Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

Flame

Het versturen van nieuwsartikelen of e-mail met heftige en vaak persoonlijke aanvallen. Helaas komt dit op Internet vrij vaak voor. Wanneer iemand je "flamed", negeer dit dan gewoon, en bega niet dezelfde fout ... zo voorkom je een "flame-war".

Flame bait

Een beledigend bericht in een bepaald nieuwsgroep zetten, om ruzie uit te lokken.

Flame war

Verbale oorlogvoering op het net waarbij de betrokkenen elkaar flames sturen.

Flamen

Elektronisch onbeschoft zijn tegen iemand. Bijvoorbeeld iemand uitschelden via e-mail of nieuwsberichten.

Flaming

Een scheldkanonnade van e-mailtjes. Als er echt serieus gescholden wordt kan het zelfs voorkomen dat de mailbox van de geadresseerde wordt overbelast en onbereikbaar wordt.

Flood

Het verzenden van een enorme hoeveelhied tekst naar een IRC (nieuwsgroep).

Flooder

Programma om de netwerkverbinding van iemand te 'overstromen' met data. De netwerkverbinding slibt daardoor dicht en wordt onbruikbaar.

Framing

Het opnemen van inhoud van een andere site in een vak (frame) van de eigen site. In de Verenigde Staten is 'framing' via jurisprudentie verboden.

Freudian Send

Je stuurt een bericht aan degene die het juist niet had moeten ontvangen. Voorbeeld: een roddel over je docent naar je docent versturen.

Full album

Het volledige album zoals het in de winkel te krijgen is (was). MP3-cd's met deze naam bevatten de complete cd, vaak met plaatjes van het hoesje en een play-list.

Full CD

  • Volledige cd
Wordt bij applicaties gebruikt om aan te geven dat het geen demo- of sharewareversie is.

Fuzzing

Netwerkkaarten bestoken met extreem veel datapakketten. Techniek dat hackers gebruiken welke hackers in staat stelt om te kijken wanneer een programma crasht en of het mogelijk is om code uit te voeren als de software met onverwachte data wordt bestookt.

FXP

  • File eXchange Protocol
Met dit protocol kunnen bestanden direct van de ene server naar de andere worden verplaatst zonder dat dit via je persoonlijk internetverbinding loopt. Dit werkt als volgt. Over de hele wereld staan servers van grote bedrijven en instellingen waarop je zonder wachtwoord kunt inloggen. Opgave van een (vals) e-mailadres is voldoende om met een FTP-programma op zo'n server te komen. FXP'ers zetten grote bestanden, zoals films, hele MP3-cd's en programma's, op zo'n openbare server ('pub': public server). Om nu te voorkomen dat de systeembeheerder van die server dit direct ontdekt en de bestanden wist, maken ze een map aan die moeilijk is de vinden. Het gebruik van spaties, ~ en andere ongebruikelijke tekens in de naam van de map doet daarbij wonderen. Als veel mensen het bestand van die server gaan downloaden, is de kans groot dat de systeembeheerder merkt dat er opeens veel dataverkeer ontstaat en toch die verstopte map vindt en alles wist. Daarom gaan de FXP'ers op zoek naar een tweede openbare server. Daar wordt ook zo'n moeilijk te achterhalen map aangemaakt. Door middel van het File eXchange Protocol wordt het bestand dan direct van de "moederserver" naar de tweede server gekopieerd. Wordt het op deze tweede server gewist dan is het niet zo'n ramp. In no time is het bestand vanaf de "moederserver" naar een andere Pub geFXPed. Om de andere FXP-jongens te laten weten wat er staat en waar dit staat, gebruiken ze een messageboard. Je zult begrijpen dat het lastig is om tot zo'n board toegelaten te worden. Meestal moet je je eerst bewijzen door eerst zelf bestanden op een nieuwe pub te maken.
Programma voor het FXP-en.
Programma voor het FXP-en.