Opslagmedia woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Opslagmedia woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Opslagmedia

Bad block table

Een overzicht van die plaatsen op een harde schijf die geen gegevens kunnen bevatten, de zogeheten slechte sectoren (bad sectors).

Bad sector

Sector op een floppy of harde schijf die niet te beschrijven of te lezen is. Wanneer een sector netjes aangegeven is als slecht (bad) is dit echter geen probleem meer, omdat die dan ook niet meer gebruikt gaatl worden. De hoeveelheid bad sectors kan wel een indicatie zijn voor de kwaliteit van de schijf.

Bad sector mapping

De logische vervanging van defecte sectoren of sporen bij het formatteren door intacte vervangingssectoren of -sporen. Dit gebeurt hetzij door het verschuiven van de sector binnen het spoor (sector slipping), of bij grotere defecten door het omleiden van de latere toegangspogingen naar een vervangingsspoor dat aan het defecte spoor is toegewezen. Hiermee blijft de capaciteit van de vaste schijf ondanks de defecte plaatsen behouden. De defecte sectoren worden in kaart gebracht door de controller en zijn daarom transparant voor BIOS, DOS en andere programmatuur.

Barcode

  • Streepjescode
Streepjescode voor cd's. Bij een cd-r-schijfje is de code op de middelste ring gedrukt. Sommige cd-recorders zijn in staat deze digitaal te lezen. In de subcode van een audio-cd kan de streepjescode worden opgeslagen die op de verpakking wordt gedrukt. Gangbare typen streepjescodes zijn: EAN (European Article Number) en UPC (Universal Product Code).

BD

  • Blu-ray disc
  • Blu-ray DVD
  • Blauwlicht DVD
Dvd met een grote capaciteit: van 25 tot 50 GB. Binnen in de dvd-recorder zit een blauwe laser, die drie maal zoveel data op een dvd kan lezen dan de standaard rode laser. De Blu-ray disc werkt nog steeds met de MPEG-2 compressie.
Logo van een blu-ray DVD.
Logo van een blu-ray DVD.
Tot 50 gig op 1 DVD.
Tot 50 gig op 1 DVD.

BD-RE

  • Blu-ray Disc Recordable
De herschrijfbare Blu-ray Disc, een optische schijf waarop 25 GB (single layer) of 50 GB (double layer) aan data opgeschreven kan worden. De Blu-ray disc is de opvolger van de dvd�s.
Maxell Blu-ray Disc recordable.
Maxell Blu-ray Disc recordable.

Bernoulli Box

Schijf die in de Bernoulli-drive past, beschikt over de opslagcapaciteit van een harde schijf, maar kan uit de computer worden genomen. Genoemd naar de Zwitserse wetenschapper die het principe ontdekte. De concurrenten hebben in de loop van de tijd hun eigen typen verwisselbare harde schijven ontwikkeld, maar alleen de Bernoulli Box biedt een hoge mate van bescherming tegen ongewenst contact tussen schijf en lees/schrijfkop, een zogeheten headcrash.

Bernoulli drive

Een door Iomega Corporation ontwikkeld ongewoon opslagmedium met de opslagcapaciteit van een harde schijf, maar de schijf kan net als een diskette uit de computer worden genomen. De Bernoulli Box, zoals het apparaat wordt genoemd, combineert 'onbeperkte' opslagcapaciteit met het gemak van diskettes.

Bestand

Een verzameling informatie waaraan een naam is gegeven en die is opgeslagen op een harde schijf of diskette. Deze informatie kan een document of een toepassing zijn.

Bewaren

  • Opslaan
  • Saven
Een document of tekstblok op schijf opslaan, vaak zonder het scherm leeg te maken. De diverse programma's kennen elk hun eigen methode om documenten te bewaren.

Big Endian

In het Big Endian-formaat worden de hogere bytes van een grootheid die uit meerdere bytes bestaat, opgeslagen bij lagere adressen, en de lagere bytes bij hogere adressen. De 68000-familie van Motorola gebruikt dit formaat.

Bit rot

Programma's en bestanden bestaan allemaal uit bits, opgeslagen op een opslagmedium. Als een bestand lang ongebruikt blijft, kan er bit rot optreden. Bits eroderen namelijk, en na verloop van tijd wordt dat zo erg dat een programma of een bestand onbruikbaar is omdat er te veel belangrijke bits verdwenen zijn.

Blok

  • Block
Een eenheid die de opgeslagen hoeveelheid gegevens aangeeft. In NetWare is een blok 4 kilobytes (KB).

Blu-ray Disc

  • BD
Een optische schijf voor het opslaan van digitale informatie, waaronder hoogdefinitie video. De naam Bu-ray Disc komt van de blauw-violette laser die de informatie leest en schrijft op de schijf. Doordat de golflengte kleiner is (405 nm), kan er meer op de schijf worden geschreven dan de DVD-formaat, welke een rode laser gebruikt met een golflengte van 650 nm). Een Blu-ray disc kan 50 GB informatie bevatten, dit is bijna 6 maal de capaciteit van een DVD. Blu-ray is ontwikkeld door de Blu-ray Disc Association.
Een Blu-ray schijf.
Een Blu-ray schijf.
De logo behorende bij Blu-ray
De logo behorende bij Blu-ray
Het verschil tussen een Blu-ray disc laser en een dvd-laser.
Het verschil tussen een Blu-ray disc laser en een dvd-laser.

Blue Book

Standaard voor de cd Extra (laserdisc-formaat).

Boot drive

De drive waarvan de computer opstart, gewoonlijk de hard disk. Mogelijks ook diskette of CD-ROM.

Boot partition

  • Bootpartitie
  • Startpartitie
De opstartpartitie met de bestanden die samen het besturingssysteem van Windows vormen. Standaard worden de bestanden van Windows opgeslagen in de map WINNT of Windows, maar je kunt hievoor tijdens de installatie ook een andere map opgeven.

Boot-diskette

  • Bootable diskette
  • Opstartdiskette
  • Bootflop
Een diskette die voorzien is van bepaalde bestanden waarmee de computer opgestart kan worden met een besturingssysteem, zoals MS-DOS of Linux.
Een diskette.
Een diskette.

Bootable cd

Een cd waarvan de computer kan opstarten, mits het BIOS deze functie ondersteunt. De gebruikte standaard wordt El Torito genoemd.

Bootrecord

  • MBR
Informatie dat in de eerste sector van een harde schijf of diskette staat, waarin staat hoe en welke besturingssysteem op de schijf staat. Met deze informatie weet de computer waarmee deze kan worden geboot en wat de computer moet laden in het geheugen. De MBR wordt ook partition sector of de master partition table genoemd, omdat de MBR ook de tabel, waarin de locaties van iedere partitie op de harde schijf en in welke format (FAT/NTFS) staat, bevat. Bovendien bevat de MBR een programma die de boot sector record van de partitie met de operating system leest in het geheugen. In de boot record sector is weer een programma opgenomen die er voor zorgt dat de rest van de operating system wordt geladen in het geheugen.

Bootsector

Elke diskette en elke harde schijf bevat een boot(start)sector. In dat gedeelte staat een klein programmaatje dat gebruikt wordt om het besturingssysteem te laden. Dit programma wordt altijd gebruikt als u uw PC opstart. De boot-sector van een opslagmedium (bijvoorbeeld harde schijf, diskette) bevat fysieke gegevens over de gegevensdrager.
Bootsectorindeling.
Bootsectorindeling.

Bootstrap

  • Opstartroutine
Een klein programma op een opstartdiskette of in de boot-partitie van een vaste schijf, dat het besturingssysteem laadt en het laadproces bewaakt. De Engelse benaming bootstrap (veter) komt uit een sprookje: net zoals de roemruchte Baron Von Münchhauen zich aan zijn eigen veters uit het moeras trok, stelt de computer zichzelf via de bootstrap in bedrijf.

BPI

  • Bits Per Inch
Opslagdichtheid bij magnetische media.

Bufferunderrun

Probleem bij het branden van cd's of dvd's dat kan voorkomen wanneer de computer het te druk heeft om tijdig voldoende data aan de brander te leveren. Wanneer dit probleem zich voordoet zal het brandproces worden gestopt en is de cd/dvd onleesbaar. In de meeste branders zit een techniek die het probleem van bufferunderrun te voorkomen.

BUP

  • Backup
Backup van een IFO-bestand (information-bestand met informatie over de navigatie van een dvd-speler). Beide bestanden staan op een dvd (film).

BURN-Proof

Technologie die een CD-Recorder ondersteunt tegen schrijfproblemen. Hierbij wordt voortdurend gecontroleerd of de databuffer van de drive voldoende gegevens bevat. Bij problemen wordt het schrijfproces onderbroken tot de buffer weer gevuld is.

BurnProof

Techniek die is ontwikkeld om de verguisde 'buffer underrun'-foutmelding te elimineren bij het branden van CD-ROM's. BurnProof is ontwikkeld door Sanyo, maar deze techniek wordt ook door andere fabrikanten gebruikt, bijvoorbeeld Plextor en Waitec. Bij 'gewone' branders moet, om het maar eens heel krom te zeggen, de laserstraal continu woden gevoed met data uit de buffer. Als de aanvoer stopt (dit heet een buffer underrun), om welke reden dan ook, kunt u het schijfje weggooien en opnieuw beginnen. Een oplossing voor dit probleem werd gezocht in een grotere buffer. Maar de brandsnelheden gaan ook omhoog, en doen daarmee een extra beroep op de buffer. U bent hierdoor nog steeds neit gevrijwaard van buffer underruns. Een CD-brander met BurnProof kan de laserstraal tijdens het branden eenvoudigweg stilzetten, en geduldig wachten op nieuwe toevoer. Door het gebruik van BurnProof is de buffergrootte van een CD-brander minder belangrijk geworden. Wel bestaat de kans op een klein groefje op de plek des onheils, maar dat is voor de moderne CD-ROM-spelers geen enkel probleem. Audio-CD-spelers zijn gevoeliger voor dit soort oneffenheden. Ze zouden problemen kunnen hebben met cd'tjes die veelvuldig zijn 'opgehouden' tijdens het branden.

Burst data rate

Deze snelheidsparameter geeft de snelheid op waarmee data uit de schijfbuffer opgehaald kan worden.

Busmaster driver

Dat is een stuurprogramma voor het besturen van een randapparaat, bijvoorbeeld een harde schijf. De busmaster kan meester of wel de baas van de bus, bijvoorbeeld de IDE-bus worden.

Byte

Een combinatie van acht opeenvolgende bits; een groepje van acht 'enen' en 'nullen', die samen een letter, teken of code voorstellen. Het woord is een samentrekking van 'by eight'. Met één byte kunnen 256 verschillende combinaties van enen en nullen gemaakt worden, wat betekent dat er 256 tekens mogelijk zijn.
Bytes indelingen.
Bytes indelingen.