Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

L33T

 • Leet
 • 1337
 • 3lit3
Internettaal dat gebruikt werd door hackergroeperingen. Het woord L33t is een verbastering van het woord elite. De hackergroepering gebruikte in de jaren tachtig deze taal om te voorkomen dat nieuwsgroepen, fora en websites gemakkelijk doorzocht kunnen worden op trefwoorden. Zij combineren de letters en cijfers om woorden te vormen. Voor bepaalde letters werden cijfers gebruikt, zoals de letter "a" werd de cijfer "4" en de letter "e" werd "3". Later is deze taal overgenomen door gamers.

L33tspeak

Uit te spreken als: leet speek. Een taaltje dat in de jaren tachtig door hackers werd ontwikkeld om ervoor te zorgen dat een onbekende niet makkelijk kan zien waarmee een hacker bezig is wanneer deze communiceert met anderen. Een andere mogelijkheid is om een soort graffiti-achtige uitdrukking achter te kunnen laten. De taal is sinds 1990 steeds meer in chatsessies en tijdens online gaming te vinden. Ze wordt vaak door script kiddies gebruikt om respect af te dwingen bij de hackers.

Enkele regels van l33tspeak zijn:
 1. Letters die op cijfers/tekens lijken worden hierdoor vervangen: bijvoorbeeld a wordt 4 of @ en e wordt 3.
 2. Sommige letters worden gewijzigd in iets 'coolers', bijvoorbeeld wanneer een woord eindigt op een s, verandert deze in een z (wares wordt warez). De letter x is meer l33t dan ck, dus hacker wordt haxer wordt h4x0r.
 3. Voor de extremere variaties: tekens gebruiken in plaats van letters, bijvoorbeeld M wordt |\/| en U wordt |_|.
Een L33tspeak Generator van einados.com.
Een L33tspeak Generator van einados.com.

Laboratoriumvirus

Een computervirus dat gekweekt is in een laboratorium, echter welke nooit in het wild is gezien. In een laboratiorium wordt getest welke effecten nieuwe type virussen kan hebben en hoe een antivirusprogramma deze type virussen kan stoppen.

Laden van harde schijven

Vorm van illegaal softwaregebruik. Het zonder toestemming laden van software op de harde schijf van een computer om die te verkopen, is illegaal. Ook als geen geld in rekening wordt gebracht, mag de software niet op deze manier verspreid worden..

Lamer

Synoniem voor Luser, niet vaak gebruikt door hackers maar algemeen onder warez-d00dz, crackers en phreakers. Tegengesteld aan Elite. Heeft dezelfde connotaties van dat zelfbewuste elitaire onder hackers. Crackers gebruiken Lamer als verwijzing naar cracker wannabees. In de warez d00dz cultuur - waar men graag snel met cracks voor commerciele-waren rond de verschijningsdatum wappert - komt de Lamer met shareware of iets dat al enkele dagen oud is.

Lamerz

Internettaal. Mensen die niet volgens de Internetregels werken, niet graag geziene mensen op een web-pagina, bijvoorbeeld op forums. Redenen kunnen zijn:
 • Persoon heeft een complete site gekopieerd voor een eigen homepage op het Internet, zonder hierbij toestemming te vragen aan de oorspronkelijke maker.
 • Persoon stelt stomme vragen, zoals hoe hij een virus moet maken en deze moet activeren.
 • Persoon is lid van de BSA of heeft informatie over de desbetreffende pagina doorgespeeld naar de BSA.

LanNn's

 • Local area Napster networks
Dienst die lijkt op het peer-to-peer-programma Napster, maar met dat verschil dat deze niet voor iedereen toegankelijk is.
Artikel in WebWereld over dat de Muziekindustrie studenten aanklaagt om laNn's.
Artikel in WebWereld over dat de Muziekindustrie studenten aanklaagt om laNn's.

Leechen

Usenet-term. Binnenhalen van bestanden (downloaden), hetzij via een peer-to-peer netwerk of via Usenet.

Leecher

Een leech is in de dierenwereld een bloedzuiger. In de wereld van P2P is een leecher iemand die alleen data (films, muziek, software) downloadt, maar geen data uploadt (beschikbaar stelt). Leechers zijn dus ongewilde gasten als het gaat om sharing. Wannee
Emule is een bekende P2P-omgeving voor films.
Emule is een bekende P2P-omgeving voor films.

Licentiemisbruik

Vorm van illegaal softwaregebruik. Een licentie wordt illegaal gebruikt als software wordt gedistribueerd of gebruikt op een manier waarin de licentie niet voorziet. Bijvoorbeeld wanneer upgrades worden verkocht als volwaardige producten.

Limited

Een limited film betekent dat de film slechts in een klein aantal bioscopen te zien was. Gewoonlijk vallen kleine films, zoals "films van het huis", onder deze noemer. Dergelijke films zijn meestal te zien in minder dan 250 bioscopen.

Lockpicking

Het kraken van sloten zoals James Bond dit altijd doet: met engelengeduld en een handvol specialistische gereedschappen (natuurlijk zonder sleutel) proberen een slot open te krijgen.

Logische bom

Gevolg van een virusinfectie; virus dat zijn instructies onder specifiek vastgelegde omstandigheden uitvoert. Bijvoorbeeld wanneer Microsoft Word en Microsoft Excel gelijktijdig openstaan.

LORCON

 • Loss of Radio Connectivity
Een open-source hacking tool voor het bestoken van netwerkkaarten met veel datapakketjes. Deze techniek wordt fuzzing genoemd en stelt hackers in staat om te kijken wanneer een programma crasht en of het mogelijk is om code uit te voeren als de software met onverwachte data wordt verstookt.

Losgeldvirus

 • Ransomware
 • Gijzelvirus
Virus dat geld afperst van een slachtoffer. Bijvoorbeeld een virus wat op de harde schijf van een besmette computer zoekt naar bepaalde bestandstypen. De gevonden bestanden worden vervolgens door het virus versleuteld waarna gepoogd wordt de eigenaar van de bestanden te laten betalen om de encryptie ongedaan te maken. Het slachtoffer wordt meegedeeld hoeveel bestanden zijn versleuteld. Als het slachtoffer zijn bestanden in orginele staat terug wil, moet hij deze via een bepaald mailadres contact opnemen. In Rusland waren in oktober 2005 de losgeldvirussen Juny.A en Juny.B actief.

Love letter

 • I Love You
Term voor alle varianten op het "I Love You"-virus dat de wereld rondging als een liefdesbrief in voor de leek ogenschijnlijk kale tekst. In werkelijkheid maakte het gebruik van de mogelijkheid om in Windows een dubbele extensie aan bestanden te geven, en bekende extensies te verbergen. Ondanks de vrij simpele poging tot verstoppen valt dit bestand toch onder virussen te scharen omdat het zich in uitwerking als een worm gedraagt, door zichzelf door te sturen naar alle e-mailadressen in het adresboek.

Lurking

Meeluisteren naar gesprekken van anderen op het Internet. Niet een negatief getinte term, vaak wordt het zelfs gewaardeerd als mensen eerst even luisteren naar het onderwerp van conversatie, alvorens ineens binnen te vallen en het gesprek te verstoren.