om informatie vraagt en het moment waarop de harddisk begint deze informatie te verzenden.

TPI

  • Tracks Per Inch
Aantal naast elkaar liggende tracks op één inch van een schijfgeheugen. Voor diskettes is dit meestal 48 (DD) of 96 (HD).

Track

  • Spoor
Circulaire baan op een schijf waar gegevens worden opgeslagen. Bijvoorbeeld op een harde schijf of diskette.

Track to Track Speed

Tijd die een floppy of een hard disk nodig heeft om van een track naar de naastliggende track te gaan.

Track-at-Once

  • TAO
Een methode die fysieke tracks in 1 keer opneemt door aan het begin ruimte voor de lead-in vrij te houden, eerst de datatrack te schrijven en vervolgens de lead-in in te voegen en de lead-out erachter te zetten. Deze methode wordt bij multiesessie CD's het meest gebruikt. Bij de fabricatie van audio-CD's wordt met TAO het schrijven van 1 track gevolgd door het beëindigen van het schrijven mogelijk gemaakt, zodat ondertussen een nieuwe audio-track kan worden ingelezen. Daarna gaat het schrijven verder met die volgende track. Een nadeel van deze methode is dat er geen PQ-editing mogelijk is en dat de pauze tussen de tracks door de hardware op twee seconden wordt vastgelegd. De TAO-mogelijkheid van een brander is voor multisessie een absolute vereiste.

Track-to-track seek

Diagnose test voor bijvoorbeeld een harde schijf, om de oppervlakte te scannen op eventuele fouten. De test gaat de harde schijf testen door middel van zoekopdrachten. De schijf heads worden verplaatst vanaf track 0 tot het maximum, maar wel 1 track per keer.

Transmissietijd

  • Transmission time
Rotatietijd bij het lezen of schrijven van de gewenste gegevens.

Travan

Standaard voor tape streamers die een verbetering is van de QIC-standaard.

Tray CD-speler

CD-speler waarbij de CD via een tray (inlegplateau) naar binnen wordt gehaald en wordt geladen.
Tray van een CD-speler.
Tray van een CD-speler.