Security woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Security woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Beveiliging

Kaasschaafroutines (virus)

Deze virussen breken langzaam maar zeker een programma af. Ten slotte doet het programma niets meer.

Key

  • Sleutel
Een verzameling bits, meestal opgeslagen in een bestand, die wordt gebruikt om een boodschap te encrypten of te decrypten.

Key disk

Speciaal genummerde diskette voor het programma te beveiligen tegen illegale kopieën.

Key generator

  • Keygen
Applicatie die de sleutel voor de gebruiker genereert, die hij nodig heeft om een programma te registreren. De softwaremakers hebben de key generator gebruikt om hun software tegen illegaal kopiëren te beschermen. Echter als een hacker de sleutel in handen krijgt en deze verspreidt over het Internet, dan kan de normale gebruiker die zo'n generator in handen krijgt zichzelf registreren. Dit levert een verlies op voor de softwaremaker.

Key pair

Een public en een private key, samen gebruikt in de PKI om data te en- en decrypten.

Key recovery-system

Het is verplicht in Amerika dat alle encrypte documenten wordt voorzien van het Key recovery system. Met dat systeem krijgen bepaalde derde partijen, zoals politiediensten, toegang tot de geheime codes van een gebruiker. Uit vrees dat encryptiesoftware door terroristen of vijandige landen zou worden gebruikt, wordt de export van encryptiesoftware in de VS strikt aan banden gelegd.

Keylogger

Een programma dat alle toetsaanslagen opslaat. Er zijn trojaanse paarden die keyloggers installeren op computers en vervolgens de logbestanden mailen naar de maker van het trojaans paard (virus). Een bekend voorbeeld hiervan is BadTrans.B, dat in 2001 actief was. Het BadTrans.B-virus installeert een keylogger. Vervolgens probeert het virus elke 30 seconden al die toetsaanslagen door te mailen naar 22 e-mailadressen. Omdat het virus alle toetsaanslagen bijhoudt, kan het ook wachtwoorden achterhalen die mensen op een besmette pc intypen.

Keyspace attack

  • Aanval met brute kracht
  • Brute force attack
Het proces waarbij wachtwoorden in een wachtwoordenbestand wordt vergeleken met elk mogelijk wachtwoord dat wordt gegenereerd. Deze actie zal uiteindelijk alle wachtwoorden van alle gebruikers op een computer onthullen.

Killer-Gif

De Unix-gebruikers-groep van de Universiteit in Hannover heeft ontdekt hoe een GIF-plaatje zodanig te manipuleren is dat het de viewer kan laten crashen. Op een Mac kan het zelfs zo ver gaan dat niet alleen het programma dat de gegevens in het GIF-bestand interpreteert het kan begeven, maar ook het hele operating system. Een van de programma's die niet goed tegen de "Killer-GIF" kan, is Netscape. De concurrerende browser Internet Explorer blijft daarentegen onaangedaan. Het gaat om geanimeerde GIF's waarvan het eerste plaatje kleiner is dan de daaropvolgende. Vermoedelijk veroorzaken de grotere plaatjes een bufferoverflow, omdat de beeldgroottes niet meer gecontroleerd worden.

Kraken

Het omzeilen van de kopieerbeveiliging van een programma of film, een wachtwoord of een coderingsschema. Het kraken is volgens de wet verboden en is dus strafbaar.
Keygens, serienummers en kraakprogramma's om beveiligingen te omzeilen.
Keygens, serienummers en kraakprogramma's om beveiligingen te omzeilen.

Kraken

  • Hacken
Het binnendringen van een andermans computer of netwerk. Dit gebeurt door computerkrakers (hackers) die passworden proberen te ontcijferen en zo in een andermans systeem kunnen neuzen, berichten achterlaten of vernielingen aanrichten. Vaak laat iemand een virus achter of een spoor. Dit is tegenwoordig een strafbaar feit en kan voor een celstraf zorgen van maximaal 3 jaar.

Kwetsbaarheid

  • Vulnerability
De mate van vatbaarheid voor een potentiële bedreiging. (ITIL).