Security woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Security woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Beveiliging

Naked Wife

Virus dat via e-mail wordt verspreid. Naked Wife is ook het onderwerp van de titel en heeft een bestand bijgesloten met de naam nakedwife.exe. Dit virus is in staat om delen van het windows besturingssysteem te wissen. Het gaat op zoek naar bestanden met de extenties .bmp, .dll, .exe, .com, .log en .ini in de windows directory. Het bestand bevat een flashfilmpje. Wanneer de gebruiker het filmpje heeft afgespeeld, komt de boodschap "You're are now FUCKED! (C) 2001 by BGK (Bill Gates Killer)" te staan. Het virus heeft dezelfde eigenschappen als het bekende "I love you" virus.

Napster

In het verleden was Napster het p2p-programma voor het uitwisselen van bestanden tussen verschillende gebruikers over de hele wereld. Via dit programma werden auteursrechtelijke bestanden uitgewisseld, waarbij de downloader niet betaald voor de inhoud (muziek in de vorm van MP3-bestanden). Napster is dankzij deze functionaliteit beroemd geworden bij de gebruikers en berucht bij de muziekindustrie. Tegenwoordig zijn alleen muziekbestanden middels Napster te downloaden, tegen betaling.
Het programma Napster voor het uitwisselen van muziekbestanden.
Het programma Napster voor het uitwisselen van muziekbestanden.

National Infrastructure Protection Center

  • NIPC
National Infrastructure Protection Center moet aanvallen uit cyberspace op de elektronische infrastructuur afweren. Het NIPC zal de inspanningen van verschillende overheidsinstellingen co�rdineren om een beschermingssysteem tegen elektronische indringers uit binnen- en buitenland op te zetten en te onderhouden. Eén van de grootste uitdagingen voor de justitiële opsporingsdiensten is momenteel de opsporing van de herkomst van een 'cyber-aanval'. Je moet kunnen achterhalen of een aanval binnen- of buitenlands is en of 't het werk is van een terrorist, een buitenlandse mogendheid, een jongeling die de nieuwste firewall probeert te kraken of van een boze werknemer die zijn baas een hak probeert te zetten. Daarom zal het NIPC procedures ontwikkelen die het de overheidsinstellingen mogelijk zullen maken om de aard en afkomst van een aanval te analyseren en de verantwoordelijkheid voor een snelle afweer bij de juiste organisatie te leggen. Daarnaast zal het NIPC zorg dragen voor de uitwisseling van informatie en uitrusting door de verschillende organisaties. Daarenboven zal het NIPC trainingsprogramma's ontwikkelen voor staats- en lokale justitie-instellingen die in de frontlijn van de 'cyber-aanvallen' staan.

NeoSploit

NeoSploit is een toolkit waarmee criminelen bezoekers van websites kunnen infecteren met malware. Programma's die met het pakket gebouwd zijn, moeten via een bestaand lek in een website worden gesmokkeld, waarna bezoekers van die website kunnen worden ge�nfecteerd. Daarnaast biedt het allerhande tools waarmee statistieken worden bijgehouden en de malware kan worden beheerd, evenals uitgebreide databasemogelijkheden voor gestolen informatie.

Netbus

Hackersprogramma. Netbus is een product van Zweedse makelij en werkt net als Back Orifice met een server en een clientprogramma. Een belangrijk verschil is dat Netbus ook Windows NT computers kan besmetten. Een aanvaller kan bovendien de controle van de muiscursor overnemen, afbeeldingen op het scherm van zijn slachtoffer laten zien en met zijn browser (compromitterende) internetadressen opvragen. Als het slachtoffer een microfoon heeft aangesloten, dan kan de aanvaller het geluid live naar zich toesturen. Of - nog spookachtiger - het CD-Romlaatje open en dicht laten gaan.

Netwerksniffer

Een programma voor het onderzoeken van de hardware en software waarmee men ook wachtwoorden kan decoderen, hetgeen kan leiden tot onbevoegd gebruik van netwerkaccounts. Ongecodeerde wachtwoorden zijn gevoelig voor netwerksniffers.

Newbie

Een beginnende of onervaren computergebruiker. Deze mensen zijn vaak nog niet op de hoogte van de gevaren op het Internet.

NIPC

  • National Infrastructure Protection Center
National Infrastructure Protection Center moet aanvallen uit cyberspace op de elektronische infrastructuur afweren. Het NIPC co�rdineert de inspanningen van verschillende overheidsinstellingen om een beschermingssysteem tegen elektronische indringers uit binnen- en buitenland op te zetten en te onderhouden. Eén van de grootste uitdagingen voor de justitiële opsporingsdiensten is momenteel de opsporing van de herkomst van een 'cyber-aanval'. Je moet kunnen achterhalen of een aanval binnen- of buitenlands is en of 't het werk is van een terrorist, een buitenlandse mogendheid, een jongeling die de nieuwste firewall probeert te kraken of van een boze werknemer die zijn baas een hak probeert te zetten. Daarom zal het NIPC procedures ontwikkelen die het de overheidsinstellingen mogelijk zullen maken om de aard en afkomst van een aanval te analyseren en de verantwoordelijkheid voor een snelle afweer bij de juiste organisatie te leggen. Daarnaast zal het NIPC zorg dragen voor de uitwisseling van informatie en uitrusting door de verschillende organisaties. Daarenboven zal het NIPC trainingsprogramma's ontwikkelen voor staats- en lokale justitie-instellingen die in de frontlijn van de 'cyber-aanvallen' staan.

NNTP-Posting-host:

Regel in de header van een nieuwsgroepbericht. Dit is de computer vanwaar jouw artikel de wereld is ingestuurd. Het wordt vaak gebruikt om bij misbruik de dader te achterhalen, daar deze header nauwelijks te vervalsen is.
NNTP-Posting-host: xs1.provider.nl

No Electronic Theft Act

No Electronic Theft Act dicht een maas in de Amerikaanse wetgeving over copyright. Daardoor waren piraten alleen strafbaar als ze financieel gewin nastreefden. Clinton heeft de protesten uit academische kringen tegen de wet naast zich neergelegd. Geleerden vrezen dat ze hun werk niet meer kunnen doen als ze onderzoeksrapporten niet meer vrijuit kunnen uitwisselen voor wetenschappelijke discussies.

Non-executable bit

Door het geheugen in een gedeelte voor programmacode en een gedeelte voor gegevens op te delen, kan de uitvoering van schadelijke codes in het gegevensdeel worden voorkomen. Dit voorkomt bijvoorbeeld de uitvoering van bepaalde viruscodes.

Notepad-worm

Trojaans virus met de naam NOTEPAD.EXE. Indien u dit programma start, zal het automatisch een verbinding met de computer 202.106.185.107 proberen te maken. Bij het starten schrijft het programma zich in de registry HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Current Version\Run\StartIE="pad"\notepad.exe qazwsx.hsq. Na een reboot hernoemt de worm het originele NOTEPAD.EXE naar NOTE.COM en kopieert zichzelf naar dezelfde plaats op de harde schijf. Je herkent de infectie het makkelijkst aan de grootte van het besmette Notepad van 120.320 byte.

NSA

  • National Security Agency
Een van de belangrijkste geheime diensten van Amerika, verantwoordelijk voor de bescherming van alle beveilingssystemen van nationaal belang. Daarom houdt de NSA zich intensief bezig met cryptografie, afluisteraanvallen en alle vormen van technische spionage.

Nuke

Programma dat misbruikt maakt van beveiligingsfouten in Windows. Het zendt een OOB (out of band) datapakketje naar een computer waardoor de computer crasht.

Nuken

Iemands computer via het Internet of via een netwerk ontregelen, waardoor die persoon zijn computer weer opnieuw moet opstarten.

Nuker

Een programma voor het laten vastlopen van een andere computer via het netwerk. Een bekende nuker maakte gebruik van een beveiligingslek onder Windows NT, waarbij het sturen van een speciale ping-opdracht (ping of death) voldoende was om een Windows NT werkstation te laten crashen.
Een nuker die gebruik maakt van de Ping-of-Death-kwetsbaarheid van Windows NT.
Een nuker die gebruik maakt van de Ping-of-Death-kwetsbaarheid van Windows NT.