Security woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Security woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Beveiliging

ZaCker

Op 29 december 2001 is het W32.Maldal.D@mm virus opgedoken dat zich onder de naam ZaCker massaal heeft weten te verspreiden. Het virus komt binnen via een e-mailbericht met als onderwerp 'ZacKer'. De besmette bijlage is ongeveer 27 KB groot en draagt de naam ZaCker.exe of de naam van de besmette computer die het bericht heeft verzonden. De tekst van het bericht is er in tientallen varianten zoals 'Test this game', 'I have got this file for you' en 'Make your pc funny'. Maldal is een internet worm geschreven in Visual Basic. Het nestelt zichzelf in de boot-sector van Windows. Het verwijdert direct tal van bestanden van het getroffen systeem waardoor het onmogelijk lijkt om het systeem na infectie opnieuw op te starten.

Zero-day exploit

  • 0-day exploit
Een beveiligingslek waarvan al misbruik wordt gemaakt, voordat de fabrikant/leverancier op de hoogte is van het bestaan van de lek. De fabrikant/leverancier heeft op dat moment dus ook geen patches beschikbaar om de lek te dichten. Een zero-day exploit brengt op de zwarte markt veel geld op.

Zombie

Een niet-beveiligde webserver waarop duistere figuren (hackers) een code geplaatst hebben, die ervoor zorgt dat de hacker de server kan gebruiken om een DoS-aanval (Denial of Service) uit te voeren. Wanneer de hacker een bericht naar meerdere zombie-servers tegelijkertijd stuurt, zullen de servers een gigantisch groot aantal verzoeken sturen naar een door de hacker aangewezen website. De betreffende website zal dan door het grote aantal loze verzoeken niet in staat zijn om de normale verzoeken van de echte bezoekers te beantwoorden. De website zal dan stoppen met functioneren en dus "plat" liggen�

Zombie-pc

Een computer waarop geen beveiligingsmaatregelen zijn getroffen, zoals het installeren van een firewall en een virusscanner, en die reeds ge�nfecteerd is met een kwaadaardige code. Een dergelijke computer kan door hackers en spammers worden gebruikt om een DoS-attack (Denial of Service aanval) uit te voeren of om de computer als mailserver in te zetten voor het doorzenden van spams.
In dat laatste geval verstuurt de computer heel veel mailtjes zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is. Het resultaat is dat alle e-mailadressen die in het adresboek van de gebruiker staan, en mailadressen van de websites die de gebruiker bezoekt, reclameboodschappen krijgen toegestuurd, met het mailadres van de 'onschuldige' gebruiker.
Installeer dus altijd een virusscanner, firewall en anti-spywareprogramma op je computer, voordat deze een zombie-pc wordt!