Modems woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Modems woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Modem

Baud

  • Bits of AUdio Data
Het aantal frequentiewisselingen gedurende een seconde. Deze term is ouderwets en is vervangen door de eenheid 'bits per seconde' (bps). Baud is een maat voor de snelheid van datatransmissie, genoemd naar de Franse ingenieur en telegrafist Jean Maurice Emile Baudot. Het heeft betrekking op de snelheid van de oscillatie van de geluidsgolf waarop een gegevensbit over telefoonlijnen wordt gedragen. Oorspronkelijk gebruikt om de transmissiesnelheid van telegraafapparatuur te meten; soms verwijst de term naar de data-transmissiesnelheid van een modem. De modems van tegenwoordig kunnen echter met een hogere snelheid dan een bit per oscillatie zenden, dus is de baud vervangen door het nauwkeuriger bps.

Baud barf

Een vreselijk hoeveelheid onzinlettertekens en andere rotzooi, die je op je monitor ziet verschijnen als je via de modem verbinding maakt met een andere modem en beide computers zijn - in termen van communicatie - niet op elkaar afgestemd.

Baud rate

Het aantal modulaties per seconde. Wordt vaak verward met de bitrate.

Baudrate

Overdrachtssnelheid van een seriële verbinding; de hoeveelheid bits die per seconde via een serieel kanaal kan worden verzonden. Een aanduiding voor de snelheid waarmee een modem gegevens kan verzenden. Vaak verward met bps (het aantal bits per seconde dat wordt verzonden); de baudrate meet in feite het aantal gebeurtenissen (events), of signaalveranderingen, dat in één seconde plaatsvindt. Omdat een gebeurtenis bij digitale communicatie met hoge snelheden in feite meer dan één bit kan coderen, zijn baudrate en bps niet altijd synoniem; de laatste is een nauwkeuriger eenheid die op modems van toepassing is. Een 9600-baud modem bijvoorbeeld, die 4 bits per gebeurtenis codeert, werkt in feite met 2400 baud, maar verzendt met 9600 bps (2400 gebeurtenissen maal 4 bits per gebeurtenis) en zou dus een 9600 bps modem moeten worden genoemd.

BBS

  • Bulletin Board
  • Bulletin Board System
Ze werden gebruikt voor het uitwisselen van berichten, versturen van post, ophalen van bestanden en het lezen van nieuws. Typische kenmerken: eenvoudig menubesturing en de invloed van de Sysop.

BiDi

  • Bi-Directional
  • Bidirectioneel
Twee richtingen op. Een poort is bidirectioneel als hij zowel kan zenden als ontvangen. Voor een seriële poort is dit praktisch altijd het geval. Een parallelle poort is in principe bedoeld om alleen te zenden (printen). Tegenwoordig wordt de parallelle poort echter ook voor andere toepassingen gebruikt (netwerkadapters, data transfer e.d.) en deze wordt daarom ook steeds meer bidirectioneel gebruikt.

Bit rate

  • Transmissiesnelheid
Het aantal bits (binary digits) dat per seconde verzonden wordt (bps). Communicatiekanalen die telefoonkanaalmodems gebruiken, werken op ingestelde bitsnelheden, gewoonlijk 300, 1200, 4800, 9600, 14.400, 28.800, en hoger.

Bit/s

  • bps
  • Bits per second
Maat voor transmissie-snelheid (of capaciteit van een communicatie-kanaal). Wanneer de transmissiesnelheid gelijk is aan 64 kbit/s, dan worden er dus 64.000 bits per seconde verstuurd.

Bitrate

De maat voor communicatiesnelheid. Deze geeft aan hoeveel bits (0 of 1) in een vastgestelde tijd worden verstuurd. De bitrate wordt uitgedrukt in bps (ook wel B/s of bit/s), en dat staat voor Bits per seconde. Grotere eenheden zijn; kbps = kilobits/s en Mbps = megabit/s.

Bits per seconde

  • Bps
Een aanduiding voor de snelheid waarmee een apparaat gegevens kan verzenden. Wordt wel ten onrechte gelijkgeschakeld aan baudrate.

Bitsnelheid

De computergegevens bestaan uit bits, die door de modem worden omgezet, zodat ze over een telefoonlijn verzonden kunnen worden. De bitsnelheid wordt uitgedrukt in bps (bits per seconde).

Bps

  • Bits per seconde
Een aanduiding voor de snelheid waarmee een apparaat gegevens kan verzenden. Wordt wel ten onrechte gelijkgeschakeld aan baudrate.

Bulletin Board System

  • BBS
Een elektronisch prikbord waarop bestanden en berichten kunnen worden uitgewisseld. Computersysteem waarmee men via een modem en een telefoonlijn contact kan leggen voor het uitwisselen van gegevens.

Busy

  • Bezet
Computerverbinding die bezet is. Een modem kan dan niet inbellen en krijgt een inverbinding toon.