Backup woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Backup woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Back-up

Gedeeltelijke backup

  • Selectieve backup
Een gedeeltelijke of selectieve backup is een backup van een deel van de bestanden, bijvoorbeeld alleen de gewijzigde bestanden.

Gedeeltelijke synchronisatie

De automatische, getimede bijwerking van reservekopieen van een database. Daarbij worden alleen die records gekopieerd die bij de laatste wijziging zijn bijgewerkt.

GOP

  • Group of Pictures
Een verzameling beelden met een lengte van ongeveer een halve seconde. Deze verzameling wordt gecomprimeerd. De GOP-structuur is nadelig voor het bewerken, want je kunt niet een afzonderlijk beeld benaderen zonder de gehele GOP uit te moeten pakken. Als bij het bwerkden de structuur van de in een vast rooster op elkaar volgende GOPs wordt vernieigd, vereist dit afhankelijk van de codec een hercomprimering van de direct daaropvolgende beeldsequenties.

Groep banden

Een verzameling bij elkaar horende banden die verschillende reservekopieseries omvat.

Grootvader-backupstrategie

Bij deze strategie zijn negentien tapes nodig: twaalf voor de maandelijkse volledige backup, drie voor de wekelijkse volledige backup en vier voor de dagelijkse groeibackup. Een nadeel is dat de tapes voor gedeeltelijke backup meer gebruikt worden en dus sneller verslijten.Deze strategie wordt veel gebruikt omdat ze kritische gegevens op een efficiënte manier bewaart. Toch is ze gemakkelijk te implementeren en vergt ze weinig extra opslagmedia.

Grootvader/vader/zoon backup strategie

Om de opslagmedia efficiëneter te laten roteren, werd de grootvader/vader/zoon-strategie ontwikkeld. Deze lijkt op de grootvader strategie, alleen worden de media voor de wekelijkese gedeeltelijke backups na gebruik verwisseld met de niet langer bewaarde volledige backups. U hebt dus maar 11 tapes nodig, die in een periode van 40 weken even vaak gebruikt worden. Daarna begint de cyclus van voor af aan.