Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

GAMEZ

Internetterml voor meestal illegale spelprogramma's. Op de sites waarop GAMEZ worden aangeboden kun je meestal gekraakte spellen downloaden, eventueel met cracks erbij. Onderdeel van warez.

Geheime Internet Gesetz

Duitse wet uit 1997 waarmee verspreiders van illegaal materiaal en tot op zekere hoogte ook providers kunnen worden aangepakt.

Gekraakte software

  • Cracked software
  • Illegal software
Software waarbij de kopieerbeveiligingen zijn verwijderd. Vaak wordt deze verkocht tegen veel te lage prijzen of zelfs gratis te downloaden via nieuwsgroepen of p2p-software.

Gnutella

Een bestandsuitwisselingsprogramma dat lijkt op Napster. Aanvankelijk was het een project van WinAmp-maker Nullsoft. Maar Nullsoft-eigenaar AOL wilde naar verluid niet met de potentiële negatieve publiciteit rond het programma worden geassocieerd. Een paar uur nadat de wereld hoorde van de geboorte van Gnutella 0.2, was de software weer van de site af gehaald. Maar op basis van de programmabestanden die in die paar uur in omloop kwamen, ontstond een bloeiende open sourcegemeenschap. Er zijn sinds de eerste introductie van Gnutella in maart 2000 enkele goede Gnutella clients verschenen, vrijwel allemaal met open broncode. Op mysterieuze wijze wordt ook de officiële gesloten Gnutella-client nog onderhouden, de ontwikkelaars willen anoniem blijven. Het grote voordeel van Gnutella ten opzichte van Napster is dat er geen centrale server nodig is om de communicatie tussen clients tot stand te brengen. Gnutella is meer een communicatieconcept dan een centraal programma. Met de nodes in zijn primaire lijst houdt het programma altijd een verbinding open, uit een tweede lijst kunt u altijd reserve-nodes halen. Er zijn een aantal vaste Gnutella-computers, maar de meeste nodes zijn dynamisch.

GOD

Veelvoorkomend wachtwoord die beheerders hebben.

Godmode

Een modus in een spel waarbij de speler onverwoestbaar is. Vaak moet men deze mode activeren door middel van een cheat.

Google-hacking

Met behulp van Google achter bepaalde informatie komen, waarvan een webmaster (of opdrachtgever) het niet graag wil dat deze vrijkomt. Google indexeert alle websites die de spider tegenkomt. Hierbij maakt Google geen onderscheid of de informatie publiek getoond mag worden of niet. Zo is het met Google door een eenvoudig zoekopdracht in te typen wachtwoorden van websites te achterhalen. Dergelijke informatie is voor een hacker zeer interessant.
Google kan meer informatie tonen dan je lief is.
Google kan meer informatie tonen dan je lief is.

Googlebomben

Het met een grote hoeveelheid links ervoor zorgen dat bepaalde zoekopdrachten binnen Google worden verwezen naar een bepaalde website. De bloggende gemeenschap wil bijvoorbeeld door te linken naar definities in de online encyclopedie Wikipedia. Wie in Google zoekt op online poker, komt terecht bij Wikipedia en niet bij de online kaartspellen die spammers promoten.
Als je zoekt naar
Als je zoekt naar "raar kapsel" kom je bij de cv van Jan Peter Balkenende dankzij bloggers.

Grabbing

Het rechtstreeks kopiëren van een hele CD.