Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

Elk Cloner

Elk Cloner was het eerste computervirus dat zich automatisch ging vermenigvuldigen. Richard Skrenta, toen vijftien jaar oud, schreef het virus voor het Apple II besturingssysteem, dat vanaf diskettes werd gestart.

Wanneer een computer startte met een diskette die ge´┐Żnfecteerd was met het Elk Cloner virus, werd het geactiveerd. Het virus kopieerde zich automatisch naar iedere 'schone' diskette die benaderd werd. Omdat in die tijd de computer was voorzien van twee diskettestations en de diskette vaak tussen gebruikers werd geruild, werd het virus vaak gekopieerd.

Als de computer voor de vijftigste keer was gestart, werd de volgende tekst op het scherm getoond:

Elk Cloner: The program with a personality

It will get on all your disks
It will infiltrate your chips
Yes it's Cloner!

It will stick to you like glue
It will modify ram too
Send in the Cloner!

Elk Cloner was niet gemaakt om schade te berokkenen, maar alleen als practical joke.

Exploits

Veel softwarefabrikanten hebben een slechte reputatie als het gaat om het repareren van beveiligingsfouten. Om hen wat meer onder druk te zetten, worden berichten over dergelijke fouten tegenwoordig vaak voorzien van zogeheten 'exploits', programmaatjes die de fout exploiteren. Hiermee kan de gebruiker bijvoorbeeld super-user worden, andermans bestanden inlezen of een computer laten crashen. Het idee is dat een leverancier dan niet langer kan ontkennen dat het probleem bestaat en hij snel met een fix voor het probleem zal moeten komen. Veel exploits worden echter niet alleen gebruikt om een onwillige leverancier te overtuigen: ze zijn ook een handig startpunt voor vandalen die andere gebruikers lastig willen vallen. Er hoeft immers nauwelijks nog werk verricht te worden; download een exploit, kies het IP-adres van je slachtoffer en voilà.