Backup woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Backup woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Back-up

DAT

  • Digitale AudioTape drive
  • Digitaal tape-backupsysteem
Tape-backupsysteem.

Data

  • Computergegevens
Gegevens.

Data striping

Het verspreiden van een bepaald bestand over meerdere fysieke magneetschijven.

Data tape

  • Data cartridge
Cassetteband waarop met behulp van een tapestreamer gegevens kunnen worden opgeslagen.

Data Terminal Equipment

  • DTE
Volgens de RS-232-hardwarestandaard is een DTE elk apparaat dat in staat is gegevens in digitale vorm over een kabel of een communicatielijn te verzenden, zoals een microcomputer of een terminal. Een DTE is een van de twee soorten hardware die wordt verbonden door middel van een seriële RS-232-verbinding. De andere is een DCE-toestel (Data Communications Equipment), zoals een modem die gewoonlijk de DTE met de communicatielijn verbindt. Bij communicatie verzendt een RS-232 DTE-toestel gegevens over lijn 2 en over lijn 3. Daarentegen ontvangt een DCE-toestel over lijn 2 en zendt over lijn 3.

DataSafe

Een kluis die speciaal bedoeld is voor het bewaren van magnetische informatiedragers. Meestal kunnen floppies en tapes in een dergelijke kluis een brand van twee uur doorstaan.

DC 2000-model

Minicartridge voor een tapedrive, voorzien van een aluminium bodemplaat waarop alle onderdelen bevestigd zijn. De aandrijving van de band geschiedt met een aandrijfwiel dat tegen de rubber capstan-as van de tapedrive wordt gedrukt bij het insteken van de cartridge. De aandrijfriem brengt vervolgens door middel van wrijving op de achterzijde van de band de beide bandspoelen aan het draaien.

DC 600

Grote ouderwetse tapes geschikt voor 60 MB opslag van data (backup).

DDS

  • Digital Data Storage
DDS is een verzamelnaam van methoden waarmee gegevens op een tape kunnen worden opgeslagen. Equivalent van DAT. Enkele formaten zijn DDS-DC (datacompression), DDS-2 en DDS-3.

DDS-2

Dit formaat zorgt ervoor dat de data op de tape wordt weggeschreven in 'helical tracks', deze staan dichter bij elkaar dan de standaard DDS tape. Voordeel is dat er 50 % meer gegevens op een tape past.

DDS-3

Dit formaat is een verbetering op de DDS-2. DDS-3 kan driemaal zoveel data als de DDS-2 opslaan.

Delete protection

Mogelijkheid om gewiste bestanden te herstellen.

Differential backup

Backup-systeem waarbij alleen de sinds de laatste backup nieuwe of gewijzigde bestanden worden gekopieerd.

Disc arrays

Groepen harde schijven die als één apparaat worden geadresseerd. Moderne arrays bestaan uit verschillende goedkope schijven die via een speciale controller worden gekoppeld. Op deze manier wordt de snelheid hoger of worden er automatisch backups van gegevens gemaakt. Het is ook mogelijk om de schijven via software te koppelen.

DLT

  • Digital Linear Tape
Een soort magnetische tape en een tapestation die gebruikt worden voor het opslaan van computerdata. Door gebruik te maken van een speciale compressie algoritme, bekend onder de naam DLZ1 (Digital Lempel Ziv 1), wordt er voor opslag van grote hoeveelheden data met een hoge snelheid gezorgd. In de DLT-station worden de data geschreven op de tape in enkele dozijnen lijnen (straight-line) tracks, normaal 128 of 208 lijnen. Sommige catridges kunnen zelfs 70 GB data opslaan wanneer er gebruik is gemaakt van compressie. Een variatie op de DLT-techniek is SuperDLT, die een opslagmogelijkheid biedt van 100 GB op een catridge. De SuperDLT kan een datatransfer aan tot 10 MB per seconde.