Audio woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Audio woordenboek
Home | Sitemap | Zoektips |

Audio

16-bits geluid

Doordat hier per sample 16-bits informatie wordt opgeslagen is in principe een geluid van CD-kwaliteit mogelijk.

2-kanaals geluidskaart

Een geluidskaart met 1 stereo-uitgang voor speakers. De speakers worden dan links en rechts opgesteld.

3,5 mm

Stekker van een koptelefoon van bijvoorbeeld een mp3-speler of een gsm.
Audiostekker van bijvoorbeeld een koptelefoon.
Audiostekker van bijvoorbeeld een koptelefoon.

3D

  • 3 dimensionaal
  • Three-dimensional
  • Driedimensionaal
Beeld dat ruimte weergeeft, door schaduwen, perspectief en belichtingseffecten. Binnen spellen worden met driemensionaal bedoeld dat de speler alle kanten op kan en het idee heeft dat hij zich in een ruimte kan voortbewegen. Het geluid wordt ook driemensionaal weergegeven, zodat het lijkt dat het geluid van alle kanten komt.
Een 3d-figuur.
Een 3d-figuur.

3D geluidskaart

Stel je voor: Je zit midden in een shoot-m-up game en staat in een donkere gang. Links achter je hoor je iemand lopen, de voetstappen komen dichterbij. Opeens klinkt een schot en een kogel suist langs je oor. Het geluid galmt door je gang voor je uit. Met surround geluid waan je je echt midden in een spel. Daarvoor heb je een 3D geluidskaart, en de juiste luidssprekers nodig.

3D Sound

  • 3D Geluid
3D sound is een technologie die geluidskaarten in staat stelt geluiden uit een bepaalde richting te laten komen met 2 of 4 luidsprekers. Een soort SurroundSound dus, maar dan speciaal voor computergames. De laatste systemen hebben een hoogtesysteem zodat je niet alleen kunt horen of een geluid van links of rechts komt maar ook of een geluid van boven of beneden komt.

4-kanaals geluidskaarten

Geluidskaart met twee stereo-uitgangen: één voor de speakers voor en één voor de speakers achter. U hebt in principe voldoende aan twee speakers of een koptelefoon om goed 3D-geluid te horen, maar om geluid dat van achteren komt toch net wat beter weer te geven hebben diverse geluidskaarten twee stereo-uitgangen.

4.1

  • 5-kanaals geluid
  • 5-channel sound
Aanduiding voor vier geluidskanalen en één subwoofer (voor de lage tonen).
Een 4.1 geluidsboxenset bestaande uit 4 speakers en 1 subwoofer.
Een 4.1 geluidsboxenset bestaande uit 4 speakers en 1 subwoofer.

4:2:2

Vorm van MPEG-2 compressie, waardoor de kwaliteit door de bewerking weinig wordt aangetast. Deze vorm van compressie is gebruikelijk voor de professionele gebruiker, de consumenten versie voor compressie is 4:2:0.

5.1 Surround Sound

Dolby Digital en DTS zijn zeskanaals digital surround geluidssystemen en zijn standaard bij grote filmproducties, muziek en digitale televisie. Beide maken gebruik van de 5.1 speaker-opstelling. De opstelling bestaat uit drie speakers aan de voorkant en twee aan de achterkant. De .1 is het zesde kanaal, ook wel LFE wordt genoemd, dat verzonden wordt naar een subwoofer. De 5.1 is dus de aanduiding voor vijf geluidskanalen en één subwoofer (voor de lage tonen).
De 5.1 speaker opstelling voor optimaal geluid.
De 5.1 speaker opstelling voor optimaal geluid.
Een 5.1 speakerset.
Een 5.1 speakerset.

6-kanaals geluidskaart

Een geluidskaart met twee stereo-aanlsuitingen voor de speakers voor en achter en extra aansluitingen voor een centrale speaker en een extra subwoofer voor de basgeluiden. Deze 5.1 verhouding wordt ook gebruikt voor het Dolby Digital- of DTS geluid van DVD's. Met zo'n zeskanaals geluidskaart en dito speakerset kunt u dus precies zoals het hoort DVD's afspelen.
5.1 speakersysteem.
5.1 speakersysteem.

6.1

  • 6.1 kanaals geluid
  • 6.1-channel sound
Aanduiding voor zes geluidskanalen en één subwoofer (voor de lage tonen).
Opstelling voor 6.1 geluid.
Opstelling voor 6.1 geluid.

8 bits geluid

Opname-techniek voor pc-geluid waarbij een aantal malen per seconde (de sample-rate) het op te nemen geluid wordt vastgelegd in een blokje van acht 'enen' en 'nullen' (8 bits). Aan de hand van deze gegevens kan later het oorspronkelijke geluid geconstrueerd en weer afgespeeld worden via een geluidskaart. De maximale kwaliteit van 8-bits is grofweg gelijk aan dat van een eenvoudige transistorradio.