Internet woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Internet woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Internet

SaaS

 • Software as a Service
Applicaties die als een dienst over het Internet wordt geleverd, al dan niet via resellers. De dienst wordt (meestal) maandelijks afgerekend en het bedrag is afhankelijk van het aantal gebruikers. Dit concept is een soort asp-variant (Applications Service Provider), het enige wat verschilt met asp, is dat softwareontwikkelaars de applicaties nu beter geschikt hebben gemaakt om over het internet aan te bieden.

Sch

 • School
Duidt een Internetsite aan van een school in het Verenigd Koninkrijk.

SCI

 • Science
USENET nieuwsgroep categorie.

sci.cryonics

De nieuwsgroep gewijd aan het onderwerp van de mogelijkheid mensen in te vriezen om ze later tot leven te wekken.

Sci:

 • Science
Voorvoegsel van een nieuwsgroep. Onderwerpen met een wetenschappelijk karakter.

ScreenAd

Advertentievorm, waarbij een animatie (flash) over de website wordt geprojecteerd. Dit type advertentie wordt door de gebruiker ofwel vermakelijk ofwel uiterst irritant worden ervaren.

Scribble

Een tool waarmee de auteurs van elektronische publicaties heel eenvoudig MUD's kunnen creëren op MSN.

Scribble Worlds

Virtuele omgevingen in text mode waarin de deelnemers een nieuwe persoonlijkheid kunnen aannemen, virtueel kunnen reizen en een wisselwerking met andere gebruikers of objecten kunnen aangaan. Beeld en geluid kunnen worden toegevoegd om deze virtuele werelden een andere dimensie te geven.

Script

In de context van het internet is een (gateway) script een programma dat op een webserver draait en aanvragen verwerkt die van een browser komen.

Scroll rate

De snelheid waarmee oude berichten bij een provider worden gewist.

Search engine

 • Zoekmachine
Zoekmachine op een Web-pagina. U geeft een trefwoord op en de zoekmachine zoekt in haar database verwijzingen naar Web-pagina's waarin dat woord voorkomt.

Zoekmachines voorbeelden

Search engines

 • Zoekrobotten
Ze zijn bijzonder handig als je iets moet vinden op het onoverzichtelijke net. Deze zoekrobotten snuffelen het hele internet af naar informatie en slaan die op.

Selling-up

Op elk niveau in de site wordt de bezoeker verleid met aanbiedingen die hem/haar een stapje verder de pay-site in lokken.

Sender:

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Het e-mailadres van degene die het artikel gepost heeft, als je het zelf niet geweest bent. Bijvoorbeeld in een gemodereerde groep.
Sender: news@solair1.inter.NL.net

Service provider

 • Access provider
Aanbieder die tegen betaling internet-pagina's voor u maakt en eventueel op hun server plaatst en onderhoudt.

SET

 • Secure Electronic Transactions
Ontworpen door IBM, Visa en Mastercard. Bij deze technologie worden public key-cryptografie en certificaten gebruikt om gegevens veilig over het Internet te laten reizen. Een klant stuurt vanuit zijn elektronische portefeuille gegevens naar de shop, die ze weer doorstuurt naar de bank. Is alles in orde, dan krijgt de shop een akkoordverklaring van de bank en stuurt een elektronische kassabon naar de klant. In tegenstelling tot SSL moet nu ook de klant in bezit zijn van een certificaat, waarmee hij kan aantonen wie hij is. Omdat SET alleen gebruikt wordt voor het versleutelen van financiële transacties, heeft de Amerikaanse overheid geen bezwaar tegen internationaal gebruik.

SET

 • Similarity-Enahnced Transfer
Techniek voor p2p (peer-to-peer), ontwikkeld door drie Amerikaanse onderzoekers, welke de downloadsnelheid vijf keer kan vergroten. De technologie doorzoekt aangeboden bestanden op data die overeenkomt met die van een gezocht bestand. De zoektocht naar een mp3-bestand kan zo meer resultaten en een snellere download opleveren, omdat ook bestanden die verkeerd zijn genoemd ook worden gevonden. Academici van Carnegie Mellon en Purdue University en Michael Kaminsky van Intel Research publiceerden hun bevindingen in een artikel. De onderzoekers zagen de downloadsnelheid met maximaal 500 procent toenemen in de tests. Vooral zeldzame bestanden hebben hier baat bij, want hoe meer bestanden aanwezig zijn binnen een p2p-netwerk, hoe sneller de download.

Seti

 • Search for extraterrestrial intelligence
Zoektocht naar buitenaardse intelligentie. Het project wordt gecoördineerd door het Seti-instituut van de Universiteit van Californië in Berkeley.

Shocklog

Een weblog met veelal schokkende en agressieve berichten. De bekendste shocklog is wel geenstijl.nl.

Shockwave

Shockwave Internet-sites worden ontworpen met behulp van Flash, Director of Authorware van fabrikant Macromedia. Steeds vaker duikt deze technologie op op het Internet. Kenmerk van de sites is, dat ze voornamelijk opgebouwd zijn uit lijntekeningen, waardoor snelheid van de animaties aanzienlijk sneller is dan bij pixelafbeeldingen. Bovendien is ook streaming sound (geluid wordt tijdens downloaden direct afgespeeld) mogelijk.

Shockwave Flash Technology

Een technologie met vele mogelijkheden. Er kunnen prachtige animaties mee worden gemaakt die door het gebruik van vectoren tot een minimum omvang beperkt kunnen blijven. Door het bestandsformaat (swf) openbaar te maken, staat de deur voor andere producenten open om Flash in hun producten te integreren. Al met al is Flash een technologie die iets nieuws toevoegt aan het web. Iedereen die de plug-in nog niet heeft geïnstalleerd, zou dat zeker moeten doen.

Shoshkeles

Een reclamevorm voor het Internet die over de browser heen en weer beweegt. Vooreeld is wanneer je bijvoorbeeld een krant zit te lezen op het Internet en een vliegtuig vliegt tergend traag door het beeld met een reclame tekst. Het toestel neemt de meest in het oog springende route en deze loopt dus precies door het artikel heen wat je net aan het lezen was.

Signature

 • Sig
 • Handtekening
Een aantal zinnen onderaan een e-mail met algemene informatie over de maker van de e-mail, soms uitgebreid met een grappig tekeningetje (ASCII-art).

Signing

Het plaatsen van een digitale handtekening in een bericht.

Site

 • Internetpagina
 • Website
Een site bestaat uit een digitale plek op een internetcomputer. U vindt er de bekende internetpagina's, maar een site bestaat vaak ook uit grotere bestanden die u naar uw computer kunt halen (downloaden) of uit filmpjes en geluidsfragmenten.

Site blog

 • Website blog
Een weblog die de ontwikkelingen van een site bijhoudt. Hierin wordt beschreven hoe de site is opgezet, welke veranderingen de site ondergaat en alles wat er om de site heen wordt georganiseerd.

Site Popularity Check

Deze test klinkt mooier dan hij werkelijk is. Er wordt namelijk uitsluitend gekeken hoeveel sites naar de desbetreffende URL verwijzen.

Sitemap

De sitemap is een soort inhoudsopgave van een website. Op de sitemap vind je vaak snelkoppelingen naar de verschillende onderwerpen die op een site te vinden zijn.

Sky Station

Een bedrijf in Washington dat vanaf 1999 draadloze internettoegang in New York en omstreken wil aanbieden. Niet via de satelliet, maar met een vloot van 250 luchtschepen (een soort Zepplins) ter grootte van zo'n 60 meter. Elk luchtschip vliegt op een hoogte van bijna 20 kilometer en bevat zonnepanelen en zenders/ontvangers waarmee een gebied van enkele honderden vierkante kilometers kan worden bediend. De beoogde dienstverlening is vooral gericht op gebruikers met een notebook, PDA of andere kleine computers. De snelheid varieert van 64 Kbps tot 2 Mbps en elk luchtschip moet tussen de 50.000 en 150.000 kanalen kunnen bedienen. Het theoretische maximum voor het netwerk bedraagt 650.000 kanalen van 64 Kbps elk.

Skype

Een softwareprogramma voor het telefoneren over internet. Deze gratis software werkt via p2p (peer-to-peer) en is beschikbaar voor verschillende platformen, waaronder Windows, Linux, PocketPC en Mac.
Skype logo.
Skype logo.
Het programma Skype.
Het programma Skype.

Slice

In pakken snijden. Slicen is een methode om een afbeelding in meerdere delen op te splitsen, die allemaal hun eigen functie hebben of een hyperlink bevatten. Een slice is vergelijkbaar met een imagemap. Een slice ziet er, net als een imagemap, uit als één afbeelding. Een slice bestaat echter uit meerdere, naadloos aan elkaar passende onderdelen. Dat maakt het mogelijk dat een slice niet alleen (net als de imagemap) hyperlinks kan bevatten, maar ook roll-over effecten of animaties. De onderdelen van een slice kunnen dus verschillende bestandsformaten hebben. Een tabel zorgt er voor, dat alle delen op hun plaats komen.

Slotje

Een term dat in forums wordt gebruikt om aan te duiden dat een topic gesloten is. Het is dan niet meer mogelijk om op een topic te reageren, de discussie is voorbij.

Smart Browsing

Een technologie in een webbrowser die je vrijwaart van het intypen van complexe en moeilijk te onthouden URL's. Wanneer je de Internet Keywords mogelijkheid van Smart Browsing aanzet, wordt elk ingetypt adres langs de keyword server van Netscape gestuurd (zet deze mogelijkheid uit wanneer je je zorgen maakt over je privacy). Wanneer je dus "powerbook" intikt in het Addresveld brengt Netscape je naar de homepage van Apple (maar niet naar de PowerBook pagina van Apple, waar je terecht komt na het intikken van "www.powerbook.com"); wanneer er geen bijbehorden keyword wordt gevonden toont Netscape een pagina met suggesties, die vanzelfsprekend gepaard gaat met enige reclame. Smart Browsing kent ook een "What's Related"-knop die je suggesties voor sites doet, gebaseerd op de site die je op dat moment aan het bekijken bent.

Smart keywords

Vaak gebruiken site bouwers zogenaamde smart keywords voor een betere score bij de zoekmachines. Zo is op dit moment een populair zoekwoord "game". Het gebruik hiervan heeft weinig nut als u een auto-bedrijf heeft. Natuurlijk zult u meer bezoekers krijgen, echter zij haken op de eerste pagina al af. Zo kunt u best leuk scoren met woorden als 'tweedehands' en 'auto'. Maar echt goede bezoekers zal het voorbeeld bedrijf pas krijgen bij het gebruik van woorden als 'saab' en 'cabrio'.

SmartStamp

Bij deze technologie kopen gebruikers hun 'postzegels' via het Internet, die ze daarna met een printer afdrukken en op de enveloppe plakken. Behalve de zegel wordt ook een barcode geplaatst, waarmee de KPN kan controleren of de zegel echt is. Digitaal frankeren scheelt een wandeling naar het postkantoor.

Smiley

 • Emoticon
Tekeningetje samengesteld uit letters of leestekens. Deze tekeningetjes illustreren gewoonlijk de stemming van de afzender van een e-mailtje. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld :-) zijn. Tip-> Bekijk de emoticons door uw hoofd 45 graden te kantelen. De klassieke smiley, een liggend, lachend gezichtje opgebouwd uit leestekens, :-), werd in 1982 geïntroduceerd door Scott Fahlman om emoties over te brengen in tekstberichten, zoals e-mails. Inmiddels zijn er honderden zogenoemde 'emoticons' bedacht, die de meest uiteenlopende gevoelens kunnen uitdrukken.
Enkele smiley's.
Enkele smiley's.

Snail mail

Snail-mail staat voor post met een slakkengangetje, en wordt door internetters gebruikt om de gewone post aan te duiden, in tegenstelling tot e-mail. Maar volgens een rapport van Jupiter communications wordt e-mail bij grote bedrijven vaak e-snail-mail: bij 42 % van de meest geraadpleegde websites duurde het langer dan 5 dagen voordat er antwoord gegeven werd op een vraag van een gebruiker. Sommigen antwoordden helemaal niet, of waren zelfs niet per e-mail bereikbaar.

SOC.SINGLES

Newsgroup op Usenet voor de vrijgezel die contact zoekt.

Soc:

 • Social
Voorvoegsel van een nieuwsgroep. Discussiegroepen over onder meer cultuur, politiek en religie.

Softbots

Een van de twee categorieën intelligente agenten. Dit zijn de zachte, eenvoudige agenten. Deze vinden langzamerhand de weg naar de consument. Het zijn de programma's om e-mail te filteren en te sorteren, om informatie te verzamelen uit verschillende bronnen (o.a. niet commerciële gegevens op Internet en commerciële gegevens via on-line services), om agenda's samen te stellen, etc.

Spew

Artikels in nieuwsgroepen die via een verkeerd geconfigureerd systeem opnieuw worden verspreid met nieuwe Message-ID's, waardoor de berichtenstroom verdubbelt.

Spider

 • Robot
Een programma dat automatisch webpagina's ophaalt en informatie van die pagina's gebruikt om databases aan te leggen. Deze databases worden dan gebruikt door een search engine.

Spin

 • Spider
Een programma dat geheel automatisch werkt en dat het web afzoekt naar documenten en koppelingen, meestal voor indexeringsdoeleinden.

Splash page

De welkomstpagina van een site, die speciaal is ontworpen om bezoekers te trekken of te prikkelen. De echte inhoud van de site bevindt zich achter deze pagina. Bekende voorbeelden van splash pages zijn Flash-pagina's, waarbij als introductie een filmpje wordt getoond. De Flash-pagina is vaak voortijdig te stoppen door te klikken op "Skip intro".

Sponsor

Iemand die een project financieel ondersteunt, meestal in ruil voor advertentieruimte.

Sponsoring

Advertentievorm, waarbij de adverteerder een website sponsort. De website krijgt een vast bedrag gedurende een langere periode, in ruil voor een beetje reclame. Advertorials is een vorm van sponsoring, waarbij de adverteerder een informatief stukje op een website zet met een reclame boodschap.

Stadsblog

 • City log
Weblog met als thema een bepaalde stad.

Startpagina

 • Home page
De internetpagina waarmee de browser begint zodra deze is gestart.

StartPagina.nl

Een populaire linkpagina met een groot aantal links naar verschillenende websites over een bepaald onderwerp. De website StartPagina.nl heeft een groot aantal subpagina's (dochters) die door andere mensen (dan de webmasters van StartPagina.nl zelf) worden onderhouden. Veel bezoekers van StartPagina.nl hebben de site als startpagina van de browser ingesteld, zodat de browser start met deze webpagina. StartPagina is voor een astronomisch bedrag overgenomen door Ilse Media (van de zoekmachine Ilse).
StartPagina.nl is een populaire linkpagina.
StartPagina.nl is een populaire linkpagina.

Stemming

 • Voting
Systeem voor het zoeken op het internet. Als er wordt gezocht naar een woord, worden eveneens de treffers getoond waar het gezochte woord een gedeelte van is. Als er wordt gezocht op computer, dan zal computerspel ook als treffer worden getoond.

Sticky content

 • Sticky tools
 • Sticky gear
Onderdelen van een site met als doel om de bezoeker te lokken om weer terug te komen. Webbouwers gebruiken sticky content om een gemeenschap op te bouwen van terugkerende bezoekers. Voorbeelden van sticky content zijn chat rooms, forums, webmail, spelletjes, nieuws, horoscopes, gebruikersregistraties, weblogs etcetera. Websites die gebruik maken van sticky content worden sticky sites genoemd.

Sticky Sites

Websites die door het aanbieden van diensten, goede content en gratis dingen de bezoekers zolang mogelijk op de site vast proberen te houden. Het doel van een sticky site is natuurlijk zoveel mogelijk geld te ontvangen van de reclame-opbrengsten van bijvoorbeeld banners.

Stop Intro

 • Introductie overslaan
 • Skip intro
Mogelijkheid om een introductiescherm over te slaan, door bijvoorbeeld op Skip intro te klikken. Sommige internetpagina's hebben een uitgebreid flash-film op de landing page staan. Wanneer je deze voor de zoveelste maal ziet of wanneer je haast hebt, wil je deze film niet zien. Het is dus belangrijk dat de bezoeker de mogelijkheid krijgt om de film/introductie over te slaan.

Streaming Web Video

Techniek van Intel voor het vertonen van videobeelden op het internet. Biedt de mogelijkheid om een enkel videobestand te maken dat op verschillende bandbreedten is af te spelen, zowel voor de surfer die een modem gebruikt als voor de bezitter van een breedbandverbinding.

Subject:

 • Onderwerp:
Regel in de header van een nieuwsgroep- of mailbericht. Het onderwerp van het artikel of het bericht.

Subscribe

 • Abonneren
Het inschrijven op een mailing-list of nieuwsgroep.

Subscriber

De aanmelder van een nieuwsgroep of mailinglist.

Summary:

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Een korte samenvatting van het artikel. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij 'officiële' documenten als FAQ's (Frequently Asked Questions).

Super-Internet

 • Project Oxygen
Kern van dit project is de installatie van 275.000 kilometer lange - grotendeels onderzeese - glasvezelkabel, die de grenzen tussen Internet en de 'gewone' telecommunicatie wil doen vervagen. Als we de initiatiefnemers mogen geloven, luidt dit super-Internet, dat een minimale doorvoer van 100 Gbps realiseert, het einde van de telefoonrekening in. Dankzij het surplus aan bandbreedte loont het nauwelijks de moeite telefoniekosten in rekening te brengen. In de nabije toekomst worden de inkomsten voornamelijk uit tele-leren en tele-medicine gehaald. Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar hier zijn enkele kanttekeningen op hun plaats. De vereiste investering is met 14 miljard dollar bepaald niet kinderachtig te noemen. Daarbij is Oxygen maar één van de vele plannen om de wereld beter bekabeld te krijgen. Telecom-bedrijven als AT&T en MCI zetten hun geld voorlopig op miljardenverslindende projecten met namen als Columbus III en Americas II, die eveneens voorzien in extra bandbreedte in de vorm van hoogwaardige glasvezel over de bodem van de oceaan.

Supersedes:

Regel in de header van een nieuwsgroep. Hier wordt aangegeven dat jouw artikel een vervanging is van een ouder artikel. Achter de Supersedes: regel komt het artikelnummer van het te vervangen artikel. Het is in feite een soort cancel: je verwijdert het oude artikel, en zet er meteen een nieuw voor in de plaats. Handig als je bijvoorbeeld een update van een FAQ wilt posten.

Surfen

 • Websurfen
Navigeren over het World Wide Web. Het met de muis aanklikken van hyperlinks (verwijzingen) in een webpagina om zo op een andere webpagina te komen. Soms bevindt zo'n webpagina zich weer op een andere internetcomputer, misschien weer in een ander land.

SVG

 • Scalable Vector Graphics
Vectortaal ontwikkeld door Adobe voor het internet. Met deze vectortaal zijn afbeeldingen van hoge resolutie eenvoudig te combineren met onder meer animaties en filtereffecten. SVG is niet op pixels gebaseerd en heeft dus ook niet te kampen met kwaliteitsverlies bij "opblazen" (inzoomen) van een afbeelding.

SWF

Bestandstype dat gebruikt wordt door Macromedia Flash om animaties en geluid te transporteren over het Internet. 90% van de Internet gebruikers kunnen de SWF-bestanden lezen zonder installatie van een extra plug-in. De overige gebruikers kunnen de Flash-player downloaden om een bestand te openen. URL: http://www.macromedia.com/software/player_census/contents.html.

Syndicated content

Content op een site die door een andere bron wordt verschaft, die automatisch ververst wordt, zonder tussenkomst van de site-eigenaar.