Security woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Security woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Beveiliging

VACL

 • VLAN Access Lists
VACL's leveren de toegangscontrole voor alle pakketjes die zijn gebridged binnen een VLAN of die zijn gerouteerd naar of vanuit een VLAN.

Van cypher

 • Cypherpunk
Subcultuur (of iemand die daar deel van uitmaakt) toegespitst op cryptografie, het verspreiden van encryptiesoftware, het bevorderen van het gebruik daarvan en het bevechten van het recht op privacy door middel van encryptie.

Vandals

De term vandals is ge�ntroduceerd door eSafe. Vandals zijn de 'vandalen' onder de virussen. Zodra ze aangeroepen worden, voeren ze hun destructieve taak uit. Ze komen in verschillende vormen voor, ook in Java, ActiveX, scripts en plug-ins. Een eenvoudig voorbeeld van een vandal is het volgende: je gaat naar een website waar na het klikken op een link een java-applet geladen wordt. De applet lijkt zich 'normaal' te gedragen, maar plotseling begint de browser in een razend tempo nieuwe vensters te openen. Zo snel dat je ze niet dicht kunt klikken. Ingrijpen via CTRL+ALT+Delete helpt niet. Uiteindelijk crasht je systeem.

Variant

De term variant wordt gebruikt om een kleine afwijking in een virus aan te geven. Als een virus een variant is van een ander virus, dan zijn de twee virussen in grote lijnen gelijk. De verschillen beperken zich meestal tot verschillen in teksten van e-mails.
Vele varianten van de bagle virus.
Vele varianten van de bagle virus.

VBS Worm Generator

Virusmaakprogramma dat bekend werd door de Anni Kournikova-worm, die in februari 2001 overal ter wereld opdook. Volgens de Argentijnse maker van de generator zullen de digitale ziektekiemen die met dit programma worden gemaakt in veel gevallen niet opgemerkt worden door detectieprogramma's. De maker van de Worm Generator stelt de gebruiker van zijn software overigens volledig verantwoordelijk. Volgens de jonge Argentijn zijn de in elkaar geknutselde computerwormen slechts bedoeld om van te leren en niet om te verspreiden en schade aan pc's en servers te veroorzaken.
VBS Worm Generator 2.0 Beta.
VBS Worm Generator 2.0 Beta.

Versleuteling

 • Encryptie
Een proces waarbij informatie onherkenbaar wordt gemaakt om te voorkomen dat onbevoegden de gegevens bekijken of gebruiken, in het bijzonder tijdens de verzending of wanneer de gegevens worden opgeslagen op een draagbaar magnetisch medium. Er is een sleutel nodig om de informatie te decoderen. Ook wel: versluiering.

Virtual honeynet

Een compleet netwerk dat draait op een enkele server, met als doel hackers te lokken. Een honeynet wordt opgezet om informatie te vergaren over de wijze waarop hackers te werk gaan of om een echt netwerk te verhullen.

Virus

 • Computervirus
Klein programma, meestal met kwade bedoeling, die zichzelf kunnen vermeerderen en op ge�nfecteerde computers schade kan aanrichten. Juist internet en e-mail wordt veel gebruikt voor het verspreiden van virussen. Om uw computer te beschermen tegen virussen is een antivirusprogramma essentieel. Antivirusprogramma's kunnen vaak behalve virussen ook andere malware ontdekken, zoals spyware, rootkits, trojaanse paarden en potentieel gevaarlijke programma's.

Virus Imposter

 • Joke program
Deze programma's staan ook wel bekend als �joke programs' omdat ze het effect van een virus nabootsen zonder evenwel schadelijk te zijn voor uw gegevens. Ze zijn enkel en alleen ontworpen om mensen eens goed op stang te jagen zonder ze schade te berokkenen. Het zijn gewoon "nepvirussen".

Virus signatuur

 • Virus handtekening
De handtekening van een virus. Door een rij hexadecimale getallen op te zoeken die specifiek zijn voor een bepaald virus, is het mogelijk virussen in software en in geheugen op te sporen. Als de virussen echter polymorf worden, wordt het vinden van een signatuur wel erg moeilijk.

Virusdefinities

 • Signature files
Een bestand waarin de handtekeningen (stukjes code) van een virus staan, zodat de virusscanner de virussen kan herkennen. Producenten van virusscanners bieden op hun site meestal de laatste nieuwe definities aan.

Virusdetector

 • Virusscanner
 • Antivirusprogramma.
Een programma dat probeert virussen op te sporen en eventueel te vernietigen.

Virusscanner

 • Virusdetector
Een programma dat probeert virussen op te sporen en op te ruimen. Een goede virusscanner zal tegenwoordig niet alleen virussen detecteren, maar ook andere malware, zoals rootkits, spyware, malicious code en trojaanse paarden. Ook moet de virusscanner in staat zijn om toekomstige virussen op te sporen, door bijvoorbeeld heuristic scanning.

Virusscanning

 • Scannen van virussen
Met behulp van een virusscanner op zoek gaan naar virussen op een systeem. Indien een virus wordt gevonden, zal de virusscanner deze vaak neutraliseren en/of verwijderen.

Vishing

 • Voice Phising
Een manier om gegevens te achterhalen dat door hackers wordt gebruikt. Mogelijke slachtoffers krijgen via e-mail of voicemail een bericht dat ze bijvoorbeeld van hun creditcard-schuld kunnen afkomen. Alleen mensen die substantieel rood staan op hun creditcard-rekening komen in aanmerking voor het programma. Om van de schuld af te komen moet de ontvanger een gratis nummer te bellen. Daar krijgt hij of zij uitleg en wordt gevraagd de naam, telefoonnummers en e-mailadres achter te laten. Op het opgegeven tijdstip worden ze keurig teruggebeld door een call center medewerker. Het call center is in realiteit een frauduleuze VoIP-setup en daardoor niet traceerbaar. Om deel te kunnen nemen aan het schuldvereffeningsprogramma moet het slachtoffer zijn creditcard gegevens en andere informatie doorgeven.