Security woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Security woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Beveiliging

Fake wall

Een manier van een hacker om een wachtwoord te ontfrutselen. Het maken van een nep-entrée, zodat de gebruiker denkt dat hij gewoon inlogt op een systeem. De toetsencombinatie wordt opgevangen en leesbaar voor de hacker.

Faxbom

Het sturen van verschillende faxberichten naar een fax, om zo te voorkomen dat anderen gebruik kunnen maken van de fax. Het bericht wordt een faxbom genoemd.

File Infector

Deze virussen vallen onmiddellijk systeem- en programmabestanden aan. Het virus kopieert zijn eigen code of een deel ervan in het bestand, zodat de viruscode mee uitgevoerd wordt als het programma gestart wordt. .EXE en .COM-bestanden zijn bij uitstek het geliefde doelwit bij dit soort virussen.

File Name Bug

Het probleem doet zich voor op computers met Windows NT. Het besturingssysteem staat gebruikers toe om bestanden een naam te geven met maximaal 256 tekens. Om zulke bestandsnamen ook leesbaar te houden voor DOS-programma's die niet meer dan acht tekens (en een extensie van drie tekens) herkennen, maakt Windows NT automatisch een verkorte kopie van de naam. Beide versies verwijzen naar hetzelfde bestand. In versies van de Internet Information Server en de Personal Web Server (beide van Microsoft) worden sommige instellingen zoals het encryptieniveau en de proxy cache, opgeslagen in een speciaal onderdeel van het besturingssysteem. Maar deze methode beveiligt alleen de lange naam van een bestand, niet de kortere versie. Een hacker zou in sommige gevallen de bestanden kunnen bekijken door de kortere, onbeveiligde verwijzing op te sporen. En op die manier zou hij de voorkeursinstellingen kunnen omzeilen. Ook zou hij de wachtwoorden van databases op de server kunnen achterhalen.

File protection

Het beschermen van systeemrelevante bestanden tegen beschadiging.

Firewall

Een combinatie van software en hardware die de overgang van het lokale netwerk naar het internet bewaakt. De firewall onderschept virussen en pogingen tot inbraak.

Firewall

  • Vuurmuur
  • Brandmuur
Een elektronische barrière, die bijvoorbeeld een netwerk moet beschermen tegen spionage, sabotage en hackersaanvallen van buitenaf (via het internet). De naam is afgeleid van brandmuren, die tussen huizen worden aangebracht en bij brand het overslaan van de vlammen moeten verhinderen. Hiervoor filteren firewalls datapakketten uit het gegevensverkeer, die mogelijk schade zouden kunnen aanrichten. Daardoor zijn bepaalde sites en diensten van internet in een intranet achter een firewall mogelijk niet bruikbaar. Firewalls kunnen bestaan uit hard- en/of software.

Firewall appliance

Een appliance met firewall-functionaliteiten. Onder een appliance wordt verstaan: een blackbox, toestel met een bepaalde functionaliteit.
Een firewallappliance van Barracuda Networks.
Een firewallappliance van Barracuda Networks.

Firewalling

Het volledig afscheiden van de computer-omgeving van een individuele gebruiker op bijvoorbeeld een netwerk of Internet.

Flood

  • Flooding
Verzamelnaam voor aanvallen van de verbinding van een computer met een bepaalde service op het internet. Er zijn verschillende soorten floods. Tot de onschuldige varianten behoren tekst-floods. Deze doen zich bijvoorbeeld vaak voor tijdens een IRC-sessie. Hierbij worden grote hoeveelheden tekstregels snel achter elkaar naar de client van het slachtoffer gestuurd. Een boosaardige variant is packeting. Dit is direct op het IP-adres van het slachtoffer gericht.

Flooder

Een programma dat een computer/server overspoelt met gegevens, zodat deze niet meer kan werken.

Forms

  • Formulieren
  • Web forms
Formulieren zijn interactieve elementen van websites, waarin de bezoeker gegevens kan invoeren of selecteren. Ze kunnen voor diverse doeleinden worden gebruikt, zoals aanmeldingen van nieuwsbrieven of weblogs, enquêtes, online-winkels (bestellingen) en adresgegevens. Formulieren kunnen door CGI-programma's worden verwerkt.

Frame Spoof

Veiligheidsprobleem in Microsoft Internet Explorer-browser. Door het "Frame Spoof"-probleem kunnen malafide webmasters pagina's in de frames van een andere site laten verschijnen. Zo kunnen ze Internetgebruikers die een betrouwbare site bezoeken om de tuin leiden en eventueel informatie ontfutselen. Alle versies van Internet Explorer 3 en 4 hebben last van het probleem.

Freeware

Software zonder wettelijke beperkingen, die gratis mag worden gebruikt en gedistribueerd. Voor het gebruik en eventuele distributie hoeft geen toestemming worden gevraagd van de ontwikkelaar.

FTP

  • File Transfer Protocol
Een van de oudste internetprotocollen. Het maakt verzending van bestanden over internet mogelijk. FTP-servers stellen softwarearchieven beschikbaar, waaruit bezoekers bestanden kunnen down- of uploaden.

Full system scan

Functie van een anti-virusprogramma om een computer volledig te controleren op virussen.