Security woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Security woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Beveiliging

Gastaccount

Op computers met Windows wordt een ingebouwde account gebruikt voor aanmeldingen van personen die geen gebruikersaccount hebben op de computer of het domein.

Gateway

Een dienst die de overgang tussen verschillende protocollen regelt. Zo bestaan er gateways tussen internet en online-diensten als AOL (America Online), zodat de klanten van AOL ook internet-diensten kunnen gebruiken en per e-mail bereikbaar zijn. Maar ook CGI is een vorm van gateway, CGI is een interface tussen een webserver en willekeurig andere programma's.

Gebruikers

  • Users
Een speciale groep die alle gebruikers bevat die gebruikersmachtigingen voor de server hebben.

Gebruikersprofiel

  • User profile
(Bij netwerken) Definieert de toegangsrechten van de gebruiker. Op grond van dit profiel krijgt de gebruiker bepaalde rechten ten aanzien van applicaties, gegevensbestanden en services.

Gebruikersrechten

  • User rights
Definieert de toegang die een gebruiker heeft tot een computer of domein evenals de handelingen die een gebruiker op die computer of op dat domein mag uitvoeren. Met gebruikersrechten staat u handelingen toe als het aanmelden bij een computer of netwerk, het toevoegen of verwijderen van gebruikers in een werkstation of domein, enzovoort.

Gebruikerswachtwoord

  • Password
Het wachtwoord dat in de account van elke gebruiker is opgeslagen. Elke gebruiker heeft gewoonlijk een uniek gebruikerswachtwoord en moet dat wachtwoord invoeren bij het aanmelden of bij het verkrijgen van toegang tot een server.

Geconfisceerde computer

Een computer dat geïnfecteerd is met een bot. Een bot is een zelfstandig programma dat geautomatiseerde taken kan uitvoeren en wordt vaak door hackers gebruikt. Een hacker/spammer kan een geconfisceerde computer gebruiken voor het uitvoeren van bepaalde taken, zoals het uitvoeren van hack-aanvallen, het installeren van een rootkit, het opslaan van kinderporno of muziekbestanden, het verzamelen van informatie (sleutels, wachtwoorden, creditcard gegevens), het versturen van spam en het verspreiden van virussen. De gebruiker/eigenaar van de computer weet vaak niet dat zijn computer is geconfisceerd.

Gegevensbeveiliging

Voorkomen dat gegevens beschadigen of dat onbevoegden toegang tot de gegevens verkrijgen.

Gegevensuitwisseling

  • Data exchange
Het uitwisselen van gegevens tussen twee computers, die bijvoorbeeld via de telefoonkabel en modem met elkaar verbonden zijn. Een dergelijke verbinding was nodig voor het inbellen bij een internetprovider.

Gekraakte software

  • Cracked software
  • Illegal software
Software waarbij de kopieerbeveiligingen zijn verwijderd. Vaak wordt deze verkocht tegen veel te lage prijzen of zelfs gratis te downloaden via nieuwsgroepen of p2p-software.

Generic Decryption Engine

Hiermee detecteren virusscanners de onbekende virussen. Duikt er een virus in het systeem op dan elimineert het programma het onmiddellijk.

Girl Thing

Hoax. Dat is een alarmbericht over een zeer vernietigend virus dat alle programma's aan zou tasten (Windows, Mac,?) en nog vernietigender zou zijn dan � I love you �. Het bericht maakt mensen wijs dat het door HP-Nederland werd verstuurd, maar dat bedrijf had er niets mee te maken. .Op donderdag 3 augustus 2000 heeft deze slechte grap meerdere personen in België doen schrikken.

Gnutella

Programma dat gebruikers de mogelijkheid biedt om bestanden met elkaar te delen in een netwerk. Dit programma is een zogenaamde P2P-programma, wat betekent dat alle bestanden die gedownload worden, direct weer worden geupload door andere Gnutella-gebruikers. Soortgelijke programma's zijn/waren Napster, E-donkey, Kazaa en Bittorrent.

Google-hacking

Met behulp van Google achter bepaalde informatie komen, waarvan een webmaster (of opdrachtgever) het niet graag wil dat deze vrijkomt. Google indexeert alle websites die de spider tegenkomt. Hierbij maakt Google geen onderscheid of de informatie publiek getoond mag worden of niet. Zo is het met Google door een eenvoudig zoekopdracht in te typen wachtwoorden van websites te achterhalen. Dergelijke informatie is voor een hacker zeer interessant.
Google kan meer informatie tonen dan je lief is.
Google kan meer informatie tonen dan je lief is.

Googlebomben

Het met een grote hoeveelheid links ervoor zorgen dat bepaalde zoekopdrachten binnen Google worden verwezen naar een bepaalde website. De bloggende gemeenschap wil bijvoorbeeld door te linken naar definities in de online encyclopedie Wikipedia. Wie in Google zoekt op online poker, komt terecht bij Wikipedia en niet bij de online kaartspellen die spammers promoten.
Als je zoekt naar
Als je zoekt naar "raar kapsel" kom je bij de cv van Jan Peter Balkenende dankzij bloggers.

GriYo

Maker van virussen, zoals het HPS virus.