Underground woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Underground woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Underground

Babbeltruc

  • Social engineering
Een hackermethode om via een mooi kletsverhaal (briefwisseling/mondeling) een wachtwoord te ontfutselen.

Backdoor

  • Achterdeur
Een verstopte toegang tot een systeem, dat de toegang mogelijk maakt door beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Vaak laten programmeurs uit gemakzucht een achterdeurtje open in hun producten, dit wordt dan later door hackers ontdekt en gebruikt. Men kan een achterdeurtje ook opzettelijk aanbrengen, door gebruik te maken van Trojaanse paarden.
Achterdeur, niet toegankelijk voor cops! Wel voor inbrekers?
Achterdeur, niet toegankelijk voor cops! Wel voor inbrekers?

Backdoor

Server die verborgen op een computer actief is en een inbreker min of meer volledige toegang verleent.

Backdoor Trojan Horses

Internetservers die ongezien met een onschuldig programma meeliften en zich op de computer van het slachtoffer installeren. Als paard van Troje dient een leuke screensaver of - hoe paradoxaal - een beveiligingsprogramma. Na installatie zorgt het malafide internetservertje ervoor dat de computer voor de buitenwereld toegankelijk wordt via een achterdeurtje, een backdoor, in de Windows-beveiliging. Back Orifice en Netbus zijn twee representanten van deze categorie.

Backdoor-virus

Type virus dat de internetconnectie van de computer opent zodat iedereen met de juiste tegenhanger van het virus kan doen wat hij of zij wil. Het bekendste en eerste Backdoor-type was Back Orifice, waarmee de computer zelfs op afstand uit te schakelen was. In feite is Back Orifice geen virus maar een applicatie om op afstand computers te administreren. Aangezien het installatieprogramma bijna alleen maar verspreid wordt als een Trojaans paard, is het in praktijk wel als een virus te beschouwen.
Back Orifice 2000 (BO2K) Trojaans paard programma.
Back Orifice 2000 (BO2K) Trojaans paard programma.

BackWeb

Een generiek hulpmiddel dat zorgt voor het downloaden van software/updates op de achtergrond. Enkele softwaremakers hebben BackWeb in hun producten ingebouwd, zodat de nieuwe updates automatisch naar de computer van de gebruiker worden geladen zodra deze verbinding maakt met het internet. BackWeb kan gebruik maken van plug-ins om meer functionaliteit te krijgen. Een voorbeeld van een plug-in is de "BackWeb Polite Upstream". Daarmee is het mogelijk om niet alleen data vanaf de server te halen, maar ook informatie naar de server te uploaden. BackWeb is met deze plug-in dus niets anders dan spyware. BackWeb wordt automatisch geïnstalleerd met producten van onder meer de volgende leveranciers: HP, Network Associates, Real Networks, Logitech, IBM, F-Secure, Western Digital, Kodak en Packard Bell.

Badware

Software die geen rekening houdt met de wens van de gebruiker, wat betreft hoe de computer gebruikt wordt. Vormen van badware zijn malware en screensavers die advertenties genereren.

Bandwith junkie

Iemand die verslaafd is aan het internet en die de internetverbinding heeft met de grootst mogelijke bandbreedte.

Barfmail

Een herhaling van boodschappen, die toeneemt en toeneemt totdat er een punt is bereikt dat de ontvanger moet overgeven van ellende. Meestal betreft het e-mailberichten, maar het kan ook wat anders zijn.

Bastion Host

Een computer die geplaatst wordt buiten de firewall en die toegang verleent aan gebruikers van onbetrouwbare netwerken.

Beveiligingslek

  • Security hole
  • Beveiligingsgat
Een zwakke plek in het systeem (hard- of software), die functies toelaat die niet toegestaan zijn, of onbevoegden toegang tot gegevens of functies verschaft. Beveiligingslekken kunnen berusten op programmeerfouten, ontwerpfouten of verkeerde configuraties.

Big broter is watching you

De angst voor een alles controlerende en overheersende overheid.

Binair bestand

Een (deel van een) digitaal bestand dat behandeld wordt als een brok ruwe data, zonder verdere eigenschappen.

Binaries

Nieuwsgroepen waarin naast tekst voornamelijk digitale bestanden als (illegale) software en plaatjes worden gepost.

Bittorent

Een P2P systeem dat gebruikmaakt van een centrale locatie die de downloads co�rdineert maar zelf geen bestanden levert. De download zelf gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up en downloaden. Zo'n geco�rdineerde groep wordt Torrent genoemd.
ABC Bittorrent clientprogramma.
ABC Bittorrent clientprogramma.

BIVX

Een DIVX-film met twee audio-streams. Net zoals bij een normale dvd kan er een keuze gemaakt worden uit verschillende talen, bijvoorbeeld Engels en Nederlands.

Black goo

  • Red goo
Het gebruik van nanomachines door terroristen en nihilisten om al het menselijk leven of een gedeelte ervan te vernietigen.

Blackwhitehacker

Ervaren computer programmeurs en computerkenners, ze zijn in staat om een computersysteem plat te leggen.

Blammo-gun

Een stukje software dat de sysop helpt om iemand die zich misdraagt uit een nieuwsgroep te kunnen gooien.

Blended threads

Bedreigingen die bestaan uit een combinatie van verschillende aanvalstechnieken. Bijvoorbeeld een virus dat spyware achterlaat en een achterdeur op de computer open zet.

Blind broadcasting

Versturen van (reclame)e-mail door voor een apenstaart (erachter een groot aantal domeinnamen) veel namen te plaatsen in de hoop dat e-mail adressen geraden worden en de e-mail aankomt.

Blitzkrieg

Een internet-verdedigingsmiddel dat hackers op een koekje van eigen deeg trakteert. Het systeem signaleert niet alleen inbraken, maar onderneemt vervolgens ook pogingen de data op de computer van de aanvaller te vernietigen. Volgens deskundigen is gebruik van het systeem, dat is gemodelleerd naar biologische afweerprincipes, mogelijk illegaal omdat de verdediger zich daarmee zelf ook aan hacken schuldig maakt.

Block

Usenet-term: rekeneenheid voor het Par2-reparatiesysteem.

Bloot-piraten

Mensen die foto's/plaatjes van een commerciële sekspagina's halen en die op hun eigen website tentoonstellen. Playboy heeft zijn eigen materiaal voorzien van een soort watermerk, waardoor illegale verspreiding makkelijk te traceren zou zijn.

Blue Bomb

Een informatiepakketje dat gestuurd wordt naar een andere computer om deze te laten crashen. Blue duidt op het 'Blue Screen of Death' van Windows NT.

BO

  • Back Orifice
Een groep hackers, Cult of the Dead Cow genaamd, hebben een achterdeurtje voor Windows gemaakt met de naam Back Orifice (BO). Als het eenmaal is ge�nstalleerd, dan zal dit pakketje ongeauthoriseerde gebruikers toegang verschaffen tot een computersysteem en deze gebruikers rechten geven om applicaties te starten. Dit programma kan via de Trojan Horse techniek (zich voordoen als een totaal ander programma) bij een computer binnendringen. Kortom een ideaal hackers-programma.

Body

Usenet-term. Deel van een part waarin een deel van het bronbestand staat.

Bogus newsgroup

Nieuwsgroep die niet voldoet aan de lijst van goedgekeurde nieuwsgroepen. Als ze worden ontdekt, worden ze meestal verwijderd.

Boink

Soortgenoot van Bonk. Het gaat om kleine programma's die via TCP/IP (het protocol dat computers op het internet met elkaar laat communiceren) foutieve commando's naar een pc sturen waarop Windows draait. Omdat het besturingssysteem wanhopig pogingen doet om te voldoen aan de foute verzoeken om informatie, loopt de computer hopeloos vast. Gevolg: een blauw scherm aan de andere kant van de verbinding. Het nieuwe beveiligingslek is een variatie op de bekende 'denial of service'-bugs. De systeembeheerder die 'bonk' ontdekte kwam erachter omdat hij de broncode vergeleek met een eerder beveiligingslek. Andere versies zijn 'teardrop' en 'Land Attack' Bonk' en een aangepaste versie, 'Boink'. Zij laten de bestanden op de computer verder met rust, alleen moet een machine worden herstart om weer in te kunnen loggen op het net.

Bonk

Soortgenoot van Boink. Het gaat om kleine programma's die via TCP/IP (het protocol dat computers op het internet met elkaar laat communiceren) foutieve commando's naar een pc sturen waarop Windows draait. Omdat het besturingssysteem wanhopig pogingen doet om te voldoen aan de foute verzoeken om informatie, loopt de computer hopeloos vast. Gevolg: een blauw scherm aan de andere kant van de verbinding. Het nieuwe beveiligingslek is een variatie op de bekende 'denial of service'-bugs. De systeembeheerder die 'bonk' ontdekte kwam erachter omdat hij de broncode vergeleek met een eerder beveiligingslek. Andere versies zijn 'teardrop' en 'Land Attack' Bonk' en een aangepaste versie, 'Boink'. Zij laten de bestanden op de computer verder met rust, alleen moet een machine worden herstart om weer in te kunnen loggen op het net.

Bootleg

Illegale opname van film of muziekconcert. De opnemer zit dan met een videocamera of taperecorder in de zaal om de film of het concert op te nemen. Zo waren films als StarTrek: Fantom Manace en Matrix al van het internet te downloaden voordat ze in de bioscoop (in Nederland) draaiden. De kwaliteit van dergelijke films varieert sterk, maar over het algemeen is deze slecht. Vaak hebben ze Chinese ondertitels of zijn ze vanuit een hoek opgenomen. Ook kan het gebeuren dat iemand tijdens de film door het beeld loopt.

Bootsectorvirus

Een virus dat de bootsector van een schijf kan besmetten.

Bots

Bij het kapen van computers spelen vooral zogeheten bots een belangrijke rol. Deze nemen ongemerkt de controle over de pc over en downloaden vervolgens spyware of lanceren een virusaanval. Diverse bot-families, waaronder Gaobots, Mytobs, Polybots en Sobots werden ontwikkeld met als voornaamste motivatie geld.

Boxing

Hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat je gratis kunt telefoneren. Phreakers maken hier gebruik van.

Brandmerk

Boze opmerking of boodschap in een nieuwsgroep of mailinglist, dikwijls gericht tegen een gebruiker die de netiquette op een of andere manier overtreden heeft.

Brievenbom

  • Mailbomb
Het overladen van een e-mailaccount met (meestal boze) boodschappen.

Bubbleboy

Het BubbleBoy-virus is een wormvirus dat gebruikmaakt van Internet Explorer 5 en Microsoft Outlook 2000, Outlook 98 of Outlook Express. Dit virus kan worden ingesloten in e-mailberichten in HTML-indeling en bevat geen bijlagen. Tot op heden komt het virus alleen voor in een laboratoriumomgeving en hebben klanten nog geen hinder ondervonden. Als u een bericht ontvangt met als onderwerp "BubbleBoy is back!" moet u dit bericht onmiddellijk verwijderen en de map Verwijderde items leegmaken. In Outlook 2000 verspreidt het virus zich pas als u het e-mailbericht opent. In Outlook 98 en Outlook Express activeert u het virus als u het deelvenster Voorbeeldweergave gebruikt. Het BubbleBoy-virus is geen kwaadaardig virus, maar het wordt wel automatisch verzonden naar alle adressen in elke adresboek in Outlook.

Buffer Overflow

  • Buffer Overloop
Dit type aanval leidt tot fouten, die onder bepaalde omstandigheden gebruikt kunnen worden om naar believen willekeurige stukjes code op een andere computer uit te voeren.

Buffer Overflow-aanval

Hackersmethode. Door bewust de beperkingen in software te overtreden wil sommige programmatuur nog wel eens onderuit gaan. Daarom worden bijvoorbeeld e-mails verstuurd die bijgevoegde bestanden hebben die meer dan 256 karakters bevatten, of ICMP-pakketten die groter zijn dat de specificatie voorziet.

Buffer Overrun Security

Bug in Internet Explorer 4.0. Als de browser naar een lokale bron kijkt, kan het programma maximaal 256 tekens aan. Door een foutje in het HTML-decodeerproces blijven alle tekens na het 256e karakter achter in het geheugen van de computer en die kunnen daar van alles uitvoeren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om applicaties te starten of schijven te beschadigen.

BugBear

  • Tanatos
Een internetworm die in 2002 veel computers heeft besmet. Het virus is polymorf, wat betekent dat het voortdurend andere gedaantes aanneemt. Dat maakt het voor onwetende internetters moeilijk om dergelijke virussen te herkennen.