Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

War driving

Met een laptop of pocket PC in de auto rond rijden, totdat er een verbinding is gemaakt met een draadloos netwerk. Een draadloos netwerk stopt niet bij de voordeur. De radiosignalen zijn zonder extra antennes over een afstand van honderd meter op te vangen. Wanneer draadloze netwerken kant en klaar vanuit de doos worden ge´┐Żnstalleerd, is er weinig sprake van beveiliging. Wanneer dan met een laptop verbinding met een dergelijk netwerk wordt gemaakt, hoeft de 'hacker' bijna niets te doen om binnen te komen.

War walking

Met een laptop of pocket PC de stad doorkruisen om een slecht beveiligde draadloos netwerk te 'hacken'.

Warblog

Een weblog die gericht is op oorlog en terrorisme. Direct na de aanslag op de Twin Towers zijn er meerdere van dit type weblogs op het internet verschenen.

Warchalking

Met bijvoorbeeld krijt een speciaal symbool aan brengen op een plaats waar toegang tot een netwerk mogelijk is, bijvoorbeeld op straat of op een object. Het gaat dan in het bijzonder om een netwerk waar internettoegang mogelijk is.

Warcycling

  • Warpedalling
Rondfietsen met laptop en draadloze netwerkkaart om radionetwerken te zoeken zonder (of met minimale) beveiliging.

Wardialing

Het inzetten van een computer met modem om hele reeksen telefoonnummers te kiezen, op zoek naar een modem voor vrije toegang tot een netwerk. Was al achterhaald door de opkomst van het netwerk en is dat nu helemaal door wireless LAN.

Warez

Internettaal voor meestal illegale programma's. Op de sites waarop warez aangeboden wordt, kun je meestal gekraakte programma's downloaden, eventueel met cracks erbij. Warez wordt over het algemeen verdeeld in twee groepen: APPZ en GAMEZ.

Warspamming

Het misbruik maken van de internetverbinding op openbare of slecht beveiligde netwerken door grote hoeveelheden spam te versturen via openstaande SMTP-poorten. Het wordt de spammer gemakkelijk gemaakt: loop met de laptop de lobby van een hotel of een Starbucks binnen, verzend de spam, drink intussen een kopje koffie en klaar is Kees. De spammer is bijna niet te traceren en bespaart zich de kosten van bandbreedte.

Watermark

Een filmbestand waarin een pictogrammetje is geplaatst door degene die de film geript heeft. Zo zijn er films waar bijvoorbeeld een NB of een A in beeld blijft staan.

WMF-gat

Het beveilingsgat in de graphics rendering engine van Windows, die is te misbruiken via Windows Metadata File (WMF). De lek is ontdekt aan het einde van het jaar 2005, hackers hadden binnen een korte tijd de eerste virussen ontwikkeld, nog voor Microsoft een fix had geproduceerd. Het WMF-gat komt voort uit achterhaalde functionaliteit die nog stamt uit het Windows 3.0-tijdperk. Inmiddels heeft Microsoft de lek gerepareerd middels een hotfix (patch).

WOPR

  • War Operations Planned Response
Programmatuur die automatisch reageert op een eventuele vijandige aanval.

WP

  • Workprint
Een vroege release (uitgave) van een film. Dit zijn meestal gestolen of uitgelekte kopieën van films die hun weg hebben gevonden naar de VCD vanuit een VHS of vanuit andere bronnen. Deze bevatten de gangbare codecs evenals andere identificerende kenmerken die in een filmproductie worden gebruikt, hoewel deze niet altijd aanwezig hoeven te zijn. Het hoeft zelfs niet om het definitieve exemplaar van de film te gaan, er kunnen uiteindelijk nog wel eens wat scènes worden toegevoegd of worden weggelaten. De kwaliteit van een Workprint varieert tussen goed en slecht, afhankelijk van de bron waarvan de VCD gecodeerd is. Meestal is het geluid van betere kwaliteit dan het beeld (dit is soms niet compleet). NB: Deze categorie wordt ook gebruikt voor zeer slechte screeners of exemplaren van films die niet in het rijtje van de andere categorieën thuishoren, door problemen met de kwaliteit van het audio/videobeeld van VCD.