Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

SAR

 • Smurf Amplifier Registry
Middel tegen Smurf-aanvallen. De Registry is opgericht om kwetsbare netwerken te detecteren. Hiermee kun je nagaan of de systemen kwetsbaar zijn voor Smurf-aanvallen.

SATAN

 • Security Administration Tool for Analyzing Networks
Een beroemd en berucht hulpmiddel, waarmee een computer kan worden ge-analyseerd. De tool laat alle configuratiefouten en beveiligingslekken zien. Het doel van dit hulpmiddel is de systeembeheerders te ondersteunen bij het zoeken van beveiligingslekken, zodat de systeembeheerders deze fouten kan repareren (patchen). Echter de tool wordt ook door hackers gebruikt om de zwakheden van een systeem te achterhalen.

Scareware

Software dat door middel van bijvoorbeeld popups de gebruikers bang maken, om zo dezen te verleiden tot aankoop van een product. Bekend zijn de popups met de melding dat de pc van de gebruiker vol zit met virussen. Uiteraard zal de in de popup genoemde virusscanner deze, tegen betaling, de virussen kunnen verwijderen. In de meeste gevallen zijn echter de meldingen als de virusscanner volledig nep, soms bevat de scareware zelf een lading malware.
Antivirus XP kan uw virussen echt niet verwijderen!
Antivirus XP kan uw virussen echt niet verwijderen!

SCR

 • Screener
Een screener is een film die meestal wordt geript vanaf een promo-video, die vaak wordt gebruikt voor filmrecensenten en awards (zoals de Oscars). De film is doorgaans van een goede kwaliteit, die niet onderdoet voor de commerciële versie. Een dergelijke

Screener

Een illegale kopie van een VHS-tape die op CD kan worden gebrand. De kwaliteit is vaak beter dan een bootleg, maar minder dan DIVX. De extensie is vaak MPG of MPEG.

Script Kiddie

Beginneling die zich graag een hacker noemt, maar weinig tot geen verstand heeft van hacken. Allerlei hackprogramma's die op het Internet te vinden zijn, worden gebruikt en daarmee richten ze (vaak ongewild) ernstige schade aan.
Netbus is een programma die door scriptkiddies worden gebruikt.
Netbus is een programma die door scriptkiddies worden gebruikt.

Scriptkiddie

De Scriptkiddie is degene waarvan men het meest te vrezen heeft. Dit geld voor elke systeembeheerder. Een scriptkiddie maakt gebruik van allerlei exploits, die hij vindt bij Packetstorm, Rootshell of Bugtraq. Hij scant een range IP-adressen of de exploit ergens toepasbaar is. Als hij dan een aantal gevonden heeft past hij de exploit toe om bijvoorbeeld een website te defacen, zelfs zonder de originele site gezien te hebben. Een scriptkiddie vindt het leuk om websites te defacen, een echte reden heeft hij hier niet voor. Het gaat hem alleen maar om de kick van het kraken.

Seeders

Gebruikers van het BitTorrent P2P systeem, die in bezit zijn van een heel bestand die ter beschikking staat voor het uploaden. De tracker houdt bij welke gebruikers hele bestanden zijn opgeslagen en welke gebruikers deze bestanden willen downloaden. De uploaders zijn de seeders, de downloaders heten leechers.
ABC Bittorrent clientprogramma.
ABC Bittorrent clientprogramma.

Serial

 • Serienummer
Om het illegaal kopiëren van software tegen te gaan, wordt veel programmatuur met een serienummer uitgeleverd. Dit nummer dient tijdens de installatie te worden opgegeven en als het ontbreekt of fout wordt overgetypt, dan stopt de setup. Een dergelijk serienummer wordt vaak apart bijgeleverd, bijvoorbeeld als 'hologram' of in een niet te (foto)kopiëren kleurstelling.

Serialz

Internettaal voor serienummers. In plaats dat je een crack gebruikt om een programma te registreren, kun je als je het juiste serienummer van het programma hebt het programma registreren. Bij registratie denkt het programma dat het gekocht is en zal dan alle functionaliteiten aanbieden. Er zijn bij sommige sites op het Internet hele lijsten met soms wel meer dan honderd serienummers van vele applicaties te krijgen.

SEX

 • Software Exchange
Het uitwisselen van computerprogramma's. Vaak gewoon tussen twee personen, maar soms ook in hele groepen (SEX party).

SFV

Een controlebestand met de extensie sfv. Wordt gebruikt door reparatieprogramma's van downloads (bijvoorbeeld uit nieuwsgroepen) om te kijken of het bestand goed is binnengekomen.

Smart Redirection Attack

Techniek van internetcriminelen om zich te wapenen tegen de steeds krachtiger acties om phising-sites te vinden en te stoppen. De techniek Smart Redirection Attack zorgt ervoor dat een eventuele phising-slachtoffer altijd contact maakt met een live (aanwezige) website, ook al is een oude phising-site gesloten.

Smurf-aanval

Hackersmethode. Een smurf-aanval is een methodiek dat binnen DOS-aanvallen (Denial of Service) gebruikt kan worden. De Smurf-aanval maakt gebruik van verkeerd ingestelde netwerkapparatuur, waarmee het mogelijk is om niet een enkele, maar een serie computers te benaderen met een enkele datapakket.

Sniffing

 • Afluisteren
Als netwerkverkeer (bijvoobreeld E-mail) ongewenst gelezen wordt door een derde persoon. Om afluisteren te voorkomen, kan versleuteling (encryptie) worden gebruikt.

Social engineering

 • Babbeltruc
Een niet technische aanval van hackers die sterk afhankelijk is van de menselijke interactie en maakt vaak gebruik van oplichting om ervoor te zorgen dat andere mensen de normale veiligheidsprocedures breken. Een social engineer werkt volgens het zogenoemde 'con game'. Bijvoorbeeld: een persoon dat social engineering gebruikt om in een computernetwerk in te breken, zal proberen om het vertrouwen van iemand te winnen, die op een netwerk kan inloggen. Hierbij probeert de 'hacker' iemand zo ver te krijgen dat deze zijn gebruikersnaam en wachtwoord aan de 'hacker' vertelt. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is de gebruiker te bellen met een noodzakelijk probleem, de social engineers putten uit zowel de hulpvaardigheid van mensen als hun zwakheden. Gangbare zaken hierbij zijn: autoriteiten, zielig doen en verlegenheid. Een andere aspect van social engineering hangt af van de snelheid waarbij mensen omgaan met de nieuwe cultuur rond de informatie technologie. Een mens is vaak nog niet gewend aan de waarde van de informatie waarmee ze werken en verwaarlozen daarmee de beveiliging. Vaak zullen social engineers zoeken naar het ene blaadje onder het toetsenbord met het wachtwoord, een agenda met daarin diverse codes en een geel memootje op de monitor. Door over de schouder met iemand mee te kijken, worden wachtwoorden onthouden en er kan ook gebruik gemaakt worden van de menselijke eenvoud om wachtwoorden te bedenken die echt bij ze passen. Vaak lijken de wachtwoorden veel op die ene familielid (zoon, dochter, man, vrouw), de auto of het adres waar iemand woont. Door een eenvoudig gesprek kan een social engineer deze gegevens gemakkelijk achterhalen. Social Engineering is het grootste gevaar op de beveiliging van een netwerk. Preventie betekent niet alleen het netwerk beveiligen, maar ook de gebruikers leren hoe ze met de beveiliging om moeten gaan, leer de gebruiker omgaan met social engineering.

Software Piraterij

Het illegaal kopiëren van software.

Spacker

Nieuwe generatie crackers, die hun brood verdienen door met spammers samen te werken. De nieuwste technieken stellen spammers en oplichters in staat om websites te maken die bijna niet te traceren zijn. Spammers maken graag gebruik van ervaren crackers.
Dit blikje vleeswaren is het symbool voor SPAM.
Dit blikje vleeswaren is het symbool voor SPAM.

Spear fishing

Een frauduleuse poging waarbij gebruik wordt gemaakt van e-mail spoofing. Een specifiek bedrijf wordt benaderd middels e-mail waarbij geprobeerd wordt om vertrouwelijke informatie los te peuteren. Vergelijkbaar met phising mail, waarbij de berichten (mails) lijken te komen van een betrouwbare persoon/organisatie, lijkt ook bij spear phissing dat de berichten komen van een grote en bekende organisatie of website, zoals eBay, de Postbank of PayPal. Bij spear phising lijkt het bericht te komen van een persoon dat werkt in dezelfde organisatie als de ontvanger van het bericht. Meestal lijkt het bericht afkomstig van een manager of directielid.

Sponzen

Veel downloaden van een systeem zonder er veel aan bij te dragen.

Spoof

Het opvangen, wijzigen en heruitzenden van een communicatiestroom.

Spoofing

 • Verhullen
Techniek om de herkomst van berichten te versluieren of te veranderen. Met behulp van spoofing kan de identiteit van een entiteit (bijvoorbeeld een persoon of systeem) aangenomen worden, waardoor misbruik van een (bestaande) vertrouwensrelatie mogelijk wordt. Spoofing wordt vaak door spammers en hackers gebruikt, zodat deze moeilijk of onmogelijk kunnen worden achterhaald.

Spyware

 • Snoopware
Programma dat ongevraagd of ongewild (niet iedereen leest alles wat tijdens een installatie wordt gevraagd) op een computer wordt ge´┐Żnstalleerd om de surfgedrag of computergebruik van gebruikers registreert. Het programma verstuurt de verzamelde data via het Internet naar de leverancier. De ergste vorm van spyware is een keylogger, waarbij alle toetsaanslagen wordt verzameld. Spyware is illegaal en is een plaag voor Internetgebruikers, tegenwoordig gelijkgesteld met virussen. Om spyware tegen te gaan moet een spyware-scanner (bijvoorbeeld Spybot) worden ge´┐Żnstalleerd. Spyware is vaak de reden waarom een computer trager wordt.
Voorbeeld van een spyware-scanner.
Voorbeeld van een spyware-scanner.

SQL/Slammer

 • Slammer
Een bekende DoS-aanval (Denial of Service), waarmee veel computers, tot geldautomaten aan toe, onderuit werden gehaald door een virus. In midner dan een half uur tijd lagen talloze servers over de hele wereld plat. Het virus maakte gebruik van een lek in SQL Server dat al geruime tijd bekend, en waarvoor al meer dan een maand een patch voor beschikbaar was. De SQL-Server-poort stond naar de buitenwereld open, zodat deze door het virus eenvoudig benaderd kon worden.

Stealth commanding

Hackertaktiek voor het aanvallen van een website. Het veranderen van inputvelden in webformulieren kan ertoe leiden dat de webserver ongeoorloofde acties uitvoert.

STV

 • Straight To Video
Een film die nooit vertoond is in de bioscoop, maar direct te koop is op video.

Subbed

Een filmbestand (DIVX of (S)VCD) met ondertitels erin.

SVCD

 • Super VideoCD
Een VideoCD met een betere kwaliteit. SVCD gebruikt een hogere datarate en hogere resolutie dan VCD, en MPEG2 in plaats van MPEG1 compressie; vanwege de hogere datarate is de speelduur beperkt tot maximaal ongeveer een half uur. SVCD is pas vrij recent gestandaardiseerd, en daardoor alleen bruikbaar op PC's met speciale SVCD-playersoftware of op sommige recente DVD-spelers (vooral de goedkopere exemplaren uit China, Taiwan etc.). SVCD wordt vrijwel uitsluitend voor hobbydoeleinden gebruikt. Met behulp van speciale programma's worden DVD's omgezet naar SVCD, zodat de video-bestanden slechts op twee of meer CD's te plaatsen zijn. Deze bestanden worden vaak op Internet aangeboden, zodat niet iedereen meer de originele DVD hoeft te kopen. De film-industrie is niet blij met deze standaard, omdat ze hierdoor minder DVD's verkopen.