Telecommunicatie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Telecommunicatie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Telecommunicatie

A-abonnee

Bij telefonie is dit degene die een telefoon oproep plaatst, de A-abonnee belt de B-abonnee.

A/B

ISDN-aansluiting voor twee analoge appraten.

A/B-adapter

  • A/B-omzetter
Sommige ISDN-adapters hebben een ingebouwde A/B-adapter. Dat wil zeggen dat u er zowel analoge toestellen als een gewone telefooon of voicefax-modem op kunt aansluiten. Per analoge aansluiting kunt u gewoonlijk twee analoge toestellen aansluiten.

AAB

  • Automatic Alternative Billing
Een voorziening die het mogelijk maakt gesprekken te voeren via een ander nummer en toch de rekening via het eigen nummer te krijgen. Is onderdeel van CS-1.

Abonnee

  • Klant
Degene die een abonnement heeft voor toegang en gebruik van een communicatie-dienst (betalend). In een concurrerende markt wordt de abonnee klant genoemd.

Access

Toegang via modem en telefoonlijn tot een remote computer of de server van een netwerk.

Access Network

Het stukje netwerk dat toegang verleent tot een telecommunicatiedienst. Het access network is bijvoorbeeld de koperen telefoondraad (twisted pair), tussen de huiskamer en de telefooncentrale van de network operator (local loop). Andere voorbeelden van access network zijn de draadloze verbinding tussen gsm-toestel en gsm-netwerk, en de coax-kabel van de kabeltelevisie-operator.

ACD

  • Automatic Call Distributor
Wachtrij-manager.

ACD

  • Automatic Call Distribution
Functie in randapparatuur (bijvoorbeeld een PBX of een call center), die binnenkomende gesprekken gelijkmatig verdeelt over een aantal telefoontoestellen.

Acoustic Coupler

  • Acoustic Modem
Modem waarop een telefoonhoorn kan worden gelegd. Voor de verbinding worden de normale luidspreker en de microfoon van de telefoon gebruikt. Nogal gevoelig voor omgevingslawaai. Ouderwets.
Een acoustic modem, zoals je die wel eens in oude hackersfilms ziet.
Een acoustic modem, zoals je die wel eens in oude hackersfilms ziet.

Actieve ISDN-kaart

Bij LAN-LAN koppelingen en Fax Groep-3 compatibiliteit is een actieve ISDN-kaart nodig.

ADPCM

  • Adaptive PCM
  • Adaptive Differential Pulse Code Modelation
Technologie om analoge spraak digitaal te coderen.

Almanak-gegevens

Informatie over de actuele positie van de satellieten, die bij elke start van het GPS-systeem aan de ontvanger wordt verzonden. Zonder deze informatie is navigatie onmogelijk.

ALS

  • Alternate Line Service
Afhankelijk van het type telefoonabonnement kan er gebuik gemaakt worden van twee verschillende lijnen, bijvoorbeeld een lijn met een privé-nummer en een zakelijk nummer.

AMPS

  • American Mobile Phone System
  • Advanced Mobile Phone System
AMPS is een standaard voor analoge mobiele netwerken, die in eerste instantie in Noord-Amerika werd gebruikt. Het is een alternatief voor andere analoge cellulaire technieken, zoals NMT en TACS. De digitale variant heet D-AMPS.

Analoge lijn

Een communicatielijn, zoals een telefoonlijn, die data in analoge (continu variabele) vorm vervoert. Om vervorming en storing door ruis zo klein mogelijk te houden gebruikt een analoge lijn versterkers om het signaal tijdens de transmissie op gezette tijden te versterken.

Android

  • Google Android
Open source besturingssysteem voor de telefoon. Android is ontwikkeld door The Open Handset Alliance, een groep van meer dan 30 technologie en mobiele telefoon bedrijven, waaronder het internetbedrijf Google. Het is het eerste complete, open en gratis besturingssysteem voor mobiele apparaten, gebasseerd op Linux. De applicaties draaien op Java en voor de ontwikkeling hiervan is de Android Software Development Kit beschikbaar gesteld.
Google Android logo
Google Android logo

ANI

  • Automatic Number Identification
Mogelijkheid tot nummerherkenning van degene die belt voordat door de ontvanger opgenomen wordt.

AO/DI

  • Always On /Dynamic ISDN
Het idee achter dit protocol is dat een verbinding die vaak herhaald wordt (zoals die met een internetprovider) niet volledig wordt afgebouwd, maar via het D-kanaal in stand wordt gehouden. Dit D-kanaal heeft een veel lagere bandbreedte dan de B-kanalen (ongeveer 9,6 kbps), waardoor een dergelijke verbinding ook veel minder kost. Het is bedoeld als een goedkoop alternatief voor permanente ISDN-verbindingen. De lage snelheid van het D-kanaal kan bovendien prima gebruikt worden voor datatransmissies die slechts een minimum aan bandbreedte vereisen, zoals het automatisch binnenhalen van e-mail of nieuwsberichten. De B-kanalen worden automatisch weer ingeschakeld als de gevraagde bandbreedte dat vereist en er effectief grotere hoeveelheden verstuurd moeten worden, bijvoorbeeld als u de webbrowser start of voor het downloaden van software. Zodra de gevraagde bandbreedte daalt, worden één of beide B-kanalen weer automatisch afgesloten. AO/DI kunt u in feite beschouwen als een uitbreiding op het principe van kanaalbundeling en call bumping. AO/DI werkt alleen als het wordt ondersteund door uw ISDN-adapter, uw provider en door de telefoonmaatschappij waarop u bent aangesloten.

ARU

  • Automatic Response Unit
Module voor een telefooncentrale die automatisch gesproken antwoorden en/of vragen genereert.

Asymmetrical Digital Subscriber Line

  • ADSL
Een technologie waarmee meer data door bestaande (koperen) telefoondraden kan worden geperst, met transmissiesnelheden oplopend tot 7 Mbps een goed alternatief voor bijvoorbeeld ISDN. Bij een standaard 56K-modem is de snelheidsverbetering een factor 10 tot 20. Dit is met name een voordeel bij interactieve videodiensten. Een speciale ADSL-modem/router is noodzakelijk.
ADSL modem.
ADSL modem.

AT&T 5ESS

ISDN-protocol voor het D-kanaal in de Verenigde Staten.

ATDT

  • Automatic Telephony Dailing Tone
Kiestelefoon op basis van tonen, voorzien van druktoetsen. In Nederland wordt dit TDK (Toon Direct Kiezen) genoemd.

ATF-1

Het eerste officiële autotelefoonnet van KPN Telecom, dat volgde op het openbaar landelijk netwerk. Het werd als full-duplex systeem in de 153 MHz band in gebruik genomen in 1980 en is ruim tien jaar in gebruik geweest.

ATF-2

Het tweede telefoonnet van KPN Telecom, dat werkte volgens de NMT-standaard in de 450 MHz band. Het werd in 1985 opengesteld en in 1999 definitief gesloten.

ATF-3

ATF-3 was bedoeld als interim netwerk om de groei op te vangen in verband met het niet tijdig gereed komen van ATF-4, oftewel het GSM-net. Het maakt ook gebruik van de voor de GSM bedoelde frequenties in de 900 MHz band. Dit net is in de loop van 1999 afgesloten.

ATU-C

  • ADSL Transmission Unit at Central Office
Een apparaat aan het einde van een ADSL-lijn, dat tussen de lijn en het eerste apparaat in de woning van de abonnee of telefooncentrale zit. Kan ge�ntegreerd zijn in de access node.

AXE

De telefooncentrale voor publieke netwerken die wordt geproduceerd door Ericsson. Dit is de meest verkochte telefooncentrale ter wereld.