Fotografie woordenboek - Computerwoorden.nl: Een begrip in de ICT!
computerwoorden.nl
Fotografie woordenboek
Printlijst:
Home | Sitemap | Zoektips |

Fotografie

JLIP

Een compleet analoog editing-systeem van JVC, waarbij de besturing vanuit een computer gebeurt. Het bijzondere van het systeem is dat er ook gebruik gemaakt kan worden van videofilters en overgangen, en zelfs zelfgemaakte titels ontbreken niet. JVC heeft een aantal digitale videofilters en overgangen in de videocamera's ingebouwd, die tijdens de uitvoering van de montage in actie komen. De computer stuurt zowel de camera als de recorder aan, en maakt daarbij gebruik van de ingebouwde effecten van de camera.

Jog/Shuttle

De aanduiding 'jog' staat voor langzame beweging, 'shuttle' voor snelle beweging. De jog/shuttle-knoppen werden voor het eerst toegepast op editors voor professionele montagerecorders. Het jog/shuttle-systeem bestaat meestal uit twee ringen: een binnenste en een buitenste ring. De buitenste ring dient om de band snel voor- of achteruit te spoelen. Met de binnenste ring kan men de afspeelsnelheid van de band regelen: van normaal tot slow-motion en beeld-voor-beeld weergave.

Joint Photographic Experts group

  • JPG
Methode om de omvang van een bestand met een afbeelding te verkleinen (compressie), zodat het minder ruimte op de schijf inneemt. In dit speciale formaat worden meestal foto's in hoge resolutie opgeslagen.

JPEG

  • Joint Photographic Experts Group
Methode om de omvang van een bestand met een afbeelding te verkleinen (compressie), zodat het minder ruimte op de schijf inneemt. De extensie is JPG.

JPEG compressie

Het JPEG algoritme verdeelt de foto in blokken van 8 bij 8 pixels en neemt het gemiddelde van de kleuren van al deze pixels. Het bewaart dit gemiddelde als de waarde voor de pixel linksboven in het blok. De kleuren van de andere pixels worden dan weergegeven in relatie tot de eerste pixel. Nu hoeven voor de resterende 63 pixels niet meer zoveel bits gebruikt te worden, omdat het kleurverschil tussen een pixel in het blok en het gemiddelde niet zo groot is. Vervolgens wordt het proces herhaald: er worden blokken gemaakt van 8 bij 8 blokken, waarbij zoveel mogelijk pixels dezelfde kleur wordt gegeven (Photoshop 4 Bible, Deke McClelland). Is het kleurverschil tussen bij elkaar liggende pixels toch groot, dan lijkt het alsof de kleuren uitgesmeerd zijn.

Jpeg-artefact

Hoekige pixelblokken in foto's, die veroorzaakt worden doordat de foto's op een te lage jpeg-kwaliteit is gecomprimeerd. Deze foto's zijn dan onherstelbaar beschadigd.
Jpeg artefact door te hoge compressie.
Jpeg artefact door te hoge compressie.

Jpeg2000

Opvolger van Jpeg, een grafisch bestandsformaat voor bijvoorbeeld foto's en plaatjes. Jpeg2000 gebruikt 'wavelet'-technieken om beeldinformatie op te slaan en opvraagbaar te maken. Wavelet-algorithmes zorgen ervoor dat Jpeg2000 een betere beeldkwaliteit heeft dan het oudere Jpeg terwijl de bestanden een stuk kleiner zijn. Het nieuwere formaat is net zoals bij het oude Jpeg in verschillende kwaliteits/compressieverhoudingen op te slaan. Daarnaast biedt Jpeg2000 betere kleuren (256 kanalen, sRGB-kleurenpalet). Met de ingebouwde technieken 'error resilience' en 'rate control' komt Jpeg2000 ook gebruikers van mobiel Internet tegemoet. Error resilience zorgt ervoor dat fouten die bij bestandsoverdracht die via het netwerk kunnen ontstaan, zoals zoekgeraakte netwerkpakketten, grotendeels door een decoder (bijvoorbeeld een browser) worden opgevangen. Rate control laat zowel zenders als ontvangers bepalen hoeveel beeldinformatie ze willen vrijgeven of zien. Als bijvoorbeeld een gebruiker van een mobiele Internettelefoon (wap, gprs, umts) aan een bepaalde resolutie genoeg heeft, kan hij/zij dat van tevoren instellen waarna nooit meer beeldinformatie wordt gedownload dan nodig is. Het grote probleem van Jpeg2000 is zijn complexiteit. Zo is het veel moeilijker om een (software- of hardware-) encoder voor Jpeg2000 te maken. Daarnaast heeft Jpeg2000 meer processorkracht en geheugen nodig dan oudere type Jpeg.

JPG

  • Joint Photographic Experts group
Methode om de omvang van een bestand met een afbeelding te verkleinen (compressie), zodat het minder ruimte op de schijf inneemt. In dit speciale formaat worden meestal foto's in hoge resolutie opgeslagen. Dit beeldformaat heeft een zeer hoge compressie.

Jumpcut

  • Springer
Soms wil je tijdens het monteren van een video een las maken, maar ontbreekt een geschikte shot om de knip te verdoezelen. Dan zit je met een jumpcut of springer in het beeld opgescheept, en zoiets valt kijkers meteen op. Een voorbeeld van een jumpcut is dat iemand rechts in het beeld loopt en vervolgs opeens links in het beeld verschijnt, zonder daarbij stappen in de tussenliggende ruimte te maken, of wanneer er in het ene beeld een andere persoon aanwezig is en vervolgens zomaar verdwijnt. Standaardoplossing voor dit probleem is de las te maken via een korte fade naar zwart of wit. Je kan ook de jumpcut bewust als terugkerend effect gebruiken met een ritmisch muziekje.