Telecommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Telecommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Telecommunicatie

B-Abonnee

In telefonie-jargon is de B-abonnee degene die opgebeld wordt, dus de ontvanger.

B-kanaal

  • ISDN-basiskanaal
Een communicatiekanaal in ISDN met een capaciteit van 64 kbps. Het B-kanaal wordt meestal gebruikt voor het verzenden van spraak of data. De B-kanalen worden door ISDN geschakeld tussen twee eindpunten op basis van signaleringsinformatie in het D-kanaal.

Base Station Controller

  • BSC
Voorziening in een gsm-netwerk die de basisstations bestuurt. De BSC zorgt bijvoorbeeld voor de toewijzing van radiokanalen voor mobiele telefoongesprekken.

Base Station System

  • BSS
Hetzelfde als basestation. Feitelijk bestaat het Base Station System uit het Base Transceiver Station en de Base Station Controller.

Base Tranceiver Station

  • BTC
Systeem in een mobiel netwerk (bijvoorbeeld gsm-netwerk) dat zorgdraagt voor de radiofuncties. Een belangrijk onderdeel van het basestation is de antenne.

Basemap

  • Basiskaart
Sommige GPS-ontvangers bevatten een geïntegreerde kaart, die niet achteraf gewijzigd kan worden.

Basestation

Systeem in een mobiel netwerk (bijvoorbeeld gsm-netwerk) dat zorgdraagt voor de radiofuncties. Een belangrijk onderdeel van het basestation is de antenne.

Basic rate ISDN protocol analyzer

Dit apparaatje maakt een zeer snelle foutanalyse, vooral van problemen tussen de randapparatuur bij de klant thuis en het netwerk.

Basisdoorvoersnelheid

De doorvoersnelheid van het netwerk waarover men gegevens verstuurt. Bij GSM bedraagt de basisdoorvoersnelheid 9.600 bps. Met trucjes als foutcorrectie en datacompressie kan men de basisdoorvoersnelheid opvoeren tot ongeveer 38.400 bps.

Basisgreep

Manier van telefoneren: bij de basisgreep wordt die hand gebruikt die aan dezelfde kant als het luisterend oor zit.

Basisstation

Zender die de verbinding legt tussen GSM-telefoon en GSM-netwerk, met andere woorden de lokale zenders die her en der door het land staan opgesteld.

Bell 212

Een AT&T specificatie van full-duplex, asynchrone of synchrone, 1200 bps datatransmissie voor het openbare telefoonnet.

Bell 43401

Een AT&T publicatie die de eisen definieert voor datatransmissie over DC-continu, particuliere metaalcircuits met beperkt bereik, geleverd door het telefoonbedrijf.

Bellersgroepen

Belgedrag van Nederlanders gedefinieerd in vijf groepen:

  1. Contactmijder
    Vindt bellen niet gezellig en doet dit zo min mogelijk.
  2. Cocooner
    Grijpt gemakkelijk naar de telefoon.
  3. Expansiezoeker
    Belt impulsief.
  4. Controlezoeker
    Belt liever dan dat hij/zij gebeld wordt.
  5. Contactzoeker
    Leeft met de hoorn aan zijn/haar hoofd.

Beltonen

  • Ringtones
Toon op een telefoon, die aangeeft dat je wordt gebeld. De beltonen of ringtones op mobiele telefoons kunnen verschillen van de standaard tonen, er kunnen bijvoorbeeld allerlei melodiën als ringtone ingesteld worden. De ringtones zijn vaak tegen betaling te verkrijgen op het Internet. Wanneer je een ringtone hebt besteld krijg je een SMS met de juiste code, die vervolgens onder een bepaalde naam wordt opgeslagen in het mobieltje. Deze rintgone kun je dan onder de Instellingen als standaard toon kiezen.

Billing

Het proces om rekeningen voor diensten samen te stellen en te verwerken (bijvoorbeeld van een telecommunicatie dienst). Dit resulteert uiteindelijk in een factuur voor de abonnee.

BISDN

  • Broadband ISDN
  • Broadband Integrated Services Digital Network
BISDN is een enkelvoudig ISDN-netwerk dat spraak, gegevens en video kan verwerken. Het betreft een netwerk dat voor het transport gebruik maakt van een glasvezelkabel, SONET genoemd, en van de packet-switching-techniek van de asynchronous transfer mode (ATM). SMDS (switched multimegabit data services) is ook een BISDN-service die WAN's een hogere bandbreedte biedt.

Bit-transparant

ISDN-protocol voor B-kanalen, dat wordt gebruikt voor het transporteren van spraak.

Blackberry

Een handheld-apparaat dat geproduceerd wordt door RIM (Research In Motion). Net zoals de Palm is Blackberry een PDA (Personal Digital Assistant) met software voor een adresboek en een persoonlijke agenda. Tevens is een buzzer ingebouwd.

Blue Berry

Een PDA (Personal Digital Assistant) en GSM (mobiele telefoon), waarmee je kunt bellen en onderweg ook de mail mee kunt checken.

Bluetooth

Een standaard voor draadloze communicatie over afstanden - afhankelijk van de klasse - van 10 tot 100 meter. Bluetooth wordt veel gebruikt voor communicatie door mobiele handapparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen en pda's.
Logo van Bluetooth.
Logo van Bluetooth.

BONDING

Een protocol volgens industrienorm voor "bandbreedte op aanvraag". BONDING maakt gebruik van de techniek van omgekeerd multiplexen om de twee B-kanalen van één ISDN-lijn aan elkaar te verbinden. Zo wordt één high-speed circuit gevormd, dat een snelheid van 128 kbps kan bereiken.

BRA

  • Basic Rate Access
Een ISDN aansluiting met een snelheid van 128 kbit/s. Het bestaat uit 2 B-kanalen van 64 kbit/s en ook nog een D-kanaal van 16 kbit/s voor signaleringsverkeer.

Breedband-interface

Bij telefoons; hierin zijn gegevens opgeslagen over de diensten waarop de abonnees zijn aangesloten.

BRI

  • ISDN-2
De normale ISDN-aansluiting die u als consument kunt aanvragen. Bij BRI krijgt u twee ISDN-basiskanalen ter beschikking: twee kanalen gecombineerd tot 128 kbps. De afkorting BRI kan zowel Basic Rate Interface als Brain Response Interface betekenen.

BSC

  • Base Station Controller
De Base Station Controller is een functie in een GSM-netwerk die de basisstations bestuurt. De BSC zorgt bijvoorbeeld voor de toewijzing van radiokanalen voor mobiele telefoongesprekken.

BTS

  • Base Transceiver Station
Het basis-zend/ontvangsstation waarmee de GSM rechtstreeks communiceert. U kunt ze overal in het land vinden (de bekende GSM-palen).

Bursty

Met deze term wordt bedoeld dat de snelheid van telecommunicatie-verkeer niet constant is, maar erg varieert.