Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

Napster

Een muziekbestand uitwisseling programma. Software, afkomstig van een voormalig studentenbedrijfje, wordt door veel internetsurfers gebruikt voor het opsporen van muziekbestanden. Velen geven hun CD's in zogenoemde MP3-bestanden vrij op het �web' om illegaal te laten kopiëren. Al sinds de eerste versie is Napster een doodeenvoudig programma. Het biedt een conservatieve grijze interface met zes grote drukknoppen. Niet opwindend, maar het maakt Napster wel voor heel veel mensen toegankelijk. Het programma was via napster.com gratis te downloaden. Tijdens het installatie-proces maakt Napster een index van de mp3-bestanden op de harde schijf. Deze lijst vormt later de leidraad voor andere Napster-gebruikers om muziek op uw computer te vinden. Het communicatieprincipe achter Napster steekt vrij eenvoudig in elkaar. Na het opstarten maakt het programma verbinding met de centrale server en stuurt daar de MP3-lijst heen. Onmiddellijk na de automatische login kunt u een zoekterm opgeven. Het programma kijkt dan door de lijsten op de server en sorteert de zoekresultaten op snelheid. Als u vervolgens een muziekbestand aanklikt, geeft de Napster-server de data-verbinding aan de twee clients. Die openen onderling een rechtstreeks communicatiekanaal om het bestand over te dragen. Napster biedt nu alleen nog muziekbestanden aan, waarvoor betaald moet worden.

Navigatiecode

Bij DVD's. De zogenaamde beveiliging per regiocode wordt massaal ontdoken. In eerste instantie schakelden doe-het-zelvers de hard- en software op regio 0, zodat alle DVD's geaccepteerd werden. Sommige DVD's controleren met een geraffineerde navigatiecode echter omgekeerd zelf de regiocode van de player. Deze beveiliging werkt echter ook niet, want intussen kun je veel spelers tussen de zes regio's laten switchen.

NeoSploit

NeoSploit is een toolkit waarmee criminelen bezoekers van websites kunnen infecteren met malware. Programma's die met het pakket gebouwd zijn, moeten via een bestaand lek in een website worden gesmokkeld, waarna bezoekers van die website kunnen worden ge�nfecteerd. Daarnaast biedt het allerhande tools waarmee statistieken worden bijgehouden en de malware kan worden beheerd, evenals uitgebreide databasemogelijkheden voor gestolen informatie.

Neurohackers

Hobbyisten die via de computer hun brein willen be�nvloeden.

Newtella

In nevelen gehuld commercieel project dat belooft de ideale combinatie te zijn tussen Napster en Gnutella.

NFO

Bestand met de extensie .nfo. Dit bestand wordt vaak toegevoegd aan een download en bevat informatie over de download, zoals de maker van de download, hoe het eventueel te installeren en aanvullende informatie. Het nfo-bestand is te openen met iedere (ascii-)tekst editor, zoals notepad.

Nuke

Programma dat misbruikt maakt van beveiligingsfouten in Windows. Het zendt een OOB (out of band) datapakketje naar een computer waardoor de computer crasht.

Nuken

Iemands computer via het Internet of via een netwerk ontregelen, waardoor die persoon zijn computer weer opnieuw moet opstarten.

NZB

Bestand met header-informatie, waarin is opgenomen in welke nieuwsgroep een serie downloadbestanden staan. Met behulp van een NZB-bestand kan een nieuwsgroep programma bepalen in welke nieuwsgroepen het de informatie moet ophalen, zodat de gebruiker niet alle bestanden apart hoeft te selecteren/zoeken.