Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

Macrovision

Kopieerbeveiliging die door stoorsignalen het kopiëren van VHS-banden of DVD's moet voorkomen. Macrovision voegt stoorsignalen aan het beeld en geluid toe, zodat de recorders in de war raken en het beeld/geluid niet goed kunnen kopiëren.

Mailbom

  • Mailbomb
Een actie waarbij een grote hoeveelheid mailtjes naar een bepaald e-mail-adres wordt gestuurd, waarbij de mailserver vastloopt. Alle mailserver kan na zo'n actie geen mails meer ontvangen en/of versturen. Een mailbom kan enkele duizenden mailtjes bevatten.

Man-in-the-middle attack

Het komt maar zelden voor dat een datapakket van een zender de ontvanger bereikt zonder dat het andere computers in het netwerk hoefde te passeren. Een aanvaller kan hiervan gebruik maken door zich meester te maken van een van de computers die zich op de route van de zender naar ontvanger bevinden. Hij kan dan de verstuurde pakketten onderscheppen, ze naar eigen goeddunken manipuleren en doorsturen. Als dit geraffineerd wordt aangepakt, gelooft de ontvanger dat het pakket van de eigenlijke zender afkomstig is en werkt met de vervalste informatie verder. Zo kan bijvoorbeeld een aanvaller handtekeningen vervalsen of valse sleutels doorgeven.

Manipulatie verborgen velden

Hackerstaktiek voor het aanvallen van een website. Omdat de broncode van een website vaak makkelijk toegankelijk is, geeft dit de mogelijkheid tot het bekijken van verborgen velden. Deze velden worden meestal gebruikt om de statusinformatie door te geven aan de server. Helaas geeft dit echter ook de mogelijkheid tot misbruik van deze velden. De hacker kan de verborgen velden manipuleren, zodat de server verkeerde informatie ontvangt.

Massa-mailer

  • Mass mailer virus
Een massa-mailer is de benaming voor een virus dat zich verspreidt door zichzelf naar een groot aantal e-mailadressen tegelijk te versturen. Meestal worden de e-mailaddressen op de geïnfecteerde computer verzameld uit bijvoorbeeld het Outlook adresboek of uit bestanden die op de computer aanwezig zijn.
W32 Bagle-W mass mailer virus.
W32 Bagle-W mass mailer virus.

MFA

  • Made For Adsense
Een website die alleen maar Google Adsense reclame bevat, eventueel aangevuld met andere reclameblokken. Het doel van een dergelijke site is zoveel mogelijk reclameinkomsten te genereren. Vaak worden de sites gehost door cybersquatters, bedrijven die domeinen kapen om deze later voor veel geld te verkopen aan bedrijven die de domeinnamen willen hebben. Google, de adverteerders en gedupeerde bedrijven zijn natuurlijk niet blij met deze sites.
Een typische mfa van een cybersquatter.
Een typische mfa van een cybersquatter.

Misconfiguratie

Hackerstaktiek voor het aanvallen van een website. Servers en standaardapplicaties zijn zelden standaard ingesteld met beveiliging. Indien dit niet wordt gedaan bij installatie kan de hacker gebruik maken van de standaardinstellingen. De standaardinstellingen van applicaties zijn overal te krijgen en daardoor gemakkelijk voor een hacker om hier gebruik van te maken. Wanneer de hacker de instellingen kan veranderen, kan hij ze zodanig aanpassen dat bijvoorbeeld de beheerder zelf niet meer bij de website kan.

MOD

  • Masters of Deception
Een groep beruchte computerinbrekers in de jaren tachtig: de 'Masters of Deception' braken in verscheidene telefooncentrales in. Uiteindelijk werd een aantal leden opgepakt.

MP3-scene

Een hechte gemeenschap die bestaat uit personen die MP3's uit de top 40 illegaal aanbieden op het Internet.

Mpack

Hackertool die op de computer van de gebruiker geïnstalleerd word, en welke diverse soorten aanvallen kan uitvoeren op de betreffende computer. De gebruiker krijgt deze tool op het moment dat hij/zij een website bezoekt die geïnjecteerd is met een kwaadaardige iframe (code die vaak onzichtbaar op de site aanwezig is). Deze code stuurt de bezoeker door naar een andere server die vervolgens probeert de hacktool Mpack te installeren. Mpack kan diverse aanvallen uitvoeren, afhankelijk van de gebruikte browser en besturingssysteem. De toolkit misbruikt meerdere lekken en kan worden misbruikt in combinatie met verschillende browsers (Internet Explorer, Firefox en Opera). Op de achtergrond installeert Mpack een keylogger en een Trojaans paard, zodat de aanvallers de activiteiten van hun nietsvermoedende slachtoffer kan monitoren.

MTE

  • MuTation Engine
Een vermommingsvorm van een virus. Hierdoor is het voor een simpele virusscanner (signature scanning) niet meer mogelijk om het virus op te sporen. Indien een scanner als heuristic scanner functioneert, zal hij deze virusvorm echter wel kunnen ontdekken.

Multipost

Vergelijkbaar met crosspost, waarbij een bericht meerdere malen in verschillende nieuwsgroepen te vinden is. Alleen bij multipost staat het fysieke bericht meerdere malen in verschillende nieuwsgroepen, dus onnodig.

MUSE-project

Hierin wordt gewerkt aan een methode om gegevens door muziek te mixen zonder dat iemand het hoort. De gegevens bevatten informatie over de lengte van de nummers en over de rechthebbenden, actie tegen het illegaal maken van MP3-CD's.

Music-Bot

De Buma/Stemra van de Verenigde Staten, BMI, heeft een zoekrobot ontwikkeld waarmee kan worden nagegaan welke websites mogelijk muziek laten horen zonder toestemming van de makers. MusicBot heeft bij een eerste onderzoekje al 26.000 websites (2 % van het geschatte totaal) geregistreerd waarop WAV-, RAM- en MIDI-bestanden staan. MusicBot moet op den duur achterhalen voor welke muziekfragmenten geen auteursrechten zijn betaald. Het programma doet evenveel werk als twintig menselijke speurders, aldus BMI. Uiteindelijk moet er wel een mens aan te pas komen om te beoordelen of voor de muziek op een website is betaald. Via de website van BMI kunnen webmasters een licentie regelen (http://bmi.com).