Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

H/P/A/C/V

 • Hacking/Phreaking/Anarchy/Cracking/Virii
Een site waarop allerlei illegale praktijken worden aangeboden.

Hack

Programma voor het achterhalen van wachtwoorden.

Hack-Tic

Computerblad voor Hackers dat inmiddels is gestopt.

Hacken

Beveiliging van een systeem of van softwarre doorbreken. Synoniem: 'kraken'.

Hacken

 • Kraken
Dit is een andere term voor kraken. Dit betekent dat onbevoegden toegang proberen te krijgen tot de gegevens van uw systeem, via de faciliteiten van een netwerk.

Hacker

Een hacker is een goede programmeur en die op problemen een creatieve oplossing kan bedenken. Een hacker is meestal een creatief persoon. Hij probeert op een creatieve manier een oplossing te vinden voor een probleem. Tevens is het iemand die veel wil leren over zijn grootste hobby, computers. Dat ie daarom soms inbreekt in andere systemen kan weinig kwaad. Een hacker doet dit om te leren hoe dit systeem werkt en hoe goed de beveiliging is. Hij zal ook zeker de systeembeheerder waarschuwen dat het systeem slecht beveiligd is en wat ie er eventueel aan kan doen. Tevens zal een hacker niets vernietigen, dit in tegenstelling met wat veel mensen denken, maar hij zal juist iets verbeteren. Doordat de hacker op tijd de beveiligingsfout heeft gevonden kon het systeem beter beveiligd worden, voordat er een cracker of scriptkiddie op bezoek komt. Helaas voor de hacker is het gehackte bedrijf vaak niet van mening dat het om een onschuldige aanval gaat.

Hackertruukjes om binnen te komen

 1. Port sweep
 2. Ping sweep
 3. Imap vulnerability
 4. CGI-bin
 5. Old wiz mail attach
 6. IP Spoofing
 7. TCP/IP hijacking

Hactivisme

De politiek bewuste hacker. Het aanwenden van hackersmethoden leidt tot omstreden acties als Denial of Service attacks, onder het mom van een virtuele sit-in, en het kraken van websites. Een andere veelgebruikte methode is het defeacen van websites.

Handle

Een 'Handle' is een electronisch pseudoniem. Je hebt electronisch een andere identiteit aangenomen en je ware identitiet is niet te ontdekken. Je kunt wegens verschillende redenen een 'Handle' nemen. Sommige zijn illegaal bezig en willen niet bekend worden maar er zijn ook mensen die zich gewoon voor willen doen als iemand anders. Zo zijn er veel mensen die zich voor doen als iemand van de andere sexe. Kijk dus altijd eventjes uit als je met iemand zit te praten want misschien is het die persoon wel helemaal niet eens.

Hard disk loading

 • HDL
Is het voorinstalleren van software op nieuwe PC's waarbij geen licentie, CD-ROM en handboeken worden meegeleverd. Vaak gebeurt dit illegaal.

HDL

 • Hard disk loading
Het illegaal voorinstalleren van software op nieuwe PC's waarbij geen licentie, CD-ROM en handboeken worden meegeleverd.

Header

Het deel dat voorafgaat aan een e-mail- of een nieuwsgroepbericht. De header bestaat uit een aantal regels met administratieve informatie over herkomst, route, omvang e.d. van een e-mailbericht. De header is boven aan het bericht te vinden.

Hello.exe

Eerste MSN virus. Het 'W32/Hello.exe Worm Virus' komt aan via Messenger als 'HELLO.EXE', een Visual Basic 5 applicatie. Als het virus gerund wordt, wordt een snelkoppeling zonder naam en pictogram in de Windows Startup-folder aangemaakt. Wanneer MSN Messenger door de worm niet wordt aangetroffen in de standaard directory produceert het systeem de volgende foutmelding:
Run-time Error '91'. Object variable or With block variable not set.
Als Messenger wel wordt aangetroffen, dan zal de file worden gestuurd naar iedereen die zich in de messenger contactlist bevindt. Het subject zal dan zijn:
i have a file for u. its real funny
De rest van het verhaal is bekend: de ontvanger opent de mail en de procedure herhaalt zichzelf.

Hijackware

Software die een verbinding naar het internet gebruikt zonder toestemming of medeweten van de gebruiker. Dergelijke software zorgt ervoor dat de verbinding van naar het internet vertraagd. Tevens zorgt dit type software ervoor dat de gebruiker andere internetpagina's voorgeschoteld krijgt, waar de gebruiker zelf niet om gevraagd heeft, bijvoorbeeld door de startpagina te veranderen.

Home box

De computer van de hacker, waar hij zijn aanvallen op uitzoekt.

Honey pots

 • Lokcomputers
Computersystemen op het internet die speciaal zijn opgezet om hackers te lokken, met als doel informatie te vergaren over de wijze waarop een hacker te werk gaat tijdens het hacken. Honey pots maken deel uit van een honeynet.

Honeynet

Een netwerk dat speciaal is opgezet met internationaal bekende veiligheidslekken. Het doel van een honeynet is om aanvallen uit te lokken, zodat de activiteiten en methoden van de aanvallers kunnen worden bestudeerd en dat de resultaten kunnen worden gebruikt om netwerkbeveiliging te verbeteren.

Een honeynet bevat een of meer honey pots: computersystemen op het internet die speciaal zijn opgezet om hackers te lokken. Hoewel het hoofddoel van een honeynet is het verzamelen van informatie over de gebruikte methoden van de hackers en de motieven, kan een honeynet ook gebruikt worden om een echt netwerk te verhullen.

Het gebruik van honeynets wordt gepromoot door The Honeynet Project, een non-profit onderzoeksorganisatie speciaal voor computerbeveiliging en informatie-sharing.

Een virtual honeynet is een compleet netwerk dat draait op slechts één enkele server.

Hotlinking

Het vertonen van een plaatje of object van een andere website op de website. Meestal zal degene die de link plaats niet de bron vermelden. Het nadeel van hotlinking voor de eigenaar van het object/plaatje, dat hij wel het dataverkeer voor zijn rekening heeft, maar daarvoor geen bezoeker (en dus vaak geen inkomsten) voor terug krijgt. Webmasters proberen vaak hotlinking te voorkomen door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat de externe websites alleen maar banners of een melding in beeld krijgt in plaats van het plaatje/object die zij verwachten. Ook wordt vaak de plaatjes/objecten voorzien van tekst/watermerken om hotlinking te voorkomen.
Een bezoeker die de avatar haalde van Computerwoorden.nl krijgt nu een banner van de site te zien.
Een bezoeker die de avatar haalde van Computerwoorden.nl krijgt nu een banner van de site te zien.
Mycom (computerwinkel) plaatst een watermerk ter voorkoming van hotlinking.
Mycom (computerwinkel) plaatst een watermerk ter voorkoming van hotlinking.