Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

K-Lite

Een spyware-, malware- en adwarevrije versie van het populaire peer-to-peer netwerk programma Kazaa. Dit programma wordt veel gebruikt voor het uitwisselen van muziekbestanden waarover geen auteursrechten zijn betaald.

Kazaa

Een programma waarmee gebruikers onderling bestanden kunnen uitwisselen. Kazaa wordt vooral gebruikt om muziekbestanden (waarop geen auteursrechten zijn betaald) uit te wisselen. Wanneer een bestand wordt gedownload binnen Kazaa, kan het zijn dat het bestand tegelijkertijd weer wordt geupload door een andere gebruiker van Kazaa op het Internet. Kazaa is een zogenaamd peer-to-peer programma, dat gebruik maakt van het netwerk FastTrack. De originele Kazaa bevat ook ongewenste componenten, zoals spyware. Er zijn versies van Kazaa bekend die de ongebruikte rekencapaciteit van de computer van de gebruiker commercieel exploiteerd (uiteraard zonder medeweten van de gebruikers), om zo een distributed computing netwerk te vormen. Van het programma Kazaa zijn er ook spyware-vrije versies gemaakt, met de naam Kazaa Lite Resurrection.
Het programma Kazaa.
Het programma Kazaa.

Kazaa Lite Resurrection

  • Kazaa Lite K++
Een spyware-, malware- en adwarevrije versie van het populaire peer-to-peer netwerk programma Kazaa. Dit programma wordt veel gebruikt voor het uitwisselen van muziekbestanden waarover geen auteursrechten zijn betaald. Sharman Networks is gestopt met de ontwikkeling van Kazaa Lite K++ (voorloper van Kazaa Lite Resurrection), waarna andere ontwikkelaars de ontwikkeling hebben doorgezet (onder de naam Kazaa Lite Resurrection).

Key

  • Sleutel
Een verzameling bits, meestal opgeslagen in een bestand, die wordt gebruikt om een boodschap te encrypten of te decrypten.

Key generator

  • Keygen
Applicatie die de sleutel voor de gebruiker genereert, die hij nodig heeft om een programma te registreren. De softwaremakers hebben de key generator gebruikt om hun software tegen illegaal kopiëren te beschermen. Echter als een hacker de sleutel in handen krijgt en deze verspreidt over het Internet, dan kan de normale gebruiker die zo'n generator in handen krijgt zichzelf registreren. Dit levert een verlies op voor de softwaremaker.

Keylogger

Een programma dat alle toetsaanslagen opslaat. Er zijn trojaanse paarden die keyloggers installeren op computers en vervolgens de logbestanden mailen naar de maker van het trojaans paard (virus). Een bekend voorbeeld hiervan is BadTrans.B, dat in 2001 actief was. Het BadTrans.B-virus installeert een keylogger. Vervolgens probeert het virus elke 30 seconden al die toetsaanslagen door te mailen naar 22 e-mailadressen. Omdat het virus alle toetsaanslagen bijhoudt, kan het ook wachtwoorden achterhalen die mensen op een besmette pc intypen.

Killer Agent

Deze maakt een gestolen communicator onbruikbaar.

Kopiëren

Het dupliceren van software. Zolang het een backup betreft is er niets aan de hand, maar zodra je deze geeft aan een collega ben je illegaal bezig.

Kopieerbeveiliging

Techniek die fabrikanten van audio- en/of video-materiaal ter voorkoming van piraterij. Deze techniek wordt vaak toegepast bij dvd's en muziek-cd's. Kopieerbeveiliging kan inhouden dat de dvd niet op een computer is af te spelen, een cd slechts eenmaal gekopieerd kan worden of dat een dvd-speler voorzien moet zijn van een bepaalde code om een film te kunnen afspelen.