Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

TC

  • Telecine
Een goede rip van een film. De rip kan op verschillende manieren gebeuren, wel steeds direct vanuit de spoel (waar de film in draait). Geripped in widescreen (letterbox) of full-screen (pan and scan) met uitstekende audio- en videokwaliteit. De meest gangbare manier is op een apparaat aan te sluiten op de spoel, de er vervolgens een directe VHS-kopie van maakt. Dit apparaat heet een Telecine-machine. Er zijn ook andere apparaten die een digitale output van zowel audio als video produceren en die vervolgens op de laptop of een VCR worden aangesloten, en tot slot in een VCD worden omgezet. Het direct-van-spoelprocédé maakt briljante rips. Films van Telecines worden meestal vrijgegeven als Screener, maar de kwaliteit is meestal beter dan die van een Screener. Goede Telecines zijn moeilijk te vinden, maar worden steeds gebruikelijker. Uiteraard is de filmindustrie niet blij met dergelijke praktijken, bovendien is dit strafbaar.

TEMPEST

  • Transient Electromagnetic Pulse Surveillance Technology
Technologie die zich bezighoudt met het afvangen van de elektronische straling van technische apparaten voor spionagedoeleinden. Zo kan bijvoorbeeld het beeld van een computermonitor met speciale instrumenten nog op zo'n honderd meter zichtbaar worden gemaakt.
TEMPEST is een omschrijving van het fenomeen van de straling en ook een standaard voor apparaten die tegen dergelijke straling speciaal afgeschermd zijn.

Terrorist Handbook

Handboek waarin staat hoe je bijvoorbeeld een massavernietigingswapen kan maken en hoe je een boobytrap kan maken.

TFN

  • Tribe Flood Network
  • Tribe Floodnet.
Hackertool voor DDoS aanvallen. In Tribe Floodnet communiceert het hoofdprogramma (client) met de flooders (agents) via het primitievere Internet Control Message Protocol (ICMP) bekend van het PING-commando. De omvang van de ICMP-pakketten die agents van de client krijgen, bepaalt het commando dat ze uitvoeren. Naast SYN-floods ondersteunt TFN ook ICMP- en UDP-floods en Smurfing-aanvallen. Het pakket bestaat sinds zomer 1999. In tegenstelling tot Trin00 spooft TFN de IP-adres waardoor de agent-computers zich moeilijk laten opsporen.

TFN2K

  • Tribe Flood Network 2000
Een hackertool voor DDoS aanvallen. Een verbeterde versie van TFN, gemaakt eind 1999. Deze uitgebreidere versie kan zijn commando's via sterke encryptie versleutelen en draait ook op Windows NT (naast Solaris en Linux). In tegenstelling tot Trin00 spooft TFN2K de IP-adres waardoor de agent-computers zich moeilijk laten opsporen.

Torrent

Een geco�rdineerde groep bestanden die middels het BitTorrent P2P systeem kan worden gedownload/geupload. Middels een torrentbestand is het mogelijk de bestanden binnen te halen.
ABC Bittorrent clientprogramma.
ABC Bittorrent clientprogramma.

Track CD-ROM

Vorm van illegaal softwaregebruik. Track cd-roms bevatten illegale kopieën van software. In tegenstelling tot de kopers van vervalsingen, weten kopers en verkopers van compilaties of track cd-roms dat ze met illegale software te maken hebben.

Tracker

Een centrale distributiepunt binnen het BitTorrent P2P systeem. Je wordt met de tracker verbonden wanneer je een torrentbestand hebt gedownload. In dit bestand staan de kenmerken van de torrent (een groep stukken van bestanden, zoals de locatie van de tracker en de omvang van het bestand of bestanden die in de torrent uitgewisseld worden. De tracker houdt bij wie het bestand al hebben en wie er nog bezig zijn met de download.
ABC Bittorrent clientprogramma.
ABC Bittorrent clientprogramma.

Trojan horse

  • Trojaanse paard
Onschuldig uitziend programma, dat een ander kwaadaardig programma (bijvoorbeeld een virus of een hackers utility) op je computer zet. Een programma dat ontworpen is om een taak uit te voeren waar de gebruiker niet om gevraagd heeft. Het programma infecteert niet noodzakelijk andere bestanden of verspreidt zich niet naar andere systemen. Meestal doet een Trojan Horse het tegengestelde van wat de gebruiker wil. De naamgeving komt van de Trojaanse oorlog en het aldaar gebruikte houten paard.

TS

  • Telesync
Een "professionele" cam. Er wordt gebruik gemaakt van een driepoot (statief). De driepoot wordt samen met de camera in een rugzak de bioscoop in gesmokkeld. Vervolgens stelt men de camera incl. driepoot op in een stoel naast zich, het liefst natuurlijk midden in de zaal (recht voor het scherm). Er wordt een jas overheen gegooid en het is net of er iemand zit; het is tenslotte donker. De camera wordt zo goed mogelijk ingesteld, meestal valt er dan toch nog 10-20 % van de randen af. Soms wordt er een opname gemaakt van een widescreen en krijg je met een gewone camera bolle randen. Om de krommingen weer recht te trekken worden er speciale lenzen op de camera gemonteerd. Het geluid wordt soms samen met de film geripped. Soms gewoonweg met de camera, en een andere keer weer vanuit de koptelefoonaansluiting voor gehandicapten (maar deze zit meestal aan de zijkant van de zitplaats). Uiteraard is de filmindustrie niet blij met dergelijke praktijken, bovendien is dit strafbaar.

Tv-rip

Dit zijn rips van tv-programma's. Ze worden opgenomen via de video-in ingang van je videokaart, en vervolgens overgezet naar VCD of AVI-formaat. Het werk zou eigenlijk gedaan moeten worden met professionele video-capturing hardware/software, maar dat is meestal niet het geval. Muziekvideo's zijn meestal tv-rips.