Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

Random password

  • Eenmalig wachtwoord
Een dynamisch gegenereerd wachtwoord met het doel gegevens tussen twee systemen veilig te verzenden. Het wachtwoord wordt bij het vaststellen van de authenticiteit overeengekomen en is slechts geldig voor de duur van de gegevensuitwisseling. Daarna vervalt het automatisch. Random passwords zijn zeer veilig.

Ratio

Het uploaden van bestanden naar een ftp-site wordt door veel ftp-sites beloond door het verhogen van een download-limiet. Soms kan het downloaden alleen als iemand wat heeft ge-upload. Iedere 100 Kb uploaden levert bijvoorbeeld 500 Kb op om te downloaden. Dit wordt uitgedrukt in een ratio, in dit geval van 1:5.

RCE

  • Regional Code Enhancement
De Amerikaanse filmstudio's Warner Brothers en Columbia Tristar willen met RCE tegen grijsimporten van dvd-video's optreden. Deze methode blokkeert dvd-players zonder regiocode; de dvd toont in plaats van de film een geel beeldscherm met de oproep een dvd voor de eigen regio te kopen. De regiocode moet het gebruik van dvd-video's geografisch beperken. De dvd-players die in de handel worden aangeboden hebben een mechanisme dat de weergave van dvd's tot titels uit dezelfde regio beperkt. Een dvd met RCE controleert voor de weergave of de player vast op een bepaalde regio is ingesteld. Als de player bereid is ook andere regio's dan regio 1 (VS/Canada) weer te geven weigert de disc de weergave.

Recode

Een kopie van een andere release (uitgifte) van een film, waarbij bijvoorbeeld de ondertiteling is verwijderd of de kleuren verbeterd zijn.

Regional Coding

Een methode om ervoor te zorgen dat mensen geen Amerikaanse dvd's kopen en bekijken voordat deze in de overige landen te krijgen zijn. De meeste dvd-spelers ondersteunen deze methode, zodat alleen de dvd's met een vooraf ingestelde code op de speler afgespeeld kunnen worden. Echter deze methode wordt vaak omzeild door de speler te hacken, zodat de speler alle codes kan afspelen.
De ingestelde regio's.
De ingestelde regio's.

Retention

Usenet-term. Maat voor de tijd dat posts beschikbaar zijn op de nieuwsserver.

RIAA

  • Recording Industry Assoication of America
De belangenorganisatie van platenmaatschappijen van de grootste muziekmarkt ter wereld (Amerika).

RipGuard DVD

Techniek van Macrovision waarmee het kopiëren en rippen van dvd's vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. De technologie moet voorkomen dat mensen dvd's van de videotheek lenen om ze te kopiëren. Macrovision benadrukt dat RipGuard het probleem bij de bron aanpakt: het zorgt dat de populaire ripsoftware simpelweg crasht wanneer de gebruiker een beveiligde dvd probeert te rippen.
Logo van Macrovision.
Logo van Macrovision.

Rippen

Kopiëren van een medium (dvd, audio-cd) naar de harde schijf, waarbij compressie of het weglaten van bepaalde onderdelen wordt toegepast. Het uiteindelijke formaat is dan een stuk kleiner dan het oorspronkelijke. Voorbeelden zijn: een dvd rippen naar een DIVX- of SVCD-film of een audio-cd rippen naar MP3-bestanden.

Ripper

Software waarmee muziek-cd's kunnen worden overgezet naar bestanden op de computer. Dergelijke bestanden worden vaak in MP3- of WMA-formaat opgeslagen, zodat ze weer afspeelbaar zijn op een digitale muziekspeler (mp3-speler of I-Pod).

Rootkit

Een verzameling hulpmiddelen (programma's) waarmee de computer met administratieve rechten (hoogste rechten) kan worden benaderd. Een hacker probeert een rootkit op een computer zodra hij deze gehackt heeft. Dit doet de hacker door het exploiteren van een bekende beveiligingslek of na het aanmelden van de computer met een gekraakt wachtwoord. Wanneer de rootkit eenmaal is ge´┐Żnstalleerd, kan de hacker een aanval verbergen en de rechten van de gebruiker proberen te verheffen naar bijvoorbeeld administratieve/root rechten. Tevens kan hij met behulp van de rootkit andere computers/apparatuur binnen een netwerk proberen aan te vallen. Een rootkit kan ook spyware en andere programma's, zoals netwerksniffers en keyloggers, bevatten. De rootkit kan een backdoor (achterdeur) creëeren (hiermee kan een hacker later terug komen op het systeem), logbestanden kan bewerken en systeemtools over te schrijven (om de aanval te maskeren). In 1990 is de eerste rootkit ontdekt op een netwerk, in die tijd waren de besturingssystemen Sun en Linux de doelwitten van een hacker. Tegenwoordig zijn ze voor de meeste besturingssystemen beschikbaar, waaronder Windows. Rootkits zijn zeer moeilijk te detecteren op een netwerk.
In 2005 installeerde Sony een rootkit op Windows computers bij het afspelen van een muziek-cd.
In 2005 installeerde Sony een rootkit op Windows computers bij het afspelen van een muziek-cd.